Vidéki turizmus Bulgáriában

A vidéki turizmus a legjobb módót kínálja a bolgár hagyományok megismerésének. Ha egy falusi vendégházban szállunk meg, részesei lehetünk mindannak, amit bolgár kultúrának és életmódnak neveznek. A helyiek vendégszeretete, a tradicionális konyha, a féltve őrzött hagyományok, a kézműves termékek, az építészeti örökség és a természet környezet együtt teszik a bolgár vidéket elbűvölővé.

A falvak többségében a turisták 19-20. század fordulóján épült házakban vendégeskedhetnek, ahol a helyben termő, a kertből vagy a közeli erdőkből szedett friss zöldségekből, gyümölcsökből, fűszernövényekből készült fogásokkal kínálják őket. A túrázáson kívül számos más lehetőség is van arra, hogy az utazók tartalmasan tölthessék az időt, pl. bekapcsolódhatnak a házigazdák munkájába a gazdaságokban vagy a földeken, kaszálhatnak, tehenet fejhetnek, vajat, sajtot vagy lekvárt készíthetnek, lóháton járhatják be a környék nevezetességeit, az erdőkben gombát és bogyókat, a mezőkről pedig illatos fűszernövényeket gyűjthetnek. A bolgár falvakban szinte minden család főz rakiát vagy termel bort, a vidék tele van nemzetközi hírű borászatokkal elsősorban Asenovgrad, Pomorie és a Bessa-völgy környékén.

Esténként a házigazdák általában meginvitálják a vendégeket, hogy velük együtt költsék el a vacsorát. Hagyományos receptek alapján készült ételek kerülnek az asztalra, közben népdalokat énekelnek és a helyi legendákat is megosztják a látogatókkal. A legtöbb vendégházban lehetőség van arra, hogy a vendégek is részt vegyenek a főzésben, ellesve a generációról generációra öröklődő konyhai fortélyokat.
Ilyen vendégházakat szerte az országban találunk. A Balkán-hegységben, egy szép völgyben fekszik az alig 5000 lakosú Apriltsi, mely gyönyörű környezetének köszönhetően az elmúlt években fejlődött hegyvidéki üdülőhellyé. A modern létesítmények mellett lehetőséget kínál a hegymászásra, a lovaglásra, kerékpározásra, túrázásra, síelésre és egy luxus vadászközponttal is büszkélkedhet.

ShipkovoA természet tisztasága és frissessége, az évszázados bükkfa erdők, a kristálytiszta hegyi patakok, a csodálatos és egyben misztikus sziklák, az alattuk rejtőző barlangok és a gyógyító vizű források teszik Shipkovot a turisták által kedvelt úti céllá. Kénben, kálciumban és magnéziumban gazdag vizét sokan isszák, míg mások fürdenek benne, a shipkovoi termálfürdő a legrégebbi és a leghíresebb egész Bulgáriában.
Bulgária délkeleti részén található Medven, ahol a házak nagy része műemléki védettség alatt áll. Nem véletlen ez, hiszen híven őrzik a nemzeti ébredés korszakát, keskeny, kövezett utcáit járva úgy érezhetjük, mintha a 19. század második felében megállt volna az idő. A falu közelében folyik a Medven-folyó, de csodálatos vízesések látványért sem kell nagyon messzire menni innen.

Arbanasi falu különleges atmoszférával rendelkezik. Az egykor kereskedelemből meggazdagodott település legtehetősebb lakóinak házai még ma is eredeti formájukban állnak, kívülről megközelíthetetlen erődnek látszanak erkélyek nélkül, rácsozott ablakokkal, belsejükben azonban annál inkább szemet kápráztató a fényűzés: az ajtóktól kezdve a padlón át az ablakokig mindent mívesen kidolgozott dekorációval láttak el a művészeti hajlammal bőségesen megáldott korabeli fafaragó mesterek. A 18. században a falut felgyújtották, kolera és földrengések is sújtották az ott lakókat, ezért lassacskán elnéptelenedett. Bár később újra lakottá vált, fénykorának emlékét elsősorban házai őrzik, melyek a Régészeti Parkot alkotják. Kivételes épített örökségének köszönhetően Arbanasi az egyik legfontosabb turisztikai attrakciója az országnak, ahol bőségesen akad szálláslehetőség, többek közt a hagyományos stílusú házakban is.

A Rodope-hegység egyik legnépszerűbb falva Momchilovtsi. A legenda szerint Isten felajánlotta a világ népeinek, hogy mindegyiknek ad egy darabkát a legszebb természeti környezetből. De a bolgárok túl későn eszméltek és számukra már nem maradt több a földi szépségből. Az Isten ekkor úgy döntött, megajándékozza őket egy darab Mennyországgal, így teremtette meg nekik a bolgár vidékeket. Momchilovtsira különösen igaz ez a szép történet. A varázslatos fenyvesek közt megbúvó falu az egyik legfestőibb és legzöldebb települése a Rodope-hegységnek. A tiszta levegőnek és a tiszta vizeknek köszönhetően nagyon kedvelt üdülőhely a bolgárok körében, művészek, festők, írók is járnak ide inspirációt gyűjteni. A hegymászás, hegyi kerékpározás, túrázás mellett télen a síelés és a snowboardozás szerelmesei is sok örömüket fogják lelni a tájban. A falu környéki erdőkben és tisztásokon rengeteg gyümölcs, gomba és gyógynövény terem, a patakokban hemzsegnek a pisztrángok. Momchilovtsi lakói a hagyományokhoz is ragaszkodnak, őrzik őseik kultúráját, ezáltal pedig még érdekesebbé teszik településüket.

BanskoA Pirin-hegység gyöngyszemeként emlegetik Banskot, a 8000 lakosú kisvárost, melynek neve Bulgária határain túl elsősorban síközpontként ismert. Ám maguk a bolgárok jól tudják, hogy nem csak télen érdemes errefelé venni az irányt, hiszen Bansko középkori településként az év többi szakában is nagyon jó kikapcsolódási lehetőségeket tartogat. Kivételesen szép környezete és a faluban a mindenütt jelenlevő autentikus idill a túrázóknak és a történelem iránt rajongó utazóknak is tartogat sok-sok érdekességet.
A Strandzha-hegység falvai Bulgária legszebbjeinek sorába tartoznak. Kosti az egyike azon négy bolgár falunak, ahol a hagyományos tűztáncot még mindig járják. A török határ közelében fekvő kis falu nevezetes történelmi emlékeiről is, közelében számos trák sírt tártak fel. A falu néhány háza sok száz éves és szépen szemlélteti a régió hagyományos építészeti stílusát. A Strandzha egyik görög falva ez, de mind kultúra, mind nyelv szempontjából nagyon különbözik a közeli göröglakta tengerparti településektől.

Szerte az országban a turisták számos szokást és rituálét ismerhetnek meg, ha a vidék felfedezésére indulnak, mint a parázson táncolást, a hagyományos bolgár esküvői szertartást, a Szent Lázár napi és a karácsonyi táncokat vagy éppen Szőlőmetsző Trifon ünnepét. Bulgária vidéki településein gyakran kerül sor hagyományos ünnepségekre, fesztiválokra is, szerencsés, aki éppen ekkor tartózkodik ott. Burgas-ban és Plovdivban is tartanak Nemzetközi Folklór Fesztivált, de Pernikben és Rozhenben is minden évben sor kerül a tradicionális ünnepségekre.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here