Egy érdekes tény az óceánokról az, hogy a Föld legmélyebb pontja, a Mariana-árokban található Challenger-mélység, ami több mint 10,900 méter (36,000 láb) mély. Ez azt jelenti, hogy ha a Mount Everestet, a világ legmagasabb hegyét helyeznénk az óceán fenekére, még mindig több mint 2,000 méter (6,600 láb) víz borítaná.

A Mariana-árok rendkívüli mélysége miatt az ottani körülmények rendkívül zordak: a nyomás több mint 1,000-szerese a tengerszinten tapasztaltnak, és a hőmérséklet közel fagypont körül van. Ennek ellenére a Challenger-mélységben és az óceán mélyebb részein különleges alkalmazkodóképességű élőlények találhatók, amelyek képesek túlélni ezekben a szélsőséges körülményekben. Például vannak baktériumok, amelyek metánt és hidrogént használnak energiaforrásként, mivel a napfény ebben a mélységben már nem érhető el.

Az óceán mélységeinek felfedezése még mindig folyamatban van, és rengeteg rejtélyt tartogat a tudósok számára, akik egyre fejlettebb technológiák segítségével próbálják feltárni az ott élő organizmusokat és azok túlélési stratégiáit.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here