Enna látképeEnna 30 ezres lakosú városa Szicília szigetének majdnem a mértani középpontjában található egy óriási hegy tetején, melyet minden oldalról meredek sziklafalak határolnak. Évszázadokkal ezelőtt nagyon jól védhető település volt, hiszen szinte meg sem lehetett közelíteni. Egyike a világ legjelentősebb természet alkotta erődítményeinek.

Enna – melyet 1926-ig Castrogiovanninak hívtak – 931 m magas hegycsúcsáról káprázatos kilátás nyílik Szicília festői völgyeire. A sziget legnagyobb városaként azzal is büszkélkedhet, hogy ez volt az egyetlen olyan hely, melyet Szicília hódítói nem tudtak bevenni. Enna az egyik legrégebbi folyamatosan lakott települése Szicíliának. A leghíresebb szicíliai városokkal szemben azonban van egy kiküszöbölhetetlen hátránya, mégpedig az, hogy nincs tengerpartja. Hogy is lehetne egy hatalmas hegy tetején? Ennába tehát nem a strandok, hanem a városnézés és a csodálatos panoráma miatt érdemes leginkább ellátogatni.

A Lombard-kastélyLegnevezetesebb történelmi látnivalója a Frigyes német-római császár által az 1200-as években építtetett Lombard-kastély, melynek eredetileg húsz tornyából mára mindössze hat látható. Közülük a legmagasabb a Pisan-torony, melynek tetejéről lélegzetelállító madártávlatból tárul elénk a Dittaino-völgy. A kastélyban szabadtéri színház is működik, mellette folyamatosan zajlanak a régészeti ásatások. Enna Olaszországban a régészeti kutatások és tanulmányok egyik központja, egyetemét 2004-ben nyitották meg.

Chiesa Madre, a dómA Piazza Mazzinin található a város legjelentősebb temploma, az 1307-ben épült Chiesa Madre. A dóm 1446-ban majdnem teljesen leégett, a 16. és 17. században is újjáépítették, így a gótikustól a barokkig különböző stílusjegyek láthatók rajta.

Ennat egynapos kirándulás keretében érdemes felkeresni, mely során akár a város környékét is felfedezhetjük.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here