A Montreux-i RiviéraSvájc kis Riviérája a tóparti Montreux városa a Genfi-tó öblében. Békéje, természeti szépsége és tengerparti hangulata évszázadok óta vonzza a turistákat, a művészeket, a turizmus folyamatos fejlődésével pedig ragyogóbban tündököl, mint valaha. A város és környékének enyhe klímája lehetővé teszi az üdülést nem csak nyáron, de az év bármely szakában. A mediterrán hőmérsékletek kedveznek a Svájcban ritka növényeknek is, a montreux-i vízpartot pálmafák, fügefák, ciprusok, mandulafák ékesítik. Vidékén szőlő terem, a szőlőültetvények még 700 m-es magasságban is zöldellnek a kivételes klimatikus adottságoknak köszönhetően.

Ezt a látványt koronázza meg a Montreux-i Riviérának magasztos hátteret adó Alpok, nem véletlen, hogy Svájcnak ezt a részét tartják a legelőkelőbb üdülőparadicsomnak. Hírnevét nagyban köszönheti a világ legismertebb személyiségeinek, mint Charlie Chaplin, Freddie Mercury, Gustav Eiffel, Ernest Hemingway vagy Sissi, akik sok időt töltöttek az országnak ezen csodás szegletében.
Történelmi épületei, festői útvonalai, látnivalói és exkluzív vásárlási lehetőségei mellett Montreux vonzerejét tovább növeli a számos nemzetközi fesztivál és rendezvény, melynek minden évben otthont ad. Júliusban kerül sor a nagy hírű Jazz Fesztiválra, Húsvét után a Kórusfesztivál, szeptemberben a Musical Koncert van soron.
A Genfi-tó partján adottak a lehetőségek a hosszú gyalogos és kerékpáros túrákhoz, itt találhatók az UNESCO Világörökségek sorába tartozó Lavaux szőlőültetvények, a Montreux feletti Rochers-de-Naye hegyen pedig a síelők, snowboardozók érezhetik elkényeztetve magukat. Nem beszélve a Chateau Chillonról, mely a Genfi-tó kis szigetén áll és az egyik leglátogatottabb műemléke Svájcnak. A Montreux-i Riviéra tehát minden szempontból kötelező látnivaló a turisták számára.

Lavaux-i szőlőültetvények

Lavaux-i szőlőültetvények

Több ezer éves munka van amögött a látvány mögött, amiben ma gyönyörködhetnek a Lavaux-ba látogatók. Hogy a szőlőknek a lehető legtöbb napfényt biztosítsák, az egykor itt élők teraszok kialakításával enyhítették a hegyoldal meredekségét, ennek eredményeként született meg az elismert gyümölcsös és száraz Chasselas bor. A lavaux-i szőlőültetvények 2007 óta képezik részét az UNESCO Világörökségeknek, mint tökéletes példái a természet és az ember harmonikus kapcsolatának. A szőlőültetvények a hegyoldalról egészen a Genfi-tó partjáig nyúlnak le, összesen több mint 800 hektárt fednek le Lavaux és Montreux között. Az egyébként is mediterrán jellegű éghajlatot a tó teszi még kedvezőbbé a szőlő számára azáltal, hogy vize visszatükrözi, ezzel megduplázza a napfény erejét. A látogatók a szőlővidéket felfedezhetik a két kis panoráma járat (Lavaux Express és Lavaux Panoramic) fedélzetéről vagy gyalog, bejárva az ösvényeket és megállva a kis borászatoknál egy jól megérdemelt kóstolóra.

Montreux-i tópart

A Genfi-tó partján 13 km hosszan sétálhatunk Montreux városában egzotikus virágok és pálmafák mellett, gyönyörű kilátással az Alpok csúcsaira. Kihasználva a klimatikus előnyöket, a város kertészei teleültették a partmenti sétányokat a legkülönbözőbb fajtájú, színű és illatú virágokkal, hozzá pedig különleges virágszobrokat is készítettek. Freddie Mercury szobra is itt látható, a Fedett Piac mellett. Az énekes több éven át élt Montreux-ban és itt, a montreux-i kaszinó stúdiójában készítette el utolsó albumát, a Made in Heaven címűt. Hosszú betegség után 1991-ben hunyt el, szobra előtt az arra járók rendszeresen gyújtanak mécseseket és helyeznek el virágokat.

Casino Montreux

A Genfi-tó partján áll Svájc legelső kaszinója, ahol a szórakozni vágyók felejthetetlen estéket tölthetnek el. A három étterem és a két bár mellett a kaszinónak több szobája és lakosztálya is van, ahol 1500 vendég találhat szállást luxus környezetben, túlszárnyalhatatlan kilátással az Alpokra.

Vevey óvárosa

Vevey óvárosa

Történelmi épületek és a város gazdag múltját bemutató múzeumok között sétálhatunk Vevey óvárosának utcáin. Emellett nagyon sok butik és kézműves bolt kínálja termékeit, a kedd és szombat reggelenként a Grand Place-on, az óváros központjában megrendezett piacot pedig turistaként nem szabad kihagyni. Az év közben árult illatos gyümölcsöket, zöldségeket, sajtokat júliusban és augusztusban népművészeti tárgyakkal egészítik ki és itt lehet legbőségesebb választékát megtalálni a helyben termő híres boroknak is.

Gleccser 3000

Montreux-ból autóval 50 perc alatt lehet eljutni a svájci hegyek egyik legnépszerűbb úti céljához, a Gleccser 3000-hez. A Pillon-hágótól felvonó visz fel 15 perc alatt a csúcshoz, ahol az ember minden másról megfeledkezik. A panoráma hihetetlen itt, az Alpok legmagasabb pontján, ahol a környező hegyeket is egész évben hó borítja. Lejjebb rálátni Svájc francia nyelvű régióira és a Berni felvidékre, a Scex Rouge kilátóból pedig 24 1000 m-nél magasabb csúcsot lehet egyszerre belátni, köztük a Matternhornt, a Jungfraut és a Mont Blanc-t. A Gleccser 3000 síközpont is, ami novembertől májusig várja a téli sportok szerelmeseit 1350-3000 m-es magasság között fekvő lejtőivel. A magasban egy Mario Botta által tervezett étterem is található, teraszán a szabadból lehet élvezni a magaslati napsütést.

Golden Pass vasút

A Golden Pass vasút Montreux és Luzern között közlekedik, hat tavat és két régiót kapcsol össze, a német nyelvű Közép-Svácot és a francia Genfi régiót. Az elegáns, arany színű vonat útvonala az egyik legszebb egész Svájcban, elhalad hegyek, tavak, festői települések és lavaux szőlővidékei mellett. Az út egésze káprázatos, de legszebb szakasza talán a Zweisimmen és Montreux közti, ahol az út a legkeskenyebb, lefelé ereszkedve pedig fantasztikus kilátás nyílik a Genfi-tóra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here