Az escursionismo, mely magában foglalja a könnyed barangolástól kezdve a nehéz, hegyvidéki túrákig a természetjárás összes válfaját, nagyon népszerű Olaszországban. A lelkesedés pedig szerencsésen találkozik az adottságokkal, hiszen a vidék kitűnően alkalmas erre, az olasz tájak domborzat és nehézségi fokozat, sőt éghajlati viszonyok szempontjából is nagyon változatosak.

A legnépszerűbb túraútvonalak az Alpok és az Appeninek vidékén találhatók, különösen a Parco Nacionale d’Abruzzo és Sila-hegység területén, Toszkánában, a ligur és az amalfi partoknál, valamint északon, az olasz Tóvidéknél. Néhány alpesi útvonal kifejezetten nagy kihívásokat tartogat, de azok is találnak kitűnő ösvényeket, akik családostul, kisgyermekekkel vágnának neki egy-egy könnyebb szakasznak.

Akik távolabbi tájakat szeretnének bejárni, Szardínia és Szicília belső területein meghódíthatják az érintetlen vidékeket, de nem árt mindenre felkészülni, hiszen itt segítséget, hegyimentő szolgálatot nem egyszerű találni. Követhetjük a vulkánok útját, ami Európa két legaktívabb vulkánjának, az Etnának és a Strombolinak a csúcsára is felvezet. Az Alpokban található üdülőhelyeken sokszor hirdetnek ún. zöld heteket, amikor a nyári turistákat különböző programokkal, túralehetőségekkel várják. Az Olasz Alpesi Klub az ország legnagyobb túraegyesülete, 400 ezer tagjával egyben a világ legnagyobbja is. Az ország egész területén mintegy 450 túraegyesület tartozik hozzájuk. Ők látják el az ösvények jelölését, melynek különösen Olaszország északi és középső részein van nagy jelentősége. Nagyjából 600 hegyi menedéket üzemeltetnek, melyben szállást és étkezést biztosítanak a túrázóknak, valamint egy nagyon elismert mentőszolgálatuk is van, emellett térképeket és egyéb kiadványokat is készítenek.

Olaszországban a túrázás főszezonja májustól októberig tart, bár számos területen egész évben lehetőség van a természetjárásra. Az északi hegyekben a túrázást novembertől áprilisig sokszor a hó nehezíti, emiatt ezeken a tájakon a hivatalosan meghirdetett kirándulási szezon viszonylag rövid ideig, júniustól szeptemberig tart.
Ezzel szemben a tél és a tavasz kitűnő időszakok Olaszország jóval enyhébb klímájú középső és déli részein a szabadba vágyók számára. Bár délen a magasabban fekvő vidékeken télen és koratavasszal időnként még okozhat meglepetéseket a havazás.
Az alpesi túraösvények a legforgalmasabbak augusztusban, de Toszkánától délre nyaranta már szinte lehetetlen kirándulásokat tenni a forróság miatt.

Ha több napon át szeretnénk túrázni, előre tervezzük meg az útvonalat és nagyjából számoljuk ki, hogy milyen iramban tudunk majd haladni. Így előre lefoglalhatjuk a szállásunkat, ami azért fontos, mert Olaszország szinte egész területén tilos a vadkempingezés, tehát a sátrunkat nem verhetjük fel csak úgy találomra. A távoleső területeken, mint Szicília és Szardínia, ilyen esetekben a kemping jelenti az egyetlen alternatívát.
Június közepétől szeptemberig a hegyvidékeken megszállhatunk – és még reggelit is kaphatunk – a menedékhelyek egyikében, melyekből jóval többet találunk az északi, mint a középső és a déli tájakon. Ám csúcsszezonban ezeket a menedékhelyeket is általában előre lefoglalják, így könnyen előfordulhat, hogy teltházzal találjuk szemben magunkat. Ilyenkor továbbküldenek minket a következő menedékhelyre, mely általában néhány órányi távolságra van. Ha túl későn vagy már kimerülten érkezünk, maradhatunk és megvethetjük hálózsákjainkat a padlón. Tanácsos tehát a foglalást előre elintézni, ezt nemcsak a menedékhelyeken, de kollégiumokban is megtehetjük, ahol néhány szobát rendszerint fenntartanak a kirándulóknak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here