Heidelgbergi várA Neckar-folyó partján, a dombok közé ékelődve fekszik Heidelberg, Németország egyik legfestőibb városa. Szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a II. világháború idején megmenekült a szövetségesek bombázásaitól, így történelmi kincseinek nagy részét sértetlenül sikerült megőriznie. Bár történelmi hangulata mindenütt jelen van, Heidelberg mégis egy fiatalos város. Élénkségéről a több tízezernyi diák gondoskodik, akik Németország legrégebbi alapítású egyetemén folytatják tanulmányaikat. Az egyik legromantikusabbnak tartott német városba évente nagyjából 3 millió turista látogat el.

Heidelgbergi vár

Nemcsak a város büszkesége, de Európa egyik legszebb vára a heidelbergi. Az egykor hatalmas kiterjedésű épület romjai a város feletti sziklák tetején ülnek, már messziről felkeltve a turisták érdeklődését. Az eredetileg gótikus stílusú, több mint 700 esztendőt megélt vár sorsa gyakran balszerencsés volt, a francia seregek kifosztották, felgyújtották, 100 évvel később villámcsapás érte, majd jellegzetes, vörös köveit a városbeli építkezésekhez hordták el. Eredeti pompáját sohasem nyerte vissza, nem végeztek rajta átfogó helyreállítást, de romjaiban is lenyűgöző látványt nyújt. A német romantika egyik szimbólumának tartják, mely számos érdekességet tartogat az ide látogatóknak. Pincéjében található a világ legnagyobb hordója, amit 1751-ben készítettek és 220 hektoliter bor tudnak tárolni benne. A heidelbergi várat Mark Twain is felkereste, állítólag a városban szerzett élményei és a Neckar-folyón tett hajókirándulás inspirálták a Huckleberry Finn megírására. A várkert éjszaka is nyitva tart, Heidelberg kivilágított óvárosát innen láthatjuk a legteljesebb szépségében.

Philosophenweg

Philosophenweg

A Filozófusok sétaútján Heidelberg filozófusainak és költőinek nyomában járhatunk. A város hírnevét számos híres gondolkodó öregbíti, akik maguk is sokszor látogattak el az immár több mint 300 éves sétányhoz, amit egy szép, de nagyon meredek úton keresztül lehet elérni. Köszönhetően a város enyhe éghajlatának, egzotikus növények, japán cseresznye, bambusz, citromfák, ciprusok virágoznak az út mentén. Karl Jaspers, Hegel és Hannah Arendt is ide vonultak vissza a zajos várostól, ma pedig a turisták gyönyörködhetnek az innen nyíló panorámában, aminek a várkastély is a része.

Régi Híd

Az Alte Brücke az egyik legkeresettebb pontja Hidelbergnek. Az 1788-ban készült kőhíd város felőli oldalán áll a kifejezetten szép állapotban fennmaradt városkapu, mely eredetileg a városfal része volt. A híd nyugati végén áll a híres majom, ami önmagában is Heidelberg egyik szimbóluma, a turisták nagy kedvence. A bronzból készült szobrot 1979-ben helyezték el itt, érdekessége pedig a kezében lévő tükör. A legenda szerint arra emlékezteti az embereket, hogy sem Heidelberg lakói, sem azok, akik a városon kívül ének, nem jobbak a másiknál és ha belenéznek, ez kell, hogy eszükbe jusson. Bár a ma látható majom csupán néhány évtizeddel ezelőtt került ide, elődje már a 15. században is itt állt, a híd északi végében lévő torony mellett. Az eredeti szobor a 17. század végi háborúban eltűnt. A turisták gyakran sorban állnak, hogy megsimogassák a majom ujjait, mert állítólag akkor biztosan visszatérnek a városba.

Untere Strasse

Untere Strasse

Heidelbergben működik Németország elsőként, 1386-ban alapított egyeteme, ami 28 ezer diákjával ma is az ország egyik legnagyobb felsőoktatási intézménye. Az egyetemi életből az Untere Strasse adja a legjobb ízelítőt, kihagyhatatlan azoknak a turistáknak, akik szeretnének elvegyülni a helyiek között és Heidelberg történelmi hangulata mögött a város jelenének pezsgésére is kíváncsiak. A folyóval párhuzamosan futó, macskaköves Untere Strasse tipikus óvárosi utca, melynek mentén egymást érik a fiatalokkal teli bárok, kávézók és a diákok pénztárcájához mérten olcsó éttermek.

Német Patikamúzeum

1957-ben nyitották meg a várkastélyban a Patikamúzeumot, ami az ókortól egészen a 20. századig mutatja be a gyógyszerészet fejlődését. A lenyűgöző gyűjteménynek része egy alkímiai laboratórium, ritka gyógyszerészeti eszközök és patikus üvegek, köztük német, olasz és holland darabokkal. Megnézhetjük a több évszázados patikabútorokat, melyeket rokokó és barokk stílusban faragtak meg, láthatunk eredeti gyógyfőzeteket és régi tablettákat. A heidelbergi múzeum világhírű, több mint 20 ezer darabos gyűjteménynek ad otthont, ez az egyik legszebb és legnagyobb kiállítás, mely a gyógyszerészet 2000 éves múltját foglalja keretbe.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here