Vila Praia da Ancora - Costa VerdeAz Ibériai-félszigeten fekvő ország Madeiraval és az Azori-szigetekkel együtt mintegy 943 km hosszú partvonallal rendelkezik. Nem nehéz elképzelni, hogy ezen a kiterjedt partszakaszon mennyi gyönyörű strand kínálja magát. Portugália partjainak többsége homokos, ehhez még adjuk hozzá a szinte mindig kifogástalan időjárást és a vérbeli strandolók minden álma máris valóra vált!

Portugália strandjai látképükben és a kikapcsolódási lehetőségek tekintetében is nagyon változatosak. Az ősi erők által létrehozott, ma is érintetlen, hatalmas sziklaalakzatoktól kezdve a nyitott, szélseperte öblökig élvezhetjük a meseszerű partok örömeit. Más dél-európai országokkal ellentétben, melyeknek lábainál a csendes Földközi-tenger terül el, Portugália az Atlanti-óceánnal néz farkasszemet. Ez pedig a szörfösök számára paradicsomi körülményeket teremt, hiszen az erős áramlatok egész évben hatalmas hullámokat korbácsolnak.
A portugál strandok minőségük tekintetében is kiválóak, az országban 18 helyen – többségében Lisszabon közelében – lobog a vizek tisztaságának és a szolgáltatások színvonalának nemzetközi elismerését jelző Kék Zászló.

Vila Praia da Ancora – Costa Verde

Az északi Minho régióban, a spanyol határtól egészen Portoig húzódik Portugália Zöld Partja, a Costa Verde, melynek természetes strandjait leginkább a szörfösök látogatják. Viana do Costelotól északra találjuk az ország legjobb strandjait, különösen a kis halászfalu, Vila Praia de Ancora partjainál. Itt a Serra d’Arga és a Monte de Santa Luzia által az erős szelektől védett, nyugodt és nem mellesleg kristálytiszta vízben fürödhetünk, így érthető, hogy nyaranta ez a vidék legforgalmasabb strandja.

Adraga és Baleal – Costa Brava

Porto és Lisszabon között már az Ezüstpart fehér homokos strandjainál járunk. A Sintra közelében található Adraga két domb között fekszik, meredek, kanyargós úton érhető el. Míg ez a szakasz erős hullámai miatt a szörfösök kedvence, addig tőle keletebbre Baleal csendesebb vizei és érintetlen partszakasza a fürdőzőket, családokat vonzza.

Estoril és Cascais – Costa de Lisboa

A Costa de Prata alatt fekszik Costa de Lisboa, tele szebbnél szebb strandokkal, ahova a lisszaboniak menekülnek a városból forró nyári hétvégéken. Estoril Portugália egyik legnépszerűbb városa az utazók körében, partjánál a víz pedig jóval nyugodtabb, mint az ország legtöbb partszakaszán. Innen gyalog csupán 20 percnyire fekszik Cascais, ami szintén a helyiek egyik legkedveltebb strandja. Itt található Praia de Guincho, az egyik legjobb portugál szörfparadicsom és Praia da Rainha, valamint Praia da Ribeira, melyeket elsősorban a családok látogatnak előszeretettel.

Praia da Caparica – Costa de Lisboa

Lisszabontól délre a Costa da Caparica mentén közel 30 km hosszan homokos és nyugodt vízű strandok fekszenek. A városlakók nyaranta valósággal megszállják ezeket a partokat, a zsúfoltság hétvégéken garantált. Rengeteg bár és étterem van itt, ahol a déli napsütésben hideg italt kortyolgathatunk. Maga Caparica egy kis halászfalu, ahol színes halászcsónakok ringatóznak, innen egy kisvasút fut végig a partok mentén, összekötve a strandokat.
Caparica egy egészen apró település és sosem gondolnánk, hogy nyaranta mennyi ember képes összegyűlni itt. Ha szeretnénk elkerülni a tömeget, inkább hétköznap látogassunk ide, bár kihalt strandokra akkor se számítsunk.

Praia da Rocha – Algarve

Praia da Rocha - Algarve

A Portugália déli csücskénél található Algarve régió minden nyaraló útitervében szerepel. Szép öblei, tiszta vize, homokos partjai, a sziklákba vájt barlangok adják vonzerejét. Egyik legszebb strandja a Praia da Rocha, melyet akkor sem szabad kihagyni, ha riaszt minket a tömeg. A toronymagas sziklák előtt közel 2 km hosszan húzódik az aranyszínű part. Ez volt Algarve első olyan pontja, melyet a turisták felfedeztek maguknak, teljesen érthető okból. A tömeges turizmus ártalmas hatásai azonban jól látszódnak a városon. Bájos tengerparti település helyett többemeletes üdülőházak, kaszinók és diszkók törik meg az idillt.

Porto Santo – Madeira mellett

Porto Santo - Madeira mellett

Madeira szigetétől 75 km-re észak-keletre fekszik Porto Santo szigete, melynek 9 km hosszú, aranyos partjáért megéri egy kicsit távolabb utazni. Strandjain az egész napot kellemesen tölthetjük, a tökéletes ellátásról a partmenti bárok, kávézók, éttermek gondoskodnak. Maga a település nem üdülőközpont, mindössze egy maroknyi hotel található itt.

Santa Maria – Azori-szigetek

Az Azori-szigetcsoport kilenc tagjából a legdélebbi a Santa Maria, melynek két homokos strandja van, Praia Formosa és Sao Lourenco. A szigeten nyaranta nagyon kellemes időjárás uralkodik, az elviselhetetlen forróság helyett átlagosan 23-25 fok körül marad a hőmérséklet. A sziget elsősorban fehér homokos strandjairól vált híressé, melyek élesen megkülönböztetik a többi Azori-szigettől, melyeknek partjait sötét, vulkáni homok borítja. A vízisportok valamennyi válfaját kipróbálhatjuk, de passzív kikapcsolódásként a gyönyörű partokon a napfürdőzés is tökéletes programot jelent.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here