A leghíresebb tudós Albert Einstein óta, Stephen Hawking neve világszerte ismert a fizikában és a kozmológiában elért munkáinak köszönhetően. Hawking 8 éves korában tanult meg olvasni, egyetemista korában pedig egy elég lusta diák volt, ám 21 éves korában, a betegsége következtében teljesen megváltozott a világszemlélete, s egész életét a kozmológiának szentelte. Az egész egyszerűen briliáns elméleteiben a tudós igen mélyrehatóan igyekezett elmagyarázni, hogy is működik univerzumunk, bár a Föld és az emberiség jövőjéről alkotott képe gyakran rendkívül pesszimistán hatott.
Összegyűjtöttük Hawking néhány ijesztő elméletét, ami bemutatja, hogyan és mikor fog elpusztulni a világunk.

7. A genetikailag módosított vakcinák drámai következményekhez vezetnek

A lángelme szerint az emberiséget leginkább fenyegető veszély nem a kozmoszból fenyeget, hanem az, amit az emberek csinálnak saját magukkal.

Régebben a tudósok elkezdtek genetikailag alkotott vírusokkal „játszadozni”, hogy azokkal kezeljék az emberi betegségeket, ám felfedeztek más felhasználási módot is. Például megalkottak egy vírust, ami elpusztíthatja a rákos sejteket, de azt is felfedezték, hogy csökkentheti az ital iránti vágyat, kontrollálhatja a szenvedélyfüggő emberek viselkedését.

Manapság a gyógyszerészek több halálos vírust is belekevernek egyetlen injekcióba, sőt emberek, tehenek és kutyák DNS-ét is összekeverik. A probléma ezzel, hogy még mindig nem ismerjük teljesen a rekombináns vakcinák hosszú távú veszélyeit, valamint nem vagyunk vele tisztában, milyen hatással is vannak ránk.

6. Az idegenek el fogják árasztani a bolygónkat

Hawking úgy hitte, hogy a kozmoszban más életformák is jelen vannak, s nem épp barátságosak.

1983-ban Hawking, James Hartle-lel együttesen kidolgozta a „határok nélkül” elméletet, ami leírja, hogyan alakult ki a Föld az ősrobbanás alatt. Később Hawking továbbfejlesztette az ötletet a „multiverzum” elméletté.

Ugyan a mai napig nincs bizonyíték rá, hogy nem vagyunk egyedül a világon, az idegenek nagy valószínűséggel könnyedén képesek elpusztítani más élőlényeket.

5. Az univerzum a végéhez közeledik

„A Smooth Exit From Eternal Inflation” című utolsó munkáját Hawking halála előtt két héttel fejezte be. Művében a tudós megjósolta, hogy az univerzum végső soron sötétségbe fog borulni, mivel az összes csillag elveszíti energiáját. Épp ezért, véleménye szerint rendkívül gyorsan találnunk kell más univerzumokat is, ha túl akarjuk élni.

4. A robotok átveszik az emberek szerepét

Ugyan Hawking élete is a mesterséges intelligenciától függött, nem hitt benne teljesen. Egyszer azt mondta, „a civilizációnk történetének legrosszabb találmánya” lehet, hiszen teljesen felválthatja az emberiséget.

Bár ma még hasznosnak tűnhet, ám Hawking figyelmeztetett rá, hogy ha nem figyelünk a lehetséges veszélyekre, ezen technológiák továbbfejlesztésével akár végzetes hibát is elkövethetünk. „Ha az emberek egyszer kifejlesztik a mesterséges intelligenciát, később a robotok saját magukat fogják újratervezni.” Így abszolút felülmúlhatják az emberek teljesítményét.

3. A nukleáris fegyverek elpusztítják az emberiséget

Hawking véleménye szerint az agresszió és az irracionális viselkedés a legrosszabb emberi jellemvonás, amitől meg kellene szabadulnunk. Bár nem úgy tűnik, hogy a konfliktusok manapság egyre csökkennének. A katonai technológiák és a tömegpusztító fegyverek fejlődése katasztrofális következményekhez vezethetnek, ami bizony a világ végét is jelentheti.

2. Találnunk kell egy másik élhető bolygót

Hawking szerint 100 éven belül találnunk kell egy másik bolygót ahol élhetünk, máskülönben az emberiség ki fog halni, ha a bolygónk „eléri a kritikus pontot.” Azért, hogy megmentsük magunkat az olyan problémáktól, mint az óriási népességnövekedés, a szennyezés, az erdőirtás és a járványok, új világokat kell felfedeznünk.

Íme, a lehetséges Föld hasonmások, melyek akár lakhatóak is lehetnek a jövőben:

  • Ugyan a Föld természetes mellékbolygójának, a Holdnak nincs atmoszférája, ez a legközelebbi égi objektum, ahol igen nagy mennyiségű természeti erőforrás található. Emellett ősi lávacsatornák vannak a felszín alatt, melyek tökéletesek lennének az első emberi kolóniák letelepedéséhez.
  • A mérgező talajával, a csonttörő hideggel és a belélegezhetetlen atmoszférájával a Mars nyilvánvalóan nem épp egy nagyszerű, élhető hely. De egy megfelelő megközelítés segíthet kialakítani a jól védett űrbázisokat, ahol az emberiség megtapasztalhatja az űr kolonizáció kezdeti szakaszát.
  • A Ceres egy törpebolygó a Mars és a Jupiter között található kisbolygóövben. A csillagászok becslése szerint a bolygó 25%-a víz lehet, ami számunkra remek lenne. Az atmoszféra hiánya miatt azonban nem tapasztalhatnánk időjárás változásokat, illetve az ég színét sem láthatnánk.
  • A Jupiter negyedik legnagyobb holdját, az Európát jeges kéreg borítja, ami óceánokat fedhet. Másrészről azonban a halálos sugárzás miatt az emberek nem lennének képesek túlélni, a hőmérséklet pedig extrém hideg.
  • A Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán szintén az emberiség egy időszakos otthona lehetne. Az itt élésnek az egyik előnye, hogy a bolygónak van atmoszférája, ami megvédi a felszínt a sugárzástól és a meteoritoktól.
  • A Föld „unokatestvére”, a Kepler-452b egy csillag körül keringő exobolygó, ami 1400 fényévre található tőlünk, s pontosan ugyanúgy néz ki, mint a Föld. Lehetséges, hogy víz van a felszínén, ám szintén mindig borús felhők takarják, s minden bizonnyal problémáink lennének a vulkáni tevékenységekkel.

1. A Föld tűzgolyóvá változik

A legnagyobb lángelme azt is megjósolta, hogy a bolygónk 600 éven belül tűzgolyóvá változik. Addigra a Föld annyira túlnépesedett lesz, hogy az energiafogyasztásunk a bolygót szétégeti, az emberiség pedig elpusztul.

Hawking hozzátette azt is, hogy a globális felmelegedés a Vénuszéhoz hasonló állapotokhoz vezethet a Földön, vagyis az átlaghőmérséklet akár 250 °C is lehet, kénsav eshet az égből, és akár 360 kilométer per órás széllökések is lehetnek.

A fizikus elmondása szerint: „a klímaváltozás az egyik legnagyobb veszély, amivel szembe kell néznünk, és csak akkor akadályozhatjuk meg, ha azonnal cselekszünk.”

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Viszont Hawkins nagyon jól tudja, hogy a hosszú űrutazásra nem alkalmas az emberi szervezet, ha csak a földi gravitációt nem tudjuk valahogy megvalósítani közben.

  2. És a mesterséges gravitáció mellett az űrhajón, az még képes legyen fénysebességnél gyorsabban mozogni

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here