Sziklás-hegységVégtelen panoráma, nem szűnő puskaropogás és a letűnt Vadnyugatot idéző kisvárosok – az első néhány kép, ami Colorado neve hallatán a legtöbbek előtt megjelenik. Mindez pedig nem is áll annyira távol a valóságtól – Colorado, ahogy egykoron, még mindig a kalandvágy megtestesítője.
Hegyei az ország legjobb síterepei közé tartoznak, ikonikus hegyi városai, mint Aspen, Vail és Telluride mágnesként vonzzák a tömegeket szerte a világból, az utolsó lift leállása után pedig party központokká változnak. De Colorado nem csak a hegyekről szól. Folyamatosan pezsgő városokat magáénak mondható állam ez, ahol a virágzó kommunikációs és high-tech ipar óriási lökést ad a gazdaságnak, egyetemei pedig fiatalsággal töltik meg a városokat.

Colorado gyönyörű természeti adottságainak köszönhetően annyi lehetőséget kínál a szabadban való kikapcsolódásra – síelés, kerékpáros és gyalogtúrák, sziklamászás, folyami evezés – mint egyetlen más állam sem az USA-ban. Télen az égbe nyúló, hófödte csúcsait lepik el a turisták, nyaranta pedig több millió utazó érkezik ide, hogy megtalálja a nyugalmat és a feltöltődést egy hegyi tónál, egy mindentől távoli, virágos réten vagy éppen a forró sziklák tetején. Ahogy a helyiek mondják, Colorado az a hely, ahol csodás dolgok történhetnek, csak annyit kell tennünk, hogy ott legyünk, mikor megtörténnek!

Istenek Kertje

Istenek Kertje

Colorado Springs közel félmilliós városa évente több mint 60 ország utazóit fogadja, akik elsősorban a város határain kívül található, káprázatos természeti látnivalóira kíváncsiak. Ez az Istenek Kertje, egy hatalmas természetvédelmi terület, tele egyedülálló sziklaképződményekkel. A számos különböző ökoszisztémát magában foglaló parkban kerékpározni és gyalogtúrázni is lehet, lehetőség van részt venni madárlesen és vezetett túrákon, de bejárható önállóan is. Az Istenek Kertje kiapadhatatlan forrása a természetfotósoknak, a világ inden tájáról szép számmal érkeznek ide hivatásos és amatőr fotósok, hogy megörökítsék Coloradonak ezt a különösen szép részletét.

Mesa Verde Nemzeti Park

A Mesa Verde spanyolul azt jelenti, zöld asztal, a terület pedig megmutatja a látogatóknak, hogy milyen lehetett egy ősi spanyol településen élni. 600-1300 között a mai nemzeti park területének állandó lakossága volt, napjainkban több mint 5000 régészeti lelőhely található itt, köztük 600 barlanglakás, melyek az országban a legjobb állapotban itt őrződtek meg. A többszörösen díjnyertes és a Világörökségek sorába tartozó Mesa Verde Nemzeti Park felfedezésére érdemes egy egész napot szánni, a terület bejárható autóval, gyalog vagy akár a park saját turistabuszaival.

Denveri Természettudományi Múzeum

Immár több mint 100 éve a város legnépszerűbb látnivalója. Egy kitűnő planetárium és egy kicsiknek-nagyoknak garantált szórakozást jelentő IMAX mozi is található itt, ami a legizgalmasabb formában mutatja be a vadvilágot, a kultúrát, az őskor történelmét. A múzeum elsődlegesen a gyerekeket célozza meg, ezért kitűnő választás családok számára. Fosszíliák, ásványok, egyiptomi múmiák, kiállítások az emberi testről és az űrkutatás legújabb felfedezései is bemutatásra kerülnek a múzeumban.

Maroon Bells

Maroon Bells

Észak-Amerika legtöbbet fotózott két csúcsa a 4000 m feletti Maroon Bells Aspen közelében. Colorado ikonikus helyszíne ez, a hegyek előtt a Maroon-tóval, melynek környékét tavasztól őszig vadvirágok színesítik. A természet, a hegymászás, a túrázás szerelmesei egész évben látogatják ezt a varázslatos vidéket, ahova a belépés díjmentes. A közelben igényes szálláshelyek egész sora áll a kirándulók rendelkezésére.

Sziklás-hegység Nemzeti Park

Colorado egyik legnagyobb kincse a Sziklás-hegység, az a természetvédelmi terület, ahol tavak, hegyek és gazdag vadvilág találkozása teremt páratlan hangulatot. Lehet itt kempingezni, hegyet mászni, síelni, lovagolni és horgászni – természetesen szezontól függően. A park felfedezésének egyik legjobb módja, ha végig vezetünk a Trail Ridge Roadon, ami az egész évben nyitva tartó parkkal ellentétben csak május végétől októberig áll a látogatók rendelkezésére, a kemény telek beköszönte előtt lezárják. A park különösen szép tavasz végén, kora nyáron, de a legtöbb turista július-augusztusban érkezik ide.

Vadállatok Menedékhelye

50 km-re északkeletre Denvertől több mint 350 oroszlán, leopárd, medve, tigris, puma, farkas és más ragadozó él, melyeket egytől egyig illegális tartásból mentettek meg. Közel 300 hektáros területen most boldogan élnek, hiszen szabadon kószálnak a fajspecifikus élőhelyükhöz nagyon hasonló környezetben. A Menedékhely az év minden napján – kivéve ünnepnapokon – nyitva áll a látogatók előtt, akik a szabadban, természetes körülmények közt figyelhetik meg a ritkán látható állatokat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here