Kezdőlap Csehország Városnézés Olmützben

Városnézés Olmützben

0

Morvaország régi fővárosa és Csehország egyik legnagyobb települése Olmütz. Prága után itt találhatók a legsűrűbben műemlékek, történelmi épületek, valamint itt áll az ország második legrégebbi egyeteme. Rendkívül sokoldalú város, hiszen ipari központként is fontos szerepet tölt be Csehországban, ugyanakkor elmondhatja magáról, hogy nemcsak a múltban volt fellegvára a művészeteknek és a kultúrának, de az évszázadok múlásával sem hagyta elsüllyedni ez irányú törekvéseit. Olmütz az egyik legszebb városa az országnak, széles sugárutakkal, nagy terekkel, parkokkal és sok-sok látnivalóval.

Horni Namesti

Olmütz két fő tere közül az egyik, amit Felső térnek is neveznek. A mindig nyüzsgő téren több műemlék és régi épület áll, legnagyobb nevezetessége a 18. század közepén emelt Szentháromság-oszlop, ami 35 m-es magasságával a legnagyobb Csehországban. Nem emiatt, hanem a barokk stílus művészi kifejeződése miatt került fel az UNESCO Világörökségek listájára az Ondrej Zahner által tervezett alkotás, melyet a pestis áldozatainak emlékére állítottak.
Szintén a Horni Namesti ad otthont a Városházának is. A reneszánsz épületen egy csillagászati óra is látható, ami a II. világháborúban megsérült, de helyreállították.
A teret döbbenetes mennyiségben koszorúzzák a szebbnél szebb épületek látványos homlokzataikkal. Itt található a város hat barokk szökőkútja közül kettő is. Az egyik, a Herkules-kút 1688-ban készült, a Caesar-kút 1724 óta díszíti a teret.

Püspöki palota

A korábban Premysl palota néven ismert épület története a 12. században kezdődött. Még ma is Olmütz püspöki székhelye és egykor olyan jelentős személyiségek fordultak meg itt, akik sok ponton befolyásolták az európai történelem alakulását. Nagytermében II. János Pál pápa is vendégeskedett, Tróntermében tették meg császárrá I. Ferenc Józsefet, a Fogadó teremben I. Nagy Péter cár és Ferenc osztrák császár szőttek terveket Napóleon megállítására, de szobáiban megszállt Mária Terézia és Beethoven is. A 15-16. századi freskók, a román falak és ablakok, a kápolnákban látható festmények Csehországban egyedülálló művészeti értéket képviselnek.

Szent Vencel katedrális

A 12. században épült katedrális egyike azon kevés épületeknek, melyek megtartották eredeti, román szerkezetüket. Mai arculata többségében a 19. századi rekonstrukcióknak köszönhető, amikor az épületet számos barokk jeggyel gazdagították. Jelentős történelmi események színhelye volt, például falai között koronázták cseh királlyá Mátyás királyt 1469-ben. 100,65 m magasra nyújtózó tornya az egyik legmagasabb Csehországban. A katedrálisban látható a Premysl-hercegek és a püspökök sírja is.

Plumlov kastély

A monumentális kastély 1680-1688. között épült, de gyakorlatilag sohasem készült el teljesen. Csehországban is szokatlannak számít a tóparton álló kastély stílusa, melynek tervezett négy szárnyából csupán egy épült fel. Jellegzetességei a homlokzati részen látható, nagy oszlopok és a stukkó díszítések. A kastélyban számos komolyzenei rendezvényre és nemzetközi színházi fesztiválra kerül sor minden évben.

Palacky Egyetem

Bár nem kifejezetten turista attrakció, mégis figyelmet érdemel Morvaország legrégebbi alapítású egyeteme, ami az oktatásban olyan fontos szerepet töltött be, mint az oxfordi egyetem Angliában. Jelentőségét napjainkban sem veszítette el, az olmützi egyetemen 20 ezer diák tanul, ami nem kevés a város 100 ezres lakosságához képest. Ha megkérdezik a cseheket, hogy mi jut eszükbe Olmützről, szinte biztos, hogy rögtön az egyetemváros jelzővel fogják illetni. Csehországban csak a Károly egyetemet alapították korábban az olmützinél. 1566-ban, egy jezsuita kollégiumban hozták létre a város egykori zsidónegyedében, hogy ezzel támogassák meg a katolikus hitre való visszatérítést. Az egyetem történetének egyik leghíresebb hallgatója Gregor Mendel, a genetika atyja, illetve a kiemelkedő katonai parancsnok, Albrecht Wallenstein.

Szent Móric templom

A Felső-tér végén álló templom kiemelkedő példája a morva gótikus építészetnek, még akkor is, ha belsejét barokk stílusban alakították át. 18. századi, 10 ezer sípos orgonája az országban a legnagyobb és a világon az egyik legnagyobb orgona. A székesegyház 1412-1540. között épült, nyugati tornyán láthatók az eredeti, 13. században épült torony maradványai. A torony tetejéből Olmütz legszebb panorámája tárul elénk.

Művészeti Múzeum

Akit csak egy kicsit is érdekelnek a művészetek, nem hagyhatja ki Olmütz elsőrangú múzeumát. Holland és flamand festők 16-18. század között született alkotásait, valamint 1898-1914. között készült szecessziós, kubista és modernista műveket lehet megnézni a kiállításokon. Láthatók a modern szobrászat remekművei, nagyjából 60 ezer alkotás a legkülönbözőbb művészeti ágakból.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version