Kezdőlap Szlovénia Természetes felfrissülés Szlovéniában

Természetes felfrissülés Szlovéniában

0

Ki ne vágyna termálvizes medencében fürdőzni, s közben nagyot szippantani a sós tengeri vagy karcos hegyi levegőből? Esetleg aromás masszázs után pihenni tőzeges-gyógyiszapos pakolással testén?
Vessünk egy pillantást a Szlovén gyógyfürdők gazdag kínálatára!

Szakértelem a pihenésben

Már az ókorban ismerték és elismerték a Szlovén források gyógyító erejét. A Római Birodalom korából való ásatások alapján, az ország területén gazdag fürdő kultúra virágzott. Egyes XII.-ik századi írásos dokumentumok már említést tesznek a vidék melegvízeinek jótékony hatásairól is. A fürdők természetes gyógyító hatása, már a kora-középkor orvosi praxisoknak is részét képezték, s ezt a gyakorlatot az ottlakók megőrizték a mai napig is.

Szlovénia gyógyhelyei az ország régióinak eltérő mikroklímáinak köszönhetően színes kínálatot nyújtanak.
A tengerpartok sós-párában gazdag levegője felsőlégúti megbetegedések esetén hatásos kezelés, a hegyek tiszta magaslati levegője, vagy az erdők fűszeres aromás illata pedig stresszoldó, relaxációs hatással van a pihenni vágyókra.
A festői környezetben akár teljes vakációnkat eltölthetjük, de csupán egy hosszú hétvége is segít kipihennünk a mindennapok fáradalmaik. A térség kulturális kincsekben hihetetlenül gazdag, és nem engedi a hazatérőt élmények nélkül távozni.

Az életerő forrásai

Szlovénia természetes termálvizeinek hőmérséklete 32oC-tól egészen 73oC -ig terjed, s az ország gazdag ásványi anyag tartalmú forrásokban is. Ezek közül a leghíresebbek a Radenska és a Donat Mg, melyek a nagykereskedelemben is megvásárolhatóak palackozott formában.
A legtöbb melegvízű forrás közép vagy észak-kelet Szlovéniában található, Zasavje, Štajerska és Prekmurje régióban, elszórtan pedig a délkeleti Dolenjska régióban.

Csend a testnek és léleknek

Az utóbbi idők kutatásai rávilágítottak, hogy a test és elme zavartalan működése szoros kapcsolatban áll egymással. Így a gyógyhelyeken nem csak a testet karbantartó és megújító balneo- és fizikoterápiás kezeléseket, hanem az elmét harmóniába hozó relaxációs foglalkozásokat is szerveznek.
A fürdőket nem csak időseknek, hanem fiatal pároknak és családosoknak is kifejezetten ajánlják. A gyógyvizek terápiás hatása már fiatal korban is igazolt, de emellett a szolgáltatók lehetőséget kínálnak az aktív pihenésre is.

Egészség és aktivitás

Szlovénia hegységei elvitathatatlanul a túrázók és hegymászók paradicsoma, de a hegyi kerékpározóknak, síelőknek és parasailingeseknek is kedvez a vidék.
Még azok is gyakran kedvet kapnak az érintetlen természet láttán kisebb kirándulásokra, akik nem az extrém sportok szerelmesei.
A fürdők az ország egyedülálló természeti adottságai mellett különféle sportpályákkal is felszereltek, így a sportos életmódról kedvezőtlen időjárási körülmények esetén sem kell lemondani.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version