Pöstyéni Balneológiai Múzeum

Szlovákia régiói mind természeti, mind történelmi látnivalók szempontjából változatos képet mutatnak. Igaz ez az ország északnyugati területeire is, ahol az alacsony dombvidékek fokozatosan magas hegyekbe váltanak át, az erre járók útját pedig sziklákon ülő várak szegélyezik. A több száz turistaútvonal olyan tájakon visz keresztül, melyekért valóban érdemes túrabakancsot húzni. A hosszabb-rövidebb túrák után a teljes ellazuláshoz pedig Szlovákia legjobb gyógyfürdői között lehet válogatni, melyek a régió büszkeségei és legvonzóbb turista attrakciói.

Pöstyéni Balneológiai Múzeum

Nem is lehetne méltóbb helyen megismerkedni Szlovákia gyógyfürdőinek történetével, mint az északnyugati régióban és azon belül is Pöstyénben, ahol az ország egyik legjobb fürdője található. Az 1931-ben alapított múzeum eleinte kizárólag helytörténeti kiállításokat foglalt magában, majd 1966-ban átszervezték és azóta elsősorban a gyógyfürdők történetére és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokra helyezik a hangsúlyt. A múzeum az 1893-ban épült fürdő nagytermében kapott helyet, itt részletes képet lehet kapni Szlovákia ásványvizeiről, gyógyforrásairól, az alkalmazásuk során használt 19. századi orvosi eszközökről. A múzeum föld alatti termeiben történeti és néprajzi kiállítás látható, melynek legértékesebb darabja a mammut agyarból faragott Moraváni Vénusz, mely a legkorábbi képzőművészeti alkotás, amit valaha találtak Szlovákia területén. A becslések szerint kora 22.500 évre tehető.

Beckó vára

Beckó vára

A vár romjai egy 50 m magas sziklán állnak a falu fölött. Az erőd történetét számos mítosz és legenda övezi, talán ennek is köszönheti óriási népszerűségét. Az egyik történet szerint a vár névadója Beckó, az udvari bolond, akinek Stíbor vajda a várat építtette. Egy másik legenda szerint a vár ura letaszította egyik szolgálóját a szikláról, mert az gyermekét védve megölte ura kutyáját. Mielőtt lezuhant a mélybe, azt mondta a várúrnak, pontosan egy év és egy nap múlva találkozni fognak a túlvilágon. A történet szerint pontosan ennyi idő múlva a vár urát megmarta egy vipera, amitől megvakult és a szakadékba zuhant.
Beckó vára 1729-ben egy véletlen következtében égett le és többé nem építették újjá. Ennek ellenére ma is csodaszép, a nemzeti kulturális műemlékek közé tartozik, az egyik leglátogatottabb vár Szlovákiában.

Bajmóc

A Felső-Nyitrai medencében fekszik Bajmóc, a nagy hírnévre szert tett fürdőváros. Ásványi forrásai a 16. század óta ismertek, gyógyfürdője az egyik legnépszerűbb a hazai és a külföldi turisták körében. Bajmóc nemzeti műemléke a Prépost-barlang, melyet 1926-ban fedeztek fel, feltárása során pedig ősember maradványaira bukkantak. Az egyik leggazdagabb régészeti lelőhelye az országnak, több ezer leletet tártak fel járataiban, illetve a barlang közvetlen közelében. Bajmóc legfontosabb építészeti emléke a vár, mely az egyik legszebb Közép-Európában. Benne művészeti és történeti kiállítást lehet megnézni, melynek az egyik legszebb darabja a 14. században egy firenzei mester által készített oltár.

Csejtei vár

A vár gyönyörű romjai közül fantasztikus a kilátás a vidékre. A legenda szerint a vár véreskezű, kegyetlen úrnője, Báthory Erzsébet számos rémtette ennek az épületnek falai között esett meg, ezért is hívják a csejteit a rejtélyek várának. A 16-17. század fordulóján itt élt grófnő állítólag 600 fiatal lányt ölt meg, majd fürdött a vérükben, hogy örökké fiatal maradhasson. A vár egykor török elleni erődként töltött be fontos szerepet, majd 1708-ban a király ellen lázadók romba döntötték, azóta is érintetlenül áll.

Pöstyéni gyógyfürdő

Pöstyéni gyógyfürdő

A fürdő a Vág két ága közötti kis szigeten áll, vizét 67-69 fokos, 2000 m mélyről feltörő gyógyforrások adják. A fürdő története közel két évszázadra nyúlik vissza, a környéknek nemcsak a vize, de kénes iszapja is híressé vált gyógyító hatásáról, mellyel elsősorban a reumatikus és ízületi bántalmakat lehet kezelni. A gyógyfürdőben ma több mint 60 különböző gyógykezelés vehető igénybe, de a terápiák mellett a kikapcsolódásra is adott minden lehetőség, hiszen lehet itt golfozni, teniszezni, rendszeresen tartanak színházi előadásokat és koncerteket is.

Strazovské vrchy Tájvédelmi Körzet

Sűrű erdők, különös szikla formációk, mesés völgyek és mély medencék alkotják ezt a védett vidéket a morva-szlovák határ mentén. Itt található a Közép-Európában egyedüliként fennmaradt olajforrás a Kornyavölgyben. A felszínen bugyogó olaj időnként metánkitöréseket is produkál, a forrás olaját a helybeliek régen világításhoz is használták. A vidék nevezetességei a természet furcsa alkotásai, a szinte teljesen szabályos kőgolyók, de sok turistát vonz Csicsmány falu is, ami a határokon túl is nevezetes népművészetéről, hagyományos motívumokkal díszített faházairól.

Trencsén

Szép terek, varázslatos vár, Szlovákia legszebb zsinagógája – Trencsén az ország egyik legvonzóbb történelmi városa, mely látnivalói mellett rendezvényei miatt is nagyon népszerű a turisták körében. A 15. században az ország egyik legjelentősebb váraként írtak róla és ma is az, hiszen kevés szlovák vár büszkélkedhet annyi látogatóval, mint a trencséni. Legrégebbi része a román stílusú rotunda, egyik legnevezetesebb pontja pedig a 80 m mély Szerelem-kút, melyhez a Fatima és Omar bég szerelméről szóló legenda kapcsolódik.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here