Bárki, aki életében legalább egyszer autókázott már meredek szerpentineken, ismeri a „szívem a torkomban dobogott” érzést. Bár ezt az élményt valószínűleg össze sem lehet hasonlítani az olyan utakhoz, melyeket egy mély szakadék főlé, egy elhagyatott sivatagban, víz fölé vagy épp alá építettek.

A következő 14 képet nézegetve a világ legelképesztőbb útjaira képzelheted magad, melyek biztosan háttérbe szorítják a legszuperebb utazásaidat is.

1. Kuoliang-alagút, Kína

Az 1,2 kilométer hosszú Kuoliang-alagút egy hegyen át vezet az ugyanilyen nevű aprócska faluba. Az 1970-es években, a település lakosai kézi szerszámokkal alkották meg az alagutat és az „ablakokat”. A csatorna szélessége mindössze négy méter, így a sofőröknek rendkívül figyelmesen kell vezetniük.

2. Maeklong vasút, Thaiföld

Első ránézésre a Maeklong piac épp úgy néz ki, mint több száz másik thai piac, ám pár perccel később meghallod a vonatfüttyöt, meglátod a vonatot, ami a piaci árusok között halad el, s rájössz, hogy ez egy igazán különleges piac. Az eladók elteszik az áruikat és néhány másodperc alatt összepakolják sátraikat, utat adva a körülbelül 25 km/h sebességgel haladó vonatnak.

3. Yungas út, Bolívia

A Yungas út köti össze a La Paz és a Coroico nevű bolíviai városokat. A tengerszint feletti 3300 méteres magasságból 300 méterig ereszkedő úton számos szerpentin található. Azon tény ellenére, hogy az út rendkívül keskeny, még teherautók is megpróbálnak átjutni rajta, bár elég gyakran kell visszafordulniuk, vagy épp segítséget kérniük.

4. Eyre Highway, Ausztrália

Erre az útra nézve nehéz elhinni, hogy valóban veszélyes lehet, pedig az 1600 kilométer hosszú, helyiek által épített ausztráliai úton történt balesetek száma rendkívül magas. Az ok elég világos: a vidék olyannyira monoton, hogy a sofőrök egyszerűen elalszanak a kormány mögött.

5. Az „ördög orra” vasút, Ecuador

Az „ördög orra” vasutat az ugyanilyen nevű szikla tetejére építették, 800 méteres magasságban. Nem rég tiltották meg, hogy a turisták a vagonok tetején utazzanak, hiszen rendkívül veszélyes volt.

6. Pamban vasúti híd, India

A Pamban-híd köti össze India szárazföldi részét a szintén Pamban nevet viselő szigettel. 1964-ben a hidat lerombolta a Palk Strait nevű szoros felől érkező erős szél. Épp ezért, manapság, ha a szélerősség meghaladja az 55 km/h sebességet, a vonatokat speciális jelzéssel figyelmezteti a lehetséges veszélyről.

7. Karakoram út, Pakisztán-Kína

Az 1300 km hosszú Karakoram utat tartják a világ legmagasabb nemzetközi útjának. Az egyik szakasz több mint 4600 méteres magasságban halad. A nyári monszunesők gyakran kimossák az utat, ez pedig földcsuszamlásokhoz vezethet. Télen a Karakoram utat a nem megfelelő időjárási feltételek és a lehetséges lavinák miatt zárva tartják.

8. Passage du Gois, Franciaország

Ez a látszólag teljesen hétköznapi út köti össze a Noirmoutier-szigetet Franciaországgal. Árapály idején az utat négy méteres víz önti el, s autóval naponta csupán kétszer lehet átkelni rajta.

9. Leh-Manali út, India

A 4-5 kilométer magasságban elhelyezkedő Leh-Manali út több magas hegyen vezet át. Az út rendkívül keskeny, ám ez nem akadályozza meg a helyi autósokat abban, hogy nagy sebességgel száguldozzanak.

10. Tianmen-hegyi út, Kína

A 11 kilométer hosszú, 99 kanyaros út egészen a Tianmen-hegy tetejéig vezet, ahol egy bámulatos buddhista templom áll. Az út néhány szakaszán, a kanyarok közötti távolság kevesebb, mint 200 méter, így a sofőröknek rendkívül óvatosnak kell lenniük.

11. A Salar de Uyuni sómezején keresztülvezető út, Bolívia

A száraz Salar de Uyuni sivatagon áthaladó út a tengerszint felett 3650 méterrel helyezkedik el. A helyi tájvidék olyannyira szokatlan, s egyben különleges, hogy könnyedén eltévedhetünk, a mobiltelefonok pedig többnyire hasznavehetetlenek. A legbiztonságosabb, ha egy turista csoporttal látogatsz el a mezőre, jobb, ha nem próbálsz meg egyedül kirándulgatni, főként azért, mert éjszakánként akár -30 °C-ra is lehűlhet a levegő.

12. Skippers Canyon, Új-Zéland

Számos szakadék és szikla, meredek lejtők, hirtelen kanyarok, függőhidak, valamint útszűkületek… mi más kellene egy iszonyatosan félelmetes úthoz, ami nem mellesleg a Skippers Canyon-on halad át. A helyi autókölcsönző cégek nem is kötnek biztosítást az olyan autósokra, akik ezt az utat kívánják meghódítani.

13. A James W. Dalton út, Alaszka, USA

A 666 kilométer hosszú útból mindössze 175 kilométert borít aszfalt, a nagy részén pedig kavicsos talajon kell vezetniük az idemerészkedő sofőröknek. Az út mentén csupán 3 település, 3 benzinkút és 1 egészségügyi központ található. A helyi rendőrség minden szükséges dolgot ellenőriz az útra merészkedő sofőrök autójában, melyekre szükség lehet a túléléshez a durva Alaszkában.

14. „Felhővonat”, Argentína

A 217 kilométer hosszú vasúti utazás alatt 21 csatornán, 42 hídon és viadukton, 2 szerpentinen, valamint 2 további cikkcakkos szakaszon haladhatunk át. A romantikus nevét annak köszönhetően kapta, hogy néhány szakaszon a vonat felhőkön át száguld át.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here