Kezdőlap Szlovénia 16 izgalmas programlehetőség Celjétől a Krka-völgyig

16 izgalmas programlehetőség Celjétől a Krka-völgyig

0

A Krka-völgy és a Celje tájegység – bár Szlovénia határain kívül nem igazán ismert – felettébb gazdag ötvözetét kínálja a természeti kincseknek, történelmi látnivalóknak, spa és wellness központoknak, valamint a különleges helyi specialitásoknak és termelői boroknak. Mindezek harmonikus összessége teszi a térséget az ország egyik legkedveltebb úti céljává.

Programlehetőségek Celjétől a Krka-völgyig:

Túrázás

Számos kiváló túraút hálózza be a Gorjanci hegységet – Novo Mestotól keletre, valamint a Kozjansko parkban – Krsko és Rogaška között. 2-23 kilométeres útvonalakon túrázhatunk, miközben kulturális és természeti látnivalókat, valamint látókörbővítő információs állomások várnak útközben. A Szlovéniára oly jellemző érintetlen vidéket csipkeszerűen behálózzák a túraútvonalak, így minden felkészültséggel találhatunk nekünk megfelelőt.

Hegyi kerékpározás

A régió számos kitűnő kijelölt hegyi kerékpáros útvonalat kínál sportcélokra, de a Gorjanci hegység és a Kozjansko park kezdők számára is lehetőséget ad a sportág kipróbálására, idilli természeti környezetben.

Kajakozás

A Krka folyó kiváló lehetőséget kínál mind a kezdő kajakosok, mind a már haladó sportolók számára. Az egyik kiemelkedő látványosság a Krka folyó felső szakaszán a vízlépcsők sorozata, melyeken az átjutás kalandokkal teli (átugorhatod, de le is csúszhatsz rajtuk). Ez akár kezdők számára is kipróbálható, de ilyenkor vezető szükséges! A folyó alsóbb szakasza technikásabb és több evezést kíván.

Rafting

A Krka folyó Smihel és Žužemberk közti szakasza megfelelő raftingolásra is, és kiváló lehetőséget nyújt egynapos kirándulásokra, időt és teret adva a helyi specialitások sokaságának kipróbálására.

Siklóernyőzés

A siklóernyős repülés legnépszerűbb indulópontjaként talán a Lisca hegyet említhetjük, Sevnica és Laško városok közt, de ezenfelül még számos indulópont található a Laško / Radeče körzetben.

Műlegyes horgászat

Megszámlálhatatlanul sok műlegyes horgászatra alkalmas terület van a Krka folyó vonalán, amely az egyik legidillibb környezet a horgászatra.

Fürdés

A fürdőzési lehetőségek vég nélküli sora elérhető a Krka-völgyben, valamint a régió számos wellness központjában.

Lovaglás

A Krka-völgy tökéletes környék a lovaglásra kellemes hegyeivel, gyönyörű erdőivel és folyóparti útvonalaival. Mind a Tanja Grubačevič Lovasiskola Češča Vas városában, Novo Mesto mellett, és a Lastrada lovasközpont Jakob pri Šentjurju városában, Celjétől északkeletre szervez lovastúrákat, valamint a Novo Mesto Utazási Iroda több jelölt lovastúraútvonalat kínál a régió bejárására.

Golf

A golfozás szerelmeseinek a régió három pályát kínál: a Golf Grad Otočec-t, a Mokricei Golfpályát, valamint az Olimjei pályát. Mindegyikük könnyen megközelíthető távolságra van, és lélegzetelállító természeti környezetet kínál.

Építészet és történelmi látnivalók

A Celjétől a Krka-völgyig terjedő vidék történelmi látnivalókban különösképp bővelkedik. Ezek közül kiemelkednek Podsreda, Otočec, Mokrice, Rogatec, Sevnica, Žužemberk, Olimia és Celje kastélyai, valamint a Brežicei Kastélybeli Királyok terme beleértve Brežice városának teljes középkori városközpontját is. Kostanjevica na Krki ősi városa a Krka folyó szigetén található csodás kolostorával, mely egyben az ország vezető kiállítóhelye is. A régióban továbbá olyan kulturális örökségekre bukkanhatunk, mint a Tri Fare zarándokhely (amely 3 gyönyörű gótikus templom közös templom fallal körülvéve Metilka városához közel), valamint nem utolsó sorban a Pleterje és Stična kolostorok épületei.

