Bortúrák FranciaországbanSokan úgy tartják, az igazi bor- és gasztronómiai élmények legfőbb forrása Franciaország. Egy igazi bortúra tulajdonképpen nem csupán a borról, sokkal inkább annak misztikumáról, tudományáról, magáról az élményről szól.

A borturizmus világszerte egyre népszerűbb. Célpontjai azok a szerencsés országok, melyek kiváló természeti adottságaik révén a legfinomabb bortermelő vidékekkel rendelkeznek. Közülük az egyik legjelentősebb Franciaország.

Az ország híres bortermelő vidékein ma már számtalan bortúrát kínálnak az érdeklődőknek, akik évente több millióan érkeznek Franciaországba kizárólag a borok miatt. Az egyszerű, falusi borospincétől a minden luxust magában foglaló bortúrákig terjedően válogathatunk az ajánlatok között.
Burgundiában, a világ egyik leghíresebb borvidékén felfedezhetjük az „arany lejtők” kincsét, már ha hajlandóak vagyunk mélyen a zsebünkbe nyúlni. A Lyon és Auxerre között elterülő burgundiai borvidék általában a legdrágább bortúrákat kínálja, hiszen Burgundia a borok közti rangsorban királyi helyet foglal el. Körítésként a bortúra idejére szállásunk lehet egy 16. századi kastély és vacsoránkat 3 Michelin-csillagos éttermekben is elkölthetjük. Találkozhatunk helyi borászmesterekkel – akár 12. századi, boltíves pincékben –, akiknek kezei közül kerülnek ki az egyedülálló bor-csodák. Az ilyen és ehhez hasonló bor-kalandok személyenként „már” egymillió forinttól elérhetők. A látogatók száma pedig évről évre emelkedik.

A legtöbb borvidéken lehetőséget adnak a borimádóknak arra is, hogy a szüretelésből is kivegyék részüket. A modern borturizmus ugyanis már közel sem a különféle borok ízlelgetéséből áll, a bortúrák résztvevői ennél jóval többre vágynak. A hagyományos pincelátogatásokon túl a borkészítés folyamatában is tevékenyen közreműködhetnek. A szüreten kívül még az azt követő szőlőválogatásba is bevonják őket, hogy még közelebbről élhessék át, hogyan készülnek a fantasztikus francia borok.

Ha költségvetésünk nem teszi lehetővé, hogy egy luxus bortúrára fizessünk be, a legegyszerűbb megoldás, ha kiválasztunk egy régiót, keresünk egy olcsó szállást és magunk építjük fel a bortúrát. Elzász, Bordeaux, Champagne, Rhone, Provence vagy a Loire-völgyének egyszerű borospincéiben lehetőségünk van végigkóstolni a szőlősgazdák bor-remekeit néhány kísérő falattal anélkül, hogy kötelezően vásárolnunk kellene belőlük. Ez a bortúra gazdaságosabb verziója, de élmény nemcsak a borimádók, hanem a laikusok számára is. Hiszen egész vidékeket és azok ízeit fedezhetjük fel egy-egy ilyen bortúra alkalmával.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here