Kezdőlap Horvátország Várak és kastélyok Horvátországban

Várak és kastélyok Horvátországban

0

Horvátországnak sok szép történelmi vára és kastélya van, a legtöbbjük a szárazföld belsejében található és kiváló állapotú. Általuk nyomon követhető az elmúlt két évezred a római villáktól a középkori várakon át a reneszánsz és barokk kastélyokig.

Trakoscan

A Horvátország északi részén található kastély eredetileg kis erődként épült a 13. században, majd Draskovics György alakíttatta át mai formájára a 19. század során. A romantikus kastélypark is ebből az időből származik, melyet természetvédelmi területté nyilvánítottak. Különös figyelmet érdemel a vadászterem és a zeneszalon. Értékes festményeket és négy évszázadot átölelő fegyvergyűjteményt nézhetünk meg a kastélyban. A berendezés nagy része eredeti, a 19. századból maradt meg épségben. Napjainkban az ország legvonzóbb kastélya, évi több mint 65.000 látogatóval.

Kutjevo

A középkori ciszterci apátság alapjain épült a jezsuiták egykori rezidenciája, a kutjevoi kastély. A jezsuita időszakból egy 1721-ből származó borospince maradt fenn. A kastélyhoz fűződő legenda Mária Terézia és Trenk báró románcáról még ma is él a környéken. Eszerint ők egy hetet töltöttek együtt ebben a borospincében és a szolgáknak azt az utasítást adták, hogy ne zavarják őket. Mikor egy hét elteltével kijöttek, a borászok hetven, kőbe vésett erotikus jelenetet találtak a falakon, melyek ma is láthatók. A kőtáblán lévő horpadásról pedig azt tartják, hogy Mária Terézia hátsófele alatt nyomódott be…

Veliki Tabor

A dombtetőn álló vár legrégebbi része a 12. századból származik, mai arculatát a 16. században kapta, amikor a Rátkai család birtokába került. A kastély történetét egy romantikus história színesíti egy szerelmespárról, akik családjaik tiltása ellenére titokban összeházasodtak, végül a fiú a toronyban, a lány pedig a várba befalazva lelte halálát. Az 1982-es helyreállítási munkálatok során a munkások találtak egy koponyát, mely feltételezhetően a lányé, a befalazott Veronikáé volt. A hosszú téli éjszakákon a helyiek még mindig fájdalmas sikolyokat hallanak a várból és úgy tartják, hogy Veronika szelleme még mindig szerelmét keresi.

Hektorovic-kastély

A hvar-szigeti kastélyban építészetileg a rusztikus és az erőd-jelleg keveredik. A 16. században a horvát reneszánsz költő, Petar Hektorovic tervezte és építtette. A kastélyban több tucat latin, olasz és horvát nyelvű felirat látható, ezek közül egy azt jelzi, hogy Hektorovic nem önmaga és barátai számára építette a kastélyt, hanem utazók és szegények vendéglátására. Az épületkomplexum legkülönlegesebb eleme a sós vízű tó, mely mögött csodás, gondosan őrzött parkot találunk.

Nehaj-erőd

Senjben 1556-ban katonai célokból építették a 23 m széles, 18 m magas erődöt 2-3 m vastagságú, igazán robosztus falakkal. A hadászati jellegét az is jól mutatja, hogy a falakban több mint száz lőrést és 11 ágyúrést alakítottak ki, hogy megvédjék a környéket a velencei és török támadásoktól. Ma múzeum működik benne, esküvőket is tartanak itt, a tetejéről pedig fantasztikus kilátás nyílik a Rab-, Cres- és Krk-szigetre, valamint a Velebit-hegységre.

Durdevic

A várat 1448. körül egy püspök építtette egy mocsaras területből kiemelkedő domb tetejére a törökök elleni védekezés céljából. Minden év júniusában életre kel a Picoki-legenda, ami ezekből a háborús időkből származik. A monda szerint a helyiek az utolsó kakasukat kidobták a török támadók elé, azok pedig abban a hitben, hogy a durdevicieknek még bőven van élelmük ahhoz, hogy jóideig kitartsanak, inkább elhagyták a várost.

Nasice

Az 1811-ben épített kastély az ország egyik leghatalmasabb családjának, a Pejacsevicheknek rezidenciája volt, akik 1945-ig birtokolták a várost. A késő-barokk stílusú épület ma is jól szemlélteti a család két évszázados dominanciáját. A kastély érdekessége, hogy nem volt benne konyha. Az ételeket a kertben lévő kis házban készítették és egy földalatti alagúton keresztül, egy elektromos kisvonattal küldték át a kastély épületébe. A nyári lak vagy másnéven vadászház 1905-ben épült. Ma a szép angol kerttel körülvett kastély múzeumként működik.

Varasd

A város egész képét meghatározó erőd a 12. században épült szintén a törökkel szembeni védekezésre. A 14. században kapta gótikus jellegét, a 16. századi helyreállítása során pedig reneszánsz stílusúvá varázsolták. Kör alakú tornyát is ekkor építették hozzá, a vár körül pedig egykor vizesárok húzódott. Ma városi múzeum és vármúzeum is működik a szépen felújított épületegyüttesben.

Csáktornya

A Zrínyi-vár vagy Öregvár fontos szerepet játszott az egykori Habsburg Monarchiában. Több generáción át a Zrínyiek tulajdonában állt, de előtte és utána is gyakran gazdát cserélt. A 16. században tűzvész és földrengés is sújtotta a várost, a károkat szenvedett várat ezután helyreállították. A 19. században cukorgyárat alakítottak ki a várban, de volt gazdasági iskola és kollégium is. Ma a Muraközi múzeum működik falai közt.

Bilje

Savoyai Jenő vadászkastélya Eszéktől 10 km-re található. Az 1700-as évek elején építették reneszánsz és barokk stílusban egy mocsaras területen. A kastély történetéről nem sokat tudunk. Tulajdonosa, Savoyai Jenő mindössze hét alkalommal járt itt. Kertje védett, a kastély mögött egy 1775-ben épült festői barokk templom áll. Pincéjében napjainkban művészeti galéria működik.

Az itt felsorolt várak és kastélyok mindegyikét jó állapotban sikerült megőrizni az utókor számára. A horvát történelem fontos darabkái ezek a sokat látott, ősi épületek, melyek eredeti szerepüket már rég elvesztették ugyan, de az utazó számára ma is sok érdekességet tartogatnak.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version