Kezdőlap Horvátország A legromantikusabb helyek Horvátországban

A legromantikusabb helyek Horvátországban

0

Horvátország már csak gyönyörű partjai révén is jogosult arra, hogy romantikusnak nevezzük. A hullámok zaját hallgatva naplementekor kéz a kézben andalogni a parton – ugyan kinek ne jutna eszébe erről a romantika?
Horvátország régóta a nászutasok egyik legkedveltebb célpontja, de ha nem is mézesheteinket tervezgetjük éppen, akkor sem árt belecsempészni a nyaralásba egy cseppnyi romantikát – csak úgy fűszerként. Egy-egy nevezetesség, egy-egy magával ragadó hangulatú város már képes újra fellobbantani vagy még magasabb hőfokra emelni a szerelem lángját.

A legromantikusabb régió

Nagyon nehéz, szinte lehetetlen is eldönteni, hogy melyik horvát vidék nyerje el ezt a címet. Mégis a legtöbbek számára Isztria jelenti mindazt, amit a romantika fogalmába beletartozni vélünk. Ahány kis település, annyiféle varázs, Rovinjtól Motovunig talán mindegy is, hogy merre járunk, a hegytetőkön ülő apró városok, középkori falvak – melyeknek romantikája sokszor éppen elhagyatottságukban, a sok száz évet megélt falakban rejlik – mindegyike más-más atmoszférával ajándékoz meg. Míg a városokban ősi macskaköveken andaloghatunk, a települések közti utakat a szőlőültetvények, a zöldellő dombok teszik festőivé. Érdemes meg-megállni egy borkóstoló vagy egy kedves vidéki vendéglőben elköltött ebéd erejéig. Ne hagyjuk kia festő-kolóniájáról méltán híressé vált Groznjant és Oprtaljt, ahol – ha az időjárás is a mi oldalunkon áll – a völgyre nézve csodás naplementét láthatunk.
Isztria városai, különösen a szárazföld belsejében szétszórva fekvő települések, csendesek, békét árasztanak, ugyanakkor némi titokzatosság is vegyül hangulatukba, ami tökéletes a világtól elrejtőzni vágyó párok számára.

A legromantikusabb város

Hogy Dubrovnik vagy Zadar mennyire képesek magukkal ragadni az utazókat, azt most felejtsük el egy pillanatra. Ha romantikáról van szó, van egy város az Adria partján, ami talán még az előbb említett – kétségkívül a legnépszerűbb úti célok közé tartozó – gyöngyszemeken is túltesz. Sibenik szecessziós kis utcai lámpái, rendezett, reneszánsz kori utcái és laza, mégis kifinomult stílusú városképe együttesen egy Horvátországban sehol másutt nem érezhető, bájos atmoszférát hoznak létre. Mindehhez még adjunk hozzá egy gyertyafényes vacsorát kilátással a Szent Jakab székesegyházra és a romantikát már tényleg nem lehet tovább fokozni. Kivéve persze, ha kézenfogva sétálunk a főtéren és a sikátorok egyik zugába behúzódva váltunk csókot szerelmünkkel!

A legromantikusabb sétaút

Az ország egyik legszebb partmenti sétánya a Voloskoból Opatiján át Lovranig húzódó Lungomare. A 19. században építették ki, amikor Opatija az arisztokraták körében kezdett divatos úti céllá válni. A kovácsoltvas korlátok és lámpák, a néhány méterenként megtalálható padok, melyekről az alattunk elterülő tengerre nézve bújhatunk kedvesünkhöz, nem véletlenül vannak tele egymáshoz simuló párokkal. Érdemes a sétát úgy időzíteni, hogy éppen naplementére érjük el Opatiját. A városba érve folytassuk utunkat az Angiolina Park körül és nézzük meg a legendás Lány a sirállyal szobrot és a századfordulós villákat, amint az ébredező utcai lámpák és a lenyugvó nap utolsó sugarai narancsosra festik őket.
Opatijáról nem árt tudni, hogy ide elsősorban nem a bulizni vágyók érkeznek. Itt nincsenek nightclubok, diszkók, hangos szórakozóhelyek, de annál jobb éttermek és kávézók várják a látogatókat. Ez pedig pont úgy hangzik, mint a legjobb hely a romantikázáshoz.

A legromantikusabb park

A zágrábi Zrinjevac olyan, mint egy időkapszula a város közepén. Magas platánok árnyékolják be a 19. századi sétányt, a park közepén pedig egy nagy zenepavilon ad helyet a nyári koncerteknek. Az év nagy részében élénk virágok díszítik a makulátlanul rendben tartott területet, a buja fűben párok fészkelnek, miközben a szökőkút vízseppjei csillognak a napfényben. A park a városban az egyik legkedveltebb színhelye az esküvői fotózkodásoknak. És ha már zene is szól, miért ne perdülnénk táncra?!

A legromantikusabb kávézó

Nincs jobb hely egy romantikus kávézáshoz vagy egy esti koktélozáshoz, mint a dubrovniki Buza bár. Az óvárosból szó szerint a városfalon keresztül lehet idejutni, hiszen a bejáratot az egykor Dubrovnik városát védő, vastag falakban nyitották meg. Nem könnyű ide találni, de ha azt olvassuk: “Hideg italok a legszebb kilátással”, jó helyen járunk! A tenger feletti sziklákon napsütésben, de főként naplementekor és esti megvilágítás mellett a legszebb elkortyolgatni egy italt kedvesünkkel.

A legromantikusabb jelkép

Aki nem fél a magasságtól és attól, hogy felmásszon a rozoga lépcsőkön, Zadar partjaitól néhány órányira, az apró Silba-szigeten megmászhatja a Szerelem tornyát. A fantasztikus panorámán kívül a torony szerelmi története is romantikus varázst ad a helynek. Peter Marinic, a tengerész kapitány beleszeretett egy fiatal lányba, Antoniaba, akinek ígéretet tett, hogy amint visszatér a tengerről, nemcsak feleségül veszi, de egy gyönyörű kert közepén épít neki egy tornyