GandriaNem túlzás, ha azt állítjuk Svájcban több is található a világ legszebb falvai, kisvárosai közül. A jellegzetes svájci táj az alpesi hegyekkel a háttérben nem is tehetne másmilyenné egy települést, csakis meseszerűvé. Hogy kinek melyik a kedvence, egyéni ízlés dönti el, annyi biztos, bőven lehet miből válogatni. A gyönyörű kis országban hegyeken-völgyeken elénk tárulnak a hagyományos, tipikusan svájci és mégis önálló karakterrel rendelkező kisvárosok.

Gandria

A Lugano-tó partján fekvő faluba nem lehet autóval eljutni, ez azonban nem akadályozza meg a turistákat abban, hogy az év bármely szakában megrohamozzák a települést. A legtöbben a tavon keresztül, hajóval érkeznek Gandriába, hogy élvezzék azt a nosztalgikus atmoszférát, ami tulajdonképpen semmit sem változott az elmúlt évszázad során. Meredek lépcsői, kis udvarai között olyan házak állnak, melyek híven őrzik eredeti megjelenésüket. Köztük az 1645-ben épült San Rocco kápolna és a San Vigilio templom, mely 1463-ben készült el.

Ascona

Ascona

Svájc legalacsonyabban fekvő városa a Maggiore-tó partján, Ticino kantonban. Nagyon népszerű üdülőhely, amit egyrészt fantasztikus fekvésének, másrészt történelmi látnivalóinak is köszönhet – összesen 11 nemzeti jelentőségű műemlék található a városban, köztük templomok, középkori házak és egy várrom is. 16. századi bazilikájának harangtornya Ascona jelképe, óvárosának egésze gyalogos zóna, a tóparti sétányokat pedig hangulatos kávézók szegélyezik. A város rendelkezik golfpályával, színvonalas éttermekkel és üzletekkel, a tavon vitorlázni, szörfözni lehet és rendszeresen indulnak hajókirándulások. A túrázásra is bőven akad lehetőség Ascona környékén, nem meglepő, hogy a legkülönbözőbb érdeklődésű turistákat is egyformán elvarázsolja.

Wengen

A Jungfrau lábainál, egy szélvédett sziklateraszon, a Lauterbrunnen-völgy felett épült ki Wengen városa. Az egész települést áthatják a hagyományok, kezdve a favázas házaktól a belle époch korszakában épült szállodákig. Wengen egészéből ki vannak tiltva az autók, azokat Lauterbrunnen parkolójában lehet hagyni. Az 1274 m-es magasságban fekvő település számos nemzetközi eseménynek otthont ad, itt rendezik a Lauberhorn síversenyeket és érinti a Jungfrau Maraton útvonala is. 1925 óta székhelye a Downhill Only Clubnak, az egyik legrégebbi brit alpesi síklubnak.

Gstaad

A berni kanton német nyelvű részén fekszik a gyönyörű falu, mely a középkorban jött létre fontos útvonalak találkozásánál. Bár az első utazók már a századfordulót követően megérkeztek a faluba, Gstaad az elmúlt években nagyon sokat lépett előre a turizmus képzeletbeli ranglétráján. Számtalan világhírű sztár megfordult már a falu határai között, melynek egyik legizgalmasabb része a luxusüzletekkel teli és a Svájcban a legrövidebb bevásárlóutca. Első osztályú hotelek, gourmet éttermek, luxus hegyi házak és a közeli reptér teszik annyira népszerűvé az autós forgalom elől teljesen lezárt Gstaadot. A környező kis településekkel együtt a svájci látnivalók széles spektrumát lefedi, kezdve a középkori házaktól az idilli hegyi tavakon át a jellegzetes történelmi falvakig.

Lutry

Vaud kantonban fekszik az alig 10 ezer fős, középkori városka, melyet ferences szerzetesek alapítottak. Több évszázaddal ezelőtt élt fénykoráról óvárosának házai tanúskodnak. A 15-18. századból való épületek nemesek és tehetős kereskedők tulajdonában voltak, ma már valamennyi műemléki védelem alatt áll. A Genfi-tó partján elterülő várost Lavaux szőlőültetvényei veszik körbe, ezeknek alapítása a középkori szerzetesekhez fűződik. Az itt termő fehérbor a régió egyik büszkesége. A minden évben szeptember utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő szüreti fesztivál idején több tízezer turista érkezik a városba.

Paradiso

A Lugano-tó partján fekszik és bár közigazgatásilag teljesen független Lugano városától, a tópartot kivéve minden oldalról az övezi a kis falut. A 12. században alapították, de régészeti ásatások római települések nyomát is feltárták Paradiso területén. A falu főként mezőgazdaságból él, elsősorban szőlőt és gabonát termesztenek itt. Bár nem vált üdülőhellyé, köszönhetően a Lugano-tóra nyíló csodás panorámájának, egyre több turista keresi fel. Paradiso azon kevés települések közé tartozik, melynek népessége hosszú hanyatlás után újra nő és területén mind több luxus rezidenciát húznak fel.

Stein am Rhein

Stein am Rhein

Gyönyörű középkori központja ma is őrzi eredeti elrendezését. Fennmaradtak városfalak és azok kapui is, autók elől elzárt óvárosának régi házain szép festmények díszlenek. Stein am Rhein büszkén mondhatja el magáról, hogy több olyan épülettel is rendelkezik, melyek nemzeti jelentőséggel bírnak, ezért fokozott védettséget élveznek. Közéjük tartozik három templom és a 13. században épült Hohenklingen vár a település felett. A kisváros egyik legszebb látnivalója a St. Georgen apátság, mely Svájc egyik legjobb állapotban fennmaradt apátsági komplexuma.

Gimmelwald

A hegyek közt fekvő falu turizmusa mellett a sajtkészítésben is az élen jár. Ide már megérkezni is külön élmény: a felvonó az utasokat az 1400 m magas Gimmelwald-hegy felett szállítja. A kis falu őrzi hagyományos karakterét, elsősorban a családok és a fiatalok kedvelt üdülőhelye, akik a világ legkülönbözőbb szegleteiből érkeznek ide. A túraösvények közvetlenül a falu házai elől indulnak és vezetnek buja zöld rétekhez, hegyi patakokhoz, virágos rétekhez. A kilátás mindenütt lenyűgöző, a megfáradt turistákat pedig a szétszórva fekvő gazdaságokban látják vendégül jóféle házi koszttal és helyben előállított termékekkel.

Mürren

A Jungfrau régió egyik legfőbb attrakciója ez a település. A Schiltorn-hegy lábainál fekvő Mürren sok mozirajongót is vonz, hiszen nevezetes arról, hogy az 1960-as években az egyik James Bond film jeleneteit a Schiltornon lévő étteremben vették fel. A film kasszasiker lett és ebből a sikerből a schiltorni felvonó is részesült. Itt található a berni kanton legmagasabban fekvő települése, Mürren, mely olyannyira hagyományos alpesi falu, hogy autóút nem is vezet hozzá. Kezdetben lakói mezőgazdaságból éltek, mára azonban felváltotta ezt a turizmus, szállodáiban egész évben hemzsegnek a vendégek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here