Fesztiválok

Szlovénia egyik legfőbb fesztiválja – amit kifejezetten a bortermő vidékeken (mint Goriška Brda és Martinovanje) ünnepelnek – Szent Márton napja november elején. Az ünnep egy középkorra visszanyúló tradíció, miszerint az ünnepség kezdetét a termés „sok”ból borrá változása jelzi. A régió szerte ünnepelt fesztivál a zenére, táncra, gasztronómiára és nem meglepően a borra koncentrál.
Emellett két zenei fesztivál is megrendezésre kerül a térségben, az éves Sevicq fesztivál, melyet a Brežicei kastély Királyi termében tartanak, és a korai barokk és reneszánsz zene kedvelőinek ajánlott, valamint a nagy népszerűségnek örvendő Rock Otočec fesztivál Otočec városában.

Borkóstolás

A tájegység ad otthont az ország talán legfontosabb bortermelő vidékeinek, valamint számos borház nyújt lehetőséget a helyi borok kipróbálására és megvételére. Utunk során több híres és helyi borspecialitással találkozhatunk, mint az ízletes ”modra frankinja” (a kékfrankos helyi változata), a Bizeljsko régió vörösborai, nem említve a kiváló gyöngyöző fehérborokat (közöttük talán a leghíresebb az Istenič). A Dolenjska térség híres cviček nevű borkülönlegességéről – amely egy vörös és fehérborok házasításából született variáció könnyen megkülönböztethető ízzel – savas, de nem savanyú, alacsony alkoholtartalommal (ált. 8% körüli) és veszélyesen könnyen iható. A tájegység legdélkeletibb részén, Semič és Metlika városok környékén található a gyönyörű Bela Krajina borvidék, mely a különleges ízvilágú Metliška Crnina nevet viselő vörösboráról valamint ősi bortermelői múltra visszatekintő városairól (úgy mint Drašiči) híres.

Gasztronómia

Ahogy egész Szlovéniára jellemző, a Celjei és a Krka-völgy régiója is bővelkedik a gazdag tradícióban, és lehetőséget kínál a szívélyes Szlovén vendéglátás, valamint hagyományos konyha kipróbálására. A helyi éttermek valamelyikében érdemes megkóstolni a vidék egyedi ízeit. Szlovénia egyik legnagyobb bortermelő vidékéhez méltóan, az italok ugyanolyan fontossággal bírnak, mint a térség ételkülönlegességei. A régió borútjai mentén számos kitűnő borház nyújt gazdag gasztrokulturális választékot.

Múzeumok és galériák

A térség történelmi látnivalókban bővelkedik, valamint számos kiváló múzeumban és galériában. Ezek egyik fénypontja a kimagasló Božidar Jakac Galéria, a Posavje Múzeum a Brežice Kastélyban, melyben a freskókkal díszített Királyok terme is található, valamint a kortárs művészetek galériája is. A régió számos egyéb kastélya felújított termekkel és tárlatokkal várja a látogatókat. Ezek között megemlítendőek Podsreda, Otočec, Rogatec, Sevnica és Celje városok kastélyai.

Természeti látványosságok

Szlovéniára jellemzően a régió egyedülállóan érintetlen, és védett természeti kincseket kínál a látogatóknak. Kulcsfontosságú természeti vonzerőt alkot a Kozjansko Park, a Gorjanci hegység Novo Mestotól keletre, valamint természetesen a Krka folyó, mely békésen szeli át a térséget, és melynek szigetei középkori városoknak és kastélyoknak szolgálnak otthonul.

SPA & Wellness

A Celjétől a Krka-völgyig terjedő térség egyike Szlovénia első számú spa és wellness vidékeinek. Itt található meg Szlovénia 15 minősített gyógyfürdői közül 6, mint: a Terme Čatež Spa, Šmarješke Toplice, Dolenjske Toplice, a Thermana Laško, a Podčeterteki Terme Olimia, valamint a Rogaška Health Resort. Valamennyi széles körű kínálattal rendelkezik a rekreációs lehetőségek, egészség és szépségkezelések, pihenés és ellátás terén. Említésre érdemes ezenfelül még Rimske Toplice, Laško városához közel, a kitűnő minden igényt kielégítő spa központjával.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version