Naplemente IsztambulbanHa Törökország nevét hallom, bennem mindig egy misztikus kép jelenik meg. Kultúrája, mely a keleti és nyugati világ ötvözetéből született, örökre kiismerhetetlen és rejtélyes marad.

Fekvéséből adódóan különböző világokat kapcsol össze. Él benne a kelet varázsa, az európai civilizáció, de határán már ott vannak a görögök a maguk ősi múltjával és Ázsia délnyugati részének érintése. Történelme ennek megfelelően változatosan alakult, annyi mindent szívott magába az évezredek során, hogy bőven van miből táplálkoznia jelenében is. Mindezek tetejében több tenger ölelésében káprázatos természeti környezettel van megáldva, éghajlata pedig a forró mediterrán nyaraktól a hegyvidékek nem ritkán -30, -40 fokos telein keresztül igen változatos képet mutat.

Törökország közel 79 milliós – főként iszlám vallású – népessége nyaranta még nagyobbra duzzad, hiszen a régóta az egyik legnépszerűbb utazási célpont, a turizmus az ország gazdaságában is meghatározó szerepet tölt be. Látnivaló akad bőven, Törökország tipikusan az a hely, ahova muszáj visszatérni, mert egy rövidke utazás biztosan nem lesz elég ahhoz, hogy akárcsak az ország esszenciáját magunkba szívhassuk. Legnépszerűbb részei természetesen a Török Riviérának nevezett, Cesmétől Alanyáig húzódó partszakaszok, melyek a türkiz tenger mellett történelmi, természeti és kulturális látnivalókat is kimeríthetetlenül kínálnak az utazóknak. Ókori római és görög települések romjai, a parttal párhuzamosan az ún. kék hajóút és a pezsgő városok kihagyhatatlan élményeket tartogatnak.

A világ hét csodája közül Törökország kettőt is magáénak mondhat. Az ephezos-i Artemisz templomot a görögök Kr. e. 550 körül emelték, mára csupán egyetlen oszlop és néhány kőtömb maradt meg belőle, de ezek is felbecsülhetetlen értéket jelentenek. A másik a perzsa királyi pár számára Kr. e. 350 körül épített síremlék, a halikarnasszoszi mauzóleum, mely Bodrumban található.

A török konyhát éppúgy, mint a nemzeti kultúra egyéb területeit számos hatás érte. Sokszínűségét évszázadok óta őrzi, amikor a hatalmas Oszmán Birodalom területén élő népek mind-mind hozzátették a magukét, hogy ebből mára kialakulhasson a nemzet sajátos gasztronómiája.

Törökországot látni kell, ha vonzódunk a varázslatos Kelet világához. Ha nem ez, akkor történelme, mely ma is átszövi a mindennapokat vagy lenyűgöző természeti adottságai biztosan magukkal ragadnak és felejthetetlen élményekkel ajándékoznak meg.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here