Villach

0

Karintia fővárosa, Klagenfurt, népességét tekintve ugyan egy picivel nagyobb, de ha a kikapcsolódási lehetőségeket vagy a városok hangulatát hasonlítjuk össze, egyértelműen Villach viszi el a pálmát.

A Karintiai tóvidék közepén, egy széles medencében, a Drau-folyó partán fekvő város fontos közlekedési csomópont, Ausztria kapuja Szlovénia és Olaszország felé. Sokan átutazóban állnak meg itt, míg mások több napot szánnak a festői vidék felfedezésére. Villach nemcsak a külföldiek körében egyre kedveltebb úti cél, de maguk az osztrákok is szívesen jönnek ide kikapcsolódni. Bár nincsenek világraszóló nevezetességei, ez egy nagyon élénk és élhető város, ahol mindenki jól érezheti magát.

Villach területén a letelepedés első nyomai i.e 3500-ig nyúlnak vissza. A római időkből számos leletet tártak fel a városban és annak környékén. Egy 1060-ban keletkezett dokumentum kereskedelmileg fontos szerepet betöltő településről számol be itt, de Villach nevét először 1240-ben említi írott forrás, amikor elnyerte a vásártartás jogát. A várost kétszer is óriási földrengés rázta meg, 1348-ban és 1690-ben, amikor szinte teljesen semmivé lett, valamint többször sújtotta tűzvész is.
1759-ben több karintiai várossal együtt Mária Terézia hivatalosan is megvásárolta a települést, mely a napóleoni háborúk korában az illír tartomány része lett 1813-ig.
Az Anschluss idején (1938-1945.), amikor Németországhoz csatolták Ausztriát, Villach polgármestere a lelkes náci, Oskar Kraus volt. Az 1919-es határkonfliktus emlékére készített emlékmű felavatásán 2002-ben óriási vihart kavart, hogy egyedül a politikai szempontból meglehetősen vitatható Kraus nevét emelték ki.
A II. világháború bombázásaitól Villach rengeteget szenvedett. 37-szer érték légitámadások a várost, összesen több mint 42 ezer bombát dobtak le rá, melyek 300 ember halálát okozták. Régi épületeinek 85%-a a földdel lett egyenlő, ezeket már nem tudták megmenteni.

Az Alpok lábai előtt ülő Villach ma egy rendezett, tiszta, tipikusan osztrák hangulatú kisváros. A legtöbb turistát télen fogadja, a környező hegyek síterepei Európaszerte híresek. A hegyre panorámás út vezet fel, a lejtőkön síelni, snowboardozni is lehet, de a szezon elmúltával, tavasztól őszig is érdemes visszatérni. Gyönyörű túraútvonalak futnak keresztül a zöldbe borult lejtőkön, melyek gyalogosan és kerékpárral is bejárhatók. Tavai – a Faaker See, a Magdalenre See, Fleetsee, Silbersee, Grünsee, See Vassacher, St. Leonharder See – egytől egyig gyönyörűek, télen korcsolyázni csábítanak, nyáron úszni, vitorlázni, horgászni hívogatnak. Nem véletlen, hogy ezek Karintia legnagyobb büszkeségei.

A város utcáit és tereit felfedezni nagyon kellemes program. Szökőkút csobog a Városháza terén, ahol Villach legfontosabb eseményeit, ünnepeit, vásárait is megrendezik. A főtér, a Hauptplatz nagyon szépen kialakított gyalogosövezet és a legjobb hely a vásárláshoz. A Szent Jakab templom 94 m magas harangtornyával tűnik ki a belváros épületei közül, melynél egész Karintiában nincs magasabb. Az óváros látképét teljes egészében uraló, 12. században épült templom belsejét freskók és stukkók díszítik, falán régi nemesi családok emléktáblái láthatók. 239 lépcsőfok vezet fel a torony tetejéig, ahonnan csodás a kilátás. A Hauptplatz középkori és reneszánsz udvarai és polgári házai sokat tudnak mesélni a város dicső múltjáról. A régi házak homlokzatát is barokk elemek díszítik, ennek ellenére a középkori épületek jól megkülönböztethetők.
Az óvárostól délre fekvő Schillerparkban látható a Relief von Karnten, vagyis Karintia domborzatának kicsinyített, 182 m2-es mása, ami kitűnően szemlélteti az itteni táj változatosságát.
A város múzeumai közt talán a legkülönlegesebb a Babamúzeum, ahol fából, műanyagból, porcelánból, világhírű mesterek által készített babákat láthatunk.

Villachtól csupán 4 km-re fekszik Landskron, melynek 16. századi várához érdemes kirándulást tenni. A hegytetőn, 676 m magasan álló vár legnagyobb része ugyan leégett a 19. században, de egyes részei és néhány terme ma is nyitva áll a látogatók előtt. Található itt egy elegáns étterem is, ahol – nagyon stílusosan – minden keddenként korhű, középkori jelmezekben szolgálják fel a pincérek a vacsorát. Nem utolsósorban a panoráma is fantasztikus, láthatjuk Villachot, a Drau-folyó völgyét, a tavakat és a szlovén Alpokat is.

Villach lakói imádnak ünnepelni. A síszezon kivételével az évnek szinte minden hónapjára jut egy fontos esemény vagy fesztivál, ami tömegeket vonz. Kézműves fesztivál, utcai művészetek fesztiválja, szabadtéri előadások, zsonglőrök, tűznyelők, Kirchtag és karácsonyi vásár – és a lista még így sem teljes.
A város minden értelemben jó választás a turisták számára. Nemcsak látnivalók vagy programok tekintetében, de a szolgáltatások szempontjából is. Villachban világszínvonalú éttermek sorát találjuk és a szálláslehetőségek az apartmanoktól a villákig szintén mindenki igényét kielégítik.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version