HohenwerfenAz osztrák történelem bővelkedett a fordulatokban és bár az elmúlt évszázadok során minden megváltozott, egyvalami mégis ugyanaz maradt: a múlt dicsőségét hirdető, legendákat útra indító várak és kastélyok, melyek ma is megtalálhatók Ausztria szinte valamennyi vidékén. Tanúi a múltnak, őrzői művészeti gyűjteményeknek és elválaszthatatlan részei az osztrák tájaknak.

Hohenwerfen

Kétségkívül Ausztria egyik leghíresebb vára, melynek festői hátteret a zordon Tennen hegyvonulat ad. A várat a 11. században építették a völgy és az alatta futó a Salzach-folyó védelmére, de írott forrás először csak 1570-ben tesz róla említést. Egyik legszebb része a 16. században hozzátoldott harangláb, ahonnan messzire beláthatták a vidéket.
Az 1500-as évek elején a környékbeli bányászok és gazdák fellázadtak és Salzburg felé indultak. A várost és a felkelőket a Hohenwerfen vár választotta el egymástól, amit végül porig égettek. Az 1560-as években végezték az újjáépítést, érdekesség, hogy a munkát azok végezték, akik részt vettek a gyújtogatásban. Később börtönként, majd a náci időkben katonai erődítményként használták.
Napjainkban Hohenwerfen viszonylag forgalmas vár. Köszönhetően csodás fekvésének – az hegyes sziklán ülő várat az Alpok havas hegycsúcsai veszik körbe -, a történelmi tárlatoknak, a romantikus hangulatának és nem utolsósorban a híres solymászati bemutatóknak, ez Salzburg környékének egyik legnevesebb látnivalója.

Hochosterwitz

Hochosterwitz

A legdélebbi osztrák tartományban, Karintiában álló vár szinte páratlan példája a középkori várépítészetnek. A hatalmas erődöt a 800-as években alapították, eredeti arculata az 1600-as évekig teljesen érintetlen maradt. Egy meredek, 620 m hosszú út visz fel Hochosterwitz híres 14 kapujához, ez a megerősítés az, ami egyedülállóvá teszi a többi osztrák vár között. A kapuk érdekessége, hogy mindegyik különböző módon lett tervezve, az egyiket hatalmas felvonóhidak, a másikat tüskék védik, de akad olyan is, ahonnan csatornák futnak kifelé, melyekből egykor forró olajat öntöttek az ellenségre. Hochosterwitz története során valóban ellenállt valamennyi támadásnak, sosem sikerült elfoglalni. A kapukat külön-külön elnevezték és eltérő módon díszítették. A legcsodásabb, egyben legfélelmetesebb a Khevenhüllertor, mely nevét a tulajdonosról kapta. A kaput márvánnyal fedték be és egy zseniális lengőajtó rendszert alakítottak ki, ami a támadókat az íjászok számára tökéletes vonalakra csalogatta.
A vár egyes részei nyitva állnak a látogatók előtt, általában Húsvéttól október végéig várják a turistákat. Megnézhetjük a középkori fegyver- és kézművesgyűteményt, akár egy klagenfurti kirándulás keretében, hiszen Hochosterwitz a várostól csupán 20 km-re fekszik.

Schattenburg

Az álmos középkori város, Feldkirch szimbóluma a Schattenburg vár, ahol testközelből tapasztalhatjuk, hogyan zajlottak a mindennapok a 16. században. A 14. században a vár súlyos károkat szenvedett, amikor harcokra került sor a helyi vezetők és az elnyomott nép között. Még ugyanebben az évszázadban megtörtént az újjáépítése. A vár második emeletén egy kis múzeum mutatja be a középkori fegyvereket és egy 1250-ből származó római feszületet is láthatunk. Gyönyörűen parkosított udvarában mindig sok a látogató, éttermében is van látnivaló, egy szép lovagtermet alakítottak ki itt. A várból csodás kilátás nyílik a városra.

Kufstein

A tiroli Kufstein erődről először 1205-ben tudósított írott forrás, akkoriban Castrum Caofstein néven szerepelt. A regensburgi püspök tulajdona volt, majd 1415-ben VII. Lajos bajor herceg erősítette meg. 1504-ben a várost és a felette 90 m magasan álló várat I. Miksa ostromolta és foglalta el. 1805-ig bajor uralom alá tartozott, majd 1814-ben Ausztria része lett. A várban ma Kufstein városi múzeuma működik, emellett számos kulturális rendezvényt, koncertet és konferenciákat is tartanak falai között.

Hellbrunn

Hellbrunn

Markus Sittikus hercegérsek számára épült a barokk stílusú palota 1616-1619 között. Egy olyan villát szeretett volna, ahova elmenekülhet mindennapi kötelességei elől, egy olyan rezidenciát, mely kizárólag az örömről, az élet egyszerű dolgainak élvezetéről szól. Ez sikerült is, hiszen a kastély elkészülte után rövidesen özönleni kezdtek az ország vezető emberei, akik hatalmas lakomákat csaptak itt. Hellbrunn egy igazi Édenkerttel is büszkélkedhetett, ahol különböző egzotikus állatokat és növényeket tartottak, de a kastély híres volt az ún. vízijátékokról is, melyek ma is szép számmal vonzzák a látogatókat. A sajátos humorral megáldott érsek szerte a palota kertjében különböző vizes tréfákkal lepte meg vendégeit, például a kőasztalt körbevevő kőszékekkel, melyeken ha helyet foglaltak, elindult az a mechanizmus, mely a szökőkutat hirtelen elrejtette, a székeken ülőket pedig lespriccelte vízzel. Ezeknek a játékoknak az érdekessége, hogy mindegyiket úgy alakították ki, hogy az érsek helyét soha ne érje egyetlen vízcsepp sem. Hellbrunn része a Monatschossl, a kis palota, mely azt követően épült, hogy az egyik látogató megjegyezte az érseknek, talán egy kis épület javíthatná a kilátást a kastély ablakából. Egy hónap múlva, mikor a látogató visszatért, a kis palota már állt. Ma néprajzi kiállítást láthatunk benne.

Lockenhaus

Gyakran nevezik Ausztria utolsó lovagvárának is. Ez a lenyűgöző középkori erőd ma elsősorban eredeti berendezésével, antik bútoraival és gazdag díszítésével vonzza a látogatókat. A vár legnagyobb büszkesége a tökéletes állapotban megőrzött Lovagterem, melyet gyönyörű freskók díszítenek. Lockenhaus a 13. században épült a völgyre néző hegy tetején. A kripták és az épület egyes elemei bizonyítják, hogy a kivitelezés mögött valódi tudás és stílusérzék állt.
Az építése óta eltelt évszázadok során Lockenhaus rengeteg művészt vonzott és ma az egyik kedvenc üdülőhelye a pörgésből kiszakadni vágyó üzletembereknek és a kultúra kedvelőknek. A várban gyakran tartanak zenei rendezvényeket, kamarazenei programokat, ugyanakkor esküvőket, születésnapokat és lovagi tornákat is. A szobák, a konyha és a kis kápolna mind érdekes látnivalói Lockenhausnak. Aki nem csupán néhány órát szeretne itt eltölteni, az a hotelben foglalhat szállást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here