Karácsony Podgorica városábanA végtelen nyár, a 30°-os hőség és a hűsítő koktélozások után most áttérünk egy kicsit az őszi és téli programlehetőségekre, hiszen Montenegróban sincs mindig nyár. Szerencsére teljesen mindegy, hogy tavasszal, nyáron, ősszel vagy épp télen látogatunk el Európa kis gyöngyszemébe, bármikor jól érezhetjük magunkat egy montenegrói kiránduláson.

A téli sportok szerelmeseinek Montenegró északi része valóságos paradicsom. A tengerpart mögött magasodó, híres Lovcen hegység egy igazi, hófehér játszótérré változik, ahogy leesik az első hó november végén. De nem csupán a sportimádóknak, hanem azok számára is ideális hely ez, akik csak egy nyugodt, alpesi pihenésre vágynak. Azok számára pedig, akik az enyhébb teleket kedvelik, a déli városok a tökéletes kirándulóhelyek, hiszen a hőmérséklet nem csökken le annyira drasztikusan, és az ókori városok tele vannak hagyományokkal és látványosságokkal, amik felfedezésre várnak.

Novemberben, a gyönyörű kis város, Mojkovac ad otthont egy egy hetes film fesztiválnak. Ez egy óriási, kulturális esemény, ahol a korábbi Jugoszláviából származó művészek alkotásait mutatják be. A fesztivál végén tartott díjátadóra sok helyi lakos és Montenegróba látogató kíváncsi.

Karácsony közeledtével, Herceg Novi városában rendeznek egy zenei fesztivált, ahol mindenki karácsonyi hangulatba kerülhet. A fesztiválon a régió szóló énekesei és zenekarai játszanak klasszikus zenét.

Hagyományosan a montenegrói karácsonyt a Julián-naptár szerint tartották, ami azt jelentette, hogy karácsony napja január 7-re, míg szilveszter január 14-re esett. De Montenegró is fejlődik a korral, így december 31-én kezdik az ünneplést, ami egészen január 2-ig tart. Montenegró legnépszerűbb városai, Kotor, Budva és Podgorica a lehető legjobb helyek, ahol megünnepelhetjük az újévet.

KolasinJanuár a legnépszerűbb téli hónap, amikor turisták özönlik el Montenegrót. A sípályák készen állnak a kihívást kereső sport szerelmesek számára, akik pedig nem vágynak ennyire vad kirándulásra, ők pedig élvezhetik a nyugodt, békés alpesi vidéket.

Kolasin kétségtelenül a legnagyobb téli központ Montenegróban, ahol tényleg mindent megtalálhatunk, ami a téli sportokkal kapcsolatos, legyen az sípálya, sífutás, snowboardozás, hegyi kerékpározás vagy akár hótalpas túrázás. A Kolasin-tól 15 percnyire található síközpont főleg kezdő és középhaladó síelők számára kínál síelési lehetőséget. A profi, tapasztalt snowboardozóknak és síelőknek sem kell elkeseredniük, hiszen rájuk is várnak a meredek, igazi kihívást jelentő pályák. Néhány étterem is található a térségben, ahol két síelés között megpihenhetünk és megkóstolhatjuk a hagyományos montenegrói ételeket és a Rakija különféle változatait, ami egy helyi ital és garantáltan melegen tart majd bennünket a leghidegebb napokon is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here