Kezdőlap Spanyolország Tények és tévhitek Spanyolországról

Tények és tévhitek Spanyolországról

1

A franciák svájcisapkában jönnek a világra, a németek mindig pontosak, az ausztrálok pedig egytől egyig parafa kalapot hordanak. Ezek is olyan mítoszok, melyek szinte minden nemzettel kapcsolatban léteznek és elterjedtek az egész világon. Az igazság azonban a legtöbbször nagyon távol van a tévhitektől.
Az alábbiakban Spanyolországról gyűjtöttünk össze olyan tévhiteket, melyek ha nem is minden esetben alaptalanok, de legalábbis nem egészen fedik a valóságot.

Tévhit 1. A La Sagrada Familia Barcelona katedrálisa

Barcelona katedrálisa a Santa Eulalia, mely a Gótikus negyed közelében található. Antoni Gaudí be nem fejezett, híres bazilikája egy egészen másik épület. Ha a taxiba szállva azt kérjük, vigyenek minket a katedrálishoz, nem a La Sagrada Familiahoz fogunk megérkezni.

Tévhit 2. A paella tengergyümölcseiből készült étel

A paella egy rizsétel, amibe tehetünk ugyan tengergyümölcseit is, akárcsak a pizzára, de attól még a pizza sem válik kifejezetten tengergyümölcseiből készült fogássá. A paellahoz szinte bármit használhatunk. Spanyolországban az egyik leghíresebb a paella valenciana, mely a Valencia környéki termőterületekről terjedt el. Itt elég ritka a garnélarák és a tintahal, így ezt a változatot legtöbbször csirke- és nyúlhúsból készítik, sőt régen még csigát is tettek hozzá.

Tévhit 3. A bikaviadal Spanyolország nemzeti sportja

Ez két szempontból sem igaz. Először is, a bikaviadal nem sport – a nevében is benne van, hogy viadal, ami tökéletesen leírja a jellegét. Másodszor, nem is igazán nemzeti. Az igaz, hogy szerte Spanyolországban láthatunk bikaviadalhoz épült arénákat, de ezeket többségében Franco tábornok idején építették 1939-1975 között, tehát nem nevezhetők történelmi építményeknek. Spanyolország nemzeti sportja valójában a futball.

Tévhit 4. A spanyolok a bárokban csakis sangríat isznak

A sangría alapvetően egy party ital, édeskés ízű, alacsony alkoholtartalmú, amit egyetlen céllal találtak ki, hogy kevés pénzből bárki mámorosnak érezhesse magát. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne minőségi alapanyagokból elkészíteni, de a hagyományos recept nem a kitűnő hozzávalókról szól. A bárokban sangríat kortyoló emberek 95%-a turista és ezt jól tudják azok a csaposok is, akik sokszor aranyáron mérik az italt.

Tévhit 5. A flamenco népszerű tánc Spanyolországban

A flamenconak gyakran eleme a tánc is, de ez elsősorban nem egy tánc. A flamenco négy fő elemből áll: a gitár, az ének, a tánc és a Las Palmas, a tapsolás. Tény, hogy ebből a négyből a tánc az, amivel legtöbbször azonosítják. A flamenco kifejezetten az andalúz kultúra része, bár elterjedése során Madridban és Barcelonaban is mély gyökeret vert. Flamencoval ma már az ország bármely részén találkozhatunk.

Tévhit 6. Bármikor is utazzunk Spanyolországba, esernyő helyett naptejjel szerelkezzünk fel

Bár sokan úgy hiszik, itt állandó a napsütés, Spanyolország valójában nem egy trópusi paradicsom. Ősszel és tavasszal Galíciában szinte minden másnap esik az eső, Santiago de Compostela évi átlagos csapadékmennyisége pedig 2000 mm. Madridban és az északi, nyugati városokban a telek gyakran rendkívül hidegek.

Tévhit 7. A tapas egy ételfajta

A tapas az étkezésnek egy formája, nem pedig egy ételtípus. Bármi lehet tapas, a paella, a kuszkusz, a garnélarák, sőt még a hamburger is, a lényeg, hogy apró darabokban tálaljuk. A tapas egy fogás, melyet általában az italok mellé szolgálnak fel, a bárokban sokszor ingyen. A kis adag étel elnevezése a fedő (tapa) szóból ered. Először a poharak tetejére helyezett tányérkákra halmozták az apró falatokat, ebből lett az országszerte – ma már világszerte – népszerű fogás.

Tévhit 8. Spanyolországban mindenki spanyolul beszél

Valójában az országban négy hivatalos nyelv van: a kasztíliai, melyet spanyolnak nevezünk, a baszk, a katalán és a galíciai. Az ország egyes régióiban a gyerekeknek az iskolában kasztíliai, baszk és galíciai nyelven is kell beszélniük, még akkor is, ha ezeknek a nyelveknek a használata csak kis területre korlátozódik.

Tévhit 9. Spanyolországban mindenki katolikus

Valóban a világ egyik legerősebben katolikus országa volt évszázadokon keresztül. Ennek tanúi a szinte mindenütt megtalálható templomok is és számos történelmi esemény is kapcsolódik a katolicizmushoz. Ennek ellenére nem mondhatjuk, hogy itt mindenki ehhez az egyetlen valláshoz tartozik. A spanyolok 73%-a vallja magát hívő katolikusnak.

Tévhit 10. Spanyolországban elvárják a borravalót

Nem és nem. Ennek a tévhitnek az elterjedése valószínűleg az útikönyvek és a különböző internetes felületek számlájára írható. A borravaló egyáltalán nem gyakori Spanyolországban, főleg nem az olcsó ételek esetén. Egy spanyol esetleg hagy némi aprót egy 50 eurós számla mellett, ha az étel jó volt, de ritkán kotorászik a zsebében, hogy borravalót adjon a pincérnőnek egy kávé vagy egy szendvics felszolgálása után.

1 hozzászólás

  1. Jo napot!

    A hivatalos es a gyerekek altal tanult nyelvek kozul kimaradt a Valenciano. Ezt szinte kizarolag Valencia megyeben beszelik es itt is inkabb az oregebbek vagy kissebb faluban elok. A gyerekeknek meg azokba az iskolakba tanitjak ahol a szulok kertek. Nekem mind a ket lanyom kotelezoen tanulja az iskolaba.

    Szasz Laszlo

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version