Kezdőlap Németország Würzburg 8 legjobb látnivalója

Würzburg 8 legjobb látnivalója

0

Würzburg egyetemi és püspöki székváros, mely a Majna mentén helyezkedik el. Főleg a frank szőlőtermesztésről híres, de a bor mellett a történelem és a kultúra találkozása is, és rengeteg gyönyörű látványossággal kápráztat el minket. Az alapjáraton barokk városként számon tartott város képe különböző korszakok építészeti remekműveit is őrzi. A második világháborúban sajnos az óváros nagy része a bombázás áldozatául esett, azonban nagyon szépen újraépítették, ennek köszönhetően pedig ma számtalan példát sorakoztat fel a középkori és a kortárs építészetre egyaránt. Würzburg pezsgő kulturális központtal, rendezvények és fesztiválok széles skálájával, valamint történelmi látnivalókkal várja látogatóit.

A város egyik jelképe, maga a fekvése, hiszen a Majna két oldalán terül el, a hegy oldalán pedig szőlőföldek sorakoznak. Nem meglepő hát, hogy a szőlőből finom borokat készítenek, és hogy az éttermekben úgy adják az ételhez, mint a vizet. Az egyik leghíresebb, itt készült bor a Bocksbeutel, mely már csak az üvegéről is híres, a kulacsformájú, elgurulni képtelen üveg ugyanis a régió nagy márkajele.

Mint már említettük a kultúra is nagy szerepet játszik a város életében, ennek bizonyítékául számos múzeumot lehet felfedezni a város különböző pontjain. Az egyik a Marienberg erődben található, mely főleg a fafaragó szobrász, Riemenschneider műveit gyűjti csokorba. A dómban lévő múzeum egy szokatlan koncepcióval várja a látogatókat. Az elmúlt 300 év képeit és szobrait úgy jeleníti meg, hogy a modern és kortárs művészetek felfogását a régi mesterek felfogásával szembeállítja. A kikötőben egy még modernebb kiállítást láthatunk, mely a 19. századtól sorakoztat fel műveket. A Martin von Wagner Múzeum az ókori művészetet is megjeleníti. Würzburg pedig egy találmányról is híres, mégpedig Wilhelm Conrad Röntgen által a röntgensugarakról.

Würzburgi Érseki Palota

Nemcsak Würzburg, hanem maga Németország egyik leggyönyörűbb barokk látványossága is az érseki palota, melyet 1719-44 között építettek. Legfigyelemreméltóbb elemei a lépcsőház, benne egy hatalmas Tiepolo freskóval, a Fehér Terem a rokokó stukkóival, a gazdagon díszített császári terem, a tükrös terem és a Hofkirche. A déli szárnyban kapott helyet a Martin von Wagner Múzeum, ahol sok régiséget, egy remek képes kiállítást és nyomtatványokat tekinthetünk meg.

Hofgarten

A Hofgarten a Würzburgi Érseki Palotához tartozik. A látványos francia kertet 1703 és 1774 között fektették le. Németország leggondozottabb, legjobb állapotban megmaradt rokokó kertjének tartják. Középen egy nagy mesterséges tó terül el, körülötte szökőkutak és egy bonyolult kidolgozású szobor áll. A kertben további barokk szobrok is fellelhetőek, továbbá díszített vázák és allegorikus alakok is helyet kapnak. Különleges érdekessége, hogy a 18. század óta ugyanazokat a gyümölcsfákat termesztik és gondozzák.

Marienberg erőd és a Hercegi épület

Jóval a Majna partjai fölött magasodik a Marienberg erőd, amely a 13. századtól az érseki palota megépüléséig a herceg-püspök székhelyeként szolgált. A hegy, melyen az erőd ma áll, egy bronzkori földvárnak adott otthont. Kiemelkedő elemei közé tartozik a Bibra Apartment, amely számos jó minőségű bútordarabot, falfestményeket és más műremekeket őriz, a hercegi terem, a kincstár és a kamra, melyben miseruhákat tartottak. Egy barokk, 1712-ből való fegyvertár is található benne, továbbá a Mainfränkisches Múzeum, mely frank festményeket és szobrokat tartalmaz. Miután körbejártuk az erődöt, érdemes a 18. századi udvarra is kilátogatni, ahonnan az óváros lélegzetelállító látványát élvezhetjük.

Würzburgi dóm

A Szent Kiliánnak szentelt, Bruno püspök által 1040-ben épített katedrális, 105 méteres hosszával Németország negyedik legnagyobb románkori temploma, égbe magasodó két tornya már messziről látszik. A 11. századi bájos épület a csodálatos felújított belső teréről híres. Olyan püspökök sírhelyeit láthatjuk benne, mint Rudolf von Scherenberg vagy Lorenz von Bibra. A Balthasar Neumann által 1721-1736 között készített Schönborn kápolna is itt kap helyet, csakúgy, mint egy 1279-es keresztelőkút, egy látványos, hétágú gyertyatartó és egy ólomüvegből készített kripta is.

Neumünsterkirche

Egy másik jellegzetes Würzburgban épült templom a Neumünsterkirche. Legfigyelemreméltóbb része a 11. századi, románkori keleti és az 1719-ben épült barokk nyugati vége. Kupolája alatt egy szűzfigura, illetve egy kereszt található, mindkettőt Riemenschneider készítette. A nyugati kriptában Szent Kilián, az ír szerzetesnek és a frankok apostolának szarkofágja kap helyet, akit 689-ben, társaival együtt megöltek. Az egykori kolostorban egy emlékkövet is felállítottak Walther von der Vogelweide-nak, Németország legjobb középkori költőjének, aki 1230-ban, Würzburgban halt meg.

Marienkirche

Würzburg piacterén áll a Marienkirche, melyet 1377 és 1479 között építettek. A kápolna a város legszebb, késő gótikus épülete. A festői, régi épület káprázatos bejáratáról híres, és Balthazar Neumann sírjának, továbbá Konrad von Schaumberg szobrának is otthont ad. A kápolna mellett meglátogathatjuk a Sólyomházat is, melynek homlokzata a város legszebb rokokó elemivel büszkélkedhet.

Régi Majna-híd

A Régi Majna-híd egy csodálatos, 180 méter magas építészeti műremek, melyet szentek barokk szobrai kereteznek. Az óvárosból a Majna bal partjára vezet át. A hídról láthatóak a régi daruk, melyeket 1773-ban helyeztek oda, hogy segítsenek a hajók szállítmányának kirakodásában. A város bal partján áll a 11. századi Szent Burkard plébániatemplom és a Burkarder Tor, ami egy szemet gyönyörködtető, régi, 1680-as városkapu, melynek bejáratában egy gyalogos út, illetve egy bicikliseknek fenntartott alagút húzódik, összekötve a két városrészt.

Käppele

A Marienburg erődtől felfelé vezető úton található Würzburg zarándokhelyként funkcionáló temploma, melyet Balthazar Neumann orosz ortodox stílusban épített, 1747-50-ben. A kápolna különleges szépsége az őt körülvevő környezetben rejlik, hiszen egy erdős területen helyezkedik el, magasan a Majna szintje fölött. A folyótól egy meredek, árnyékos, kitaposott ösvény vezet fel a kápolnáig. Legérdekesebb beltéri látványosságai a Matthias Günther által készített freskók.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version