Koper

Szlovénia dél-nyugati részének egy 46 km-es partszakasza az Isztriai-félsziget északi felét alkotja. A Szlovén Riviérának is nevezett vidék egy tágabb földrajzi és történelmi régió része. A partok mentén 120 szlovén település található, ezek között Koper tölti be a központi szerepet. A vidék érdekessége, hogy a szlovént és az olaszt egyenrangú anyanyelvként használják errefelé.

Isztria Szlovéniához tartozó része sokkalta kevesebb turistát fogad, pedig semmiben sem marad el a félsziget horvátországi részétől. Óvárosok, festői falvak, kulturális és történelmi látnivalók, természeti parkok, gyógyfürdők és védett területek, extraként pedig még a helyi ételspecialitások is ki lesznek pipálva listánkon, ha a szlovén Isztriát választjuk útciélnak.

Koper

Ljubljanától csupán egy órányit kell utaznunk Koperig, mégis olyan, mintha fényévek választanák el tőle. Ahogyan a fővárosban szinte kézzel fogható az osztrák hangulat, addig Koperben egyértelműen az olasz hatás érezhető. Ez is Szlovénia, bár korántsem olyan értelemben, amilyennek a legtöbben az országot ismerik.
Koper óvárosában szűk sikátorokban barangolhatunk, melyeket velencei stílusú házak vesznek körbe. Az ember valóban hajlamos elfeledkezni arról, hogy nem Itália földjén jár. Az olaszok mindenütt ott vannak, kezdve a nyelvtől, hiszen olasz szót legalább annyit hallunk itt, mint szlovént. Kétségkívül ez a szlovén Isztria legfestőibb települése, nem véletlen, hogy valamennyi közül ezt választja a legtöbb turista. Mediterrán éghajlata enyhe teleket és forró nyarakat hoz, öble tele van regattákkal, központjában pedig Szlovénia legmagasabb katedrálisa áll. A múlt és a jelen, a lassú életritmus és a minden igényt kielégítő szolgáltatások itt tökéletes harmóniában vannak egymással. Ideális nyaralóhely a családok számára. A városfalakon belül nyaranta számos fesztivált és előadást tartanak, a Sárga Éjszaka pedig az ország legnagyobb szabású tűzijátéka. Nemcsak maga a város, de környéke is gyönyörű, meredek hegyoldalait a sziklamászók világszerte jól ismerik.

Izola

Izola

Egy hagyományos kis halászfalu, ahol a helyiek mediterrán életfelfogása azonnal kirántja az utazót a stresszel teli hétköznapokból. Mégis, Izola a szlovén Isztria többi tengerparti településéhez képest mintha elfeledett lenne, jóformán csak átutazóban, legfeljebb egynapos kirándulások erejéig járnak itt az utazók. Pedig Izola egy nagyszerű hely a pihenéshez, egy csodás velencei hangulatú kis kikötőváros, ahol még a semmittevéssel is tartalmasan telik az idő. Romantikája, közvetlensége tagadhatatlan, úgy tartják, aki egyszer járt itt, sosem fogja elfelejteni Izolát, mely réges-régen még egy önálló sziget volt. Minden lépésnél érezhető mediterrán bája, amit a barátságos helyiek még tovább fokoznak. Művészeti galériák, kellemes kisvendéglők és adriai hajókirándulások várnak ránk itt.

Piran

Kicsi, barátságos és festői – röviden így lehetne jellemezni a Piran-félsziget csücskében ülő várost. Szinte lehetetlen nem beleszeretni első látásra, hacsak nem egyetlen napot töltünk, de abban az esetben biztos, hogy vissza akarunk még térni ide. Szerény méretei ellenére csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni. Vitathatatlanul az ország legszebb terével büszkélkedhet, ez a 19. századi Tartinijev Trg, mely az olasz zeneszerző, Giuseppe Tartini nevét viseli. Emellett itt található Európa valószínűleg leglátványosabb fekvésű temploma, a Szent György székesegyház, mely egy aprócska domb tetején áll a város felett, harangtornya féltőn figyeli a tengert és a házakat. Valójában Pirannak ugyanolyan skanzen hangulata van, mint Velencének, csak éppen kicsiben. Azonban amikor meglátjuk a forgalmas vízpartot, a régi villák omladozó homlokzatát, a frissen mosott ruhákat kilógatva az ablakok alatt és a kaotikusan benőtt kerteket, rögtön tudni fogjuk, hogy itt nem egy jól beállított múzeumról, hanem egy nagyon is élő városról van szó és éppen ez Piran igazi varázsa.

Portoroz

Portoroz

A kisváros az Adria egyik legmodernebb kikötőjét mondhatja magáénak és egyértelműen a szlovén turisztikai ágazat királyaként tekintenek rá. Annak ellenére, hogy nem rendelkezik azzal a velencei stílussal, amivel a szomszédos tengerparti városok, a számtalan szálloda, étterem, konferencia központ, kaszinó és gyógyfürdő teszi nagyon népszerűvé mind a szlovének, mind a külföldiek körében. Portoroz Európa-szerte ismert üdülőhely, melynek még egy apró reptere is van. Éghajlata miatt sokan gyógyulni járnak ide.

Ankaran

A kis üdülőhely is egyre inkább szeretné kivenni részét a szlovén turizmusból. Már több mint 13 éve minden nyáron megrendezik a Középkori Vásárt, amikor korhű jelmezekbe öltözött emberek lepik el a város utcáit, előkerülnek a régi ételek, a kézműves tárgyak és a lovagi tornák. A vásáron ruhákhoz, bútorokhoz, dísztárgyakhoz és szinte bármihez hozzá lehet jutni, ami valamilyen módon kapcsolódik a középkorhoz. Megnézhetjük, hogyan dolgoztak évszázadokkal ezelőtt a kovácsok, asztalosok, cipészek, láthatunk bűvészeket, tűznyelőket.
A városka legnevesebb történelmi látnivalója a 12. századi Szent Miklós kolostor, mely 1926 óta tengerparti szállodaként működik.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here