Podgorica valószínűleg soha sem lesz Európa legizgalmasabb városa, sőt, Montenegrón belül sem fogja vezetni a legérdekesebb helyek listáját. Mégis, ha a tikkasztó nyári hőség ellenére hajlandóak vagyunk túl látni a betontömbökön és időt szánni rá, Montenegró fővárosának kibontakozik egy másik arca: egy zöld, kellemes városé néhány igényes galériával és étteremmel. Podgorica napjainkban gazdasági és kulturális központ, az ország legnagyobb városa, mely 1946-1992. között a Titograd nevet viselte.

A Ribnica- és Moraca-folyók összefolyásánál, a termékeny Zeta síkság és Bjelopavlici-völgy találkozásánál kiépült város az 5. század óta lakott, mellette található Duklja, az egyik legnagyobb régészeti lelőhelye az országnak, ahol a romok az illír törzsek idejéig forgatják vissza az idő kerekét. A település létezéséről először egy 1326-ban íródott krónika tesz említést. Ekkor már élénk kereskedőváros volt, melynek Kotorral és Duborvnikkal is szoros üzleti kapcsolatai voltak. 1474-ben a törökök szállták meg Podgoricát és építettek egy hatalmas erődöt, ami az Oszmán Birodalmat védte a lázadó szláv törzsek támadásaitól.

Az 1878-as berlini kongresszus a várost Montenegróhoz csatolta, ez pedig nagy lendületet adott a város fejlődésének. Podgorica hamarosan a Balkán legnagyobb kereskedelmi és pénzügyi központja lett.

A II. világháború alatt azonban a várost szinte teljesen lerombolták. A németek és az olaszok 70-szer bombázták, ennek következtében sajnos alig maradt régi épülete. Csupán egy maroknyi 17-18. századi épület, valamint a 15. századi török erőd egy része élet túl a háborús borzalmakat. Podgorcia mai arculata tehát viszonylag új, az elmúlt néhány évtizedben épült fel.

Millenium-híd

Podgorica egyik legújabb nevezetessége, melyet 2005 júliusában avattak fel Montenegró nemzeti ünnepén, a montenegróiak olasz elnyomás elleni lázadásának évfordulóján. A 140 m hosszú híd egyik oszlopa 57 m-rel magasodik az úttest fölé. Az impozáns látványt nyújtó híd a város központját köti össze az egyik új városrésszel.

Óváros

Podgorica óvárosa színes és izgalmas, tele szűk, kanyargós utcácskákkal. Ezt a városrészt a helyiek régi török városnak is nevezik, ennek megfelelően sok mecsetet találunk errefelé. Többségük imaidőn kívül látogatható. Az Óváros építészetét az orientális stílus határozza meg, egy-két emeletes épületek töltik meg az utcákat, erkélyeik nagy udvarokra néznek. Egy török kis kőhíd, apró barlangok és öreg halászok mind elválaszthatatlan elemei a történelmi városrésznek.

Óratorony

A legrégebbi jelképe Podgoricának az Óvárosban álló Óratorony. A legszebb megmaradt példája Montenegró török kori építészetének, egyértelműen a legdominánsabb eleme a város történelmi központjának. A 18. században Hafis pasa építtette a 16 m magas tornyot hagyományos keleti stílusban. Külalakja és funkciója sem sokat változott az idők során. Először mecsetként, majd török fürdőként használták, később közfürdő működött benne, majd török börtön, később állami börtön lett.

Osmanagic mecset

A 18. század végén építtette Hadji Mehmed pasa, később a Lukacevic fivérek birtokába került, ezért gyakran az ő nevük alatt is emlegetik. A pasa épített magának egy sírt a mecset udvarába, a látogatók ezt is megnézhetik. A mecset a II. világháború alatt súlyosan megsérült, évtizedeken át, 1997-ig romokban hevert, ekkor fogtak hozzá teljes felújításához.

Köztársaság tér

A Trg Republike Podgorica központi tere, kiváló hely a turistáknak ahhoz, hogy ízelítőt kapjanak a helyi életritmusból. Igazi laza környéke ez a városnak, sok olcsó étteremmel, bolttal és szórakozóhellyel. A városlakók gyakran itt indulnak neki az éjszakai életnek. A 15.000 m2-es téren kapott otthont a városi könyvtár és a művészeti galéria is. 2006-ig egy korábbi kommunista vezető nevét viselte, majd a függetlenség elnyerésével a tér új nevet és új külsőt is kapott.

Krusevaci palota komplexum

Podgorica Krusevac városrészében található I. Miklós montenegrói király egykori téli palotája.
Gyönyörű, erdős park veszi körbe az 1891-ben épült palotát, melyben ma a Modern Művészetek Múzeuma működik több mint 1000 alkotással a világ 60 országából.

Krisztus Feltámadása katedrális

A világ harmadik legnagyobb ortodox temploma, melynek építése 1993-ban kezdődött. Felszentelésére 2014-ben, a vallásszabadságot kihirdető milánói ediktum 1700. évfordulóján került sor. Tornyainak magassága meghaladja a 26 m-t, kupolájában 17 harang kapott helyet. Ezek közül az egyik 11 tonnát nyom, ezzel a legnagyobb harang az egész Balkán-félszigeten. A katedrális művészi díszítése külön figyelmet érdemel. Galériájában a legnagyobb és legérdekesebb kőszobor gyűjtemény látható, falfestményei freskó technikával készültek aranyozott háttérrel. Szépségével és monumentalitásával világszerte ismertté vált és zarándokhelye lett az ortodox hívőknek. A katedrális Podgorica új városrészében áll, közvetlen közelében egy régi keresztény nekropolisz és egy első évezredben épült katedrális maradványai láthatók.

Shkodrai-tó

Egy természeti gyöngyszem, nemcsak Podgorica, de egész Montenegró szempontjából fontos szereplője a turizmusnak. De még ennél is több, a civilizáció bölcsője, középkori spirituális és kulturális központ. Állat- és növényvilága kivételesen gazdag, sok ritka és veszélyeztetett madárfajnak az otthona. A látogatókat kikapcsolódási lehetőségek széles kínálata várja, lehet itt túrázni, csónakázni, strandolni, kerékpározni, felfedezni a szigetek kolostorait, templomait.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here