TomarTomar egy bájos, gazdag történelmi múlttal rendelkező város a Nabao-folyó partján. Látványát a 12. században épült Templar-kastély uralja, benne a Convento de Cristo, vagyis Krisztus Kolostoral, mely Portugália egyik leglenyűgözőbb műemlék épülete, az UNESCO Világörökségének része.

Bevásárlóutcája, a Rua Serpa Pinto vezet a gótikus stílusú, baptista Sao Joao templomhoz, mely a város elegáns főterén, a 17. századi épületekkel körülvett Praca da Republican található. A 15. századi templom kapuja Manueline stílusban készült, belsejében 16. századi festmények, köztük az ország egyik legjobb korabeli festője, Gregorio Lopes Utolsó vacsora című munkája látható.

A város szívében találjuk Portugália egyik legrégebbi zsinagógáját, mely 1430-ból származik és elég jó állapotban van ma is. Utoljára 1497-ben használták eredeti funkciójának megfelelően, mivel utána I. Manuel király minden zsidót kiutasított, aki nem volt hajlandó felvenni a kereszténységet. Az épület jellegzetessége a négy magas torony és a boltíves mennyezet. Benne egy kis zsidó múzeum működik, melyet Abraham Zacutoról, a híres 15. századi matematikus-csillagászról neveztek el, aki segített Vasco da Gamanak különböző navigációs eszközök megépítésében. A zsinagógában 15. századi sírkövek és a világ minden tájáról a hívek által adományozott ereklyék tekinthetők meg.

Tomar - a lovagok földjénInnen nem messze található a Sao Francisco templom, mely a 17. században épült. Egykori kolostorában nyílt meg a Gyufa Múzeum, mely Európában a legnagyobb ilyen típusú gyűjtemény. Több mint 43 ezer gyufásdobozt láthatunk itt, melyek a világ 104 országából származnak.

A Nabao-folyó keleti oldalán található az 1200-as években épített Santa Maria do Olival templom, melynek különlegessége, hogy a nagy felfedzések korában ez volt a tengerészek főtemploma. Gótikus homlokzatán kapott helyet a háromemeletes harangtorony, az épület belsejében pedig megnézhetjük a templomos lovagok sírjait, valamint egy eredeti reneszánsz szószéket.
A hegyen, a kastélyhoz felfelé vezető út mentén áll a kis reneszánsz Nossa Senhora da Conceicao templom, mely 1530-ban épült. Egyszerű megjelenését a belső korintoszi oszlopok teszik érdekessé.
A régi hídon áthaladva érkezünk el egy másik templomhoz, mely Santa Irina, a város védőszentje után kapta nevét. Ő egy fiatal apáca volt, aki a 7. században élt Tomarban, de megölték és testét a folyóba dobták. A legenda szerint két kérő, egy nemes és egy szerzetes küzdött a kegyeiért. Egyikük egy italt adott az apácának, melytől az várandósnak látszott, a másik kérő ezért dühből megölte a lányt. A templomot a 16. században építették, kazettás, festett mennyezete van, falát 17. századi csempék díszítik

A templomos lovagok a portugálokat segítették a mórok elleni harcokban a 12-13. században. Szolgálataikért kiterjedt szárazföldi birtokokat kaptak jutalmul és hozzá erős politikai hatalmat is. Dinis király nevezte át őket Krisztus rendjének és számos várat és templomot építtetett a templomosok védelmére. Tomar kolostora és vára is közéjük tartozott, melyeknek létrehozása a maga korában – 1162. táján épültek – a legragyogóbb építészeti teljesítmény volt Portugáliában. Az évszázadok során számos kápolnával és kerengővel bővítették a hatalmas épületegyüttest, mely így a korokra jellemző különböző stílusjegyek nyomait mind magán viseli.
1418-ban Henrik herceg, Krisztus rendjének nagymestere építtette a különleges Charolat, a 16 oldalú templomot, ahol a templomosok lóháton tömegbe gyűltek olyan alakzatban, ami a jeruzsálemi Szent Sír rotundáján alapult. Nyolcszögletben elhelyezkedő országok, 16. századi festmények és freskók láthatók itt. Az épületegyüttesben számos kolostor található. Közülük a legrégebbi a Gótikus Temető Kolostor, melyben a szerzetesek sírkövei vannak elhelyezve. Itt nyugszik Vasco da Gama testvére, Diogo da Gama is.

Tomar, Tálca Fesztivál

Tomar napjainkban egy négyévente megrendezett óriási ünnepségről, a Festa dos Tabuleiros-ról, vagyis a Tálca Fesztiválról híres. A július elején tartott eseményre a világ minden részéről több százezer ember érkezik. A fesztivál eredete a 16. századra nyúlik vissza és a Szentlélek kultuszához kapcsolódik. Általában öt napon át tart, de előfordult már az is, hogy két hétig ünnepeltek. Az utcákban címeres zászlók ezrei lobognak, a zene, a tánc és a tüzijáték pedig nélkülözhetetlen eleme a rendezvénynek. A központi eseményt a felvonulás jeleti, ahol 400, fehér ruhába öltözött lány járja végig az utcákat, miközben fejükön kenyérrel és virággal megrakott tálcák tornyosulnak. Ha nem szeretnénk lemaradni a következő fesztiválról, érdemes jó előre szállást foglalni, ugyanis akkora az érdeklődés, hogy hamar lecsúszhatunk róla.

Tomartól 20 km-re délre, a Tejo-folyóban, egy romantikus apró sziget közepén áll a mesebeli Almourol vára. Gualdim Pais, a templomos lovagok nagymestere építtette 1171-ben, tornyai és csipkézett oromzatú fala ma is tökéletes állapotban tündököl. Ezt a varázslatos helyet számos legenda, misztikus történet lengi körbe. Az egyik arról mesél, hogy a várban ma is kísért egy hercegnő szelleme, aki haláláig szerelme, egy mór rabszolga után sóhajtozott.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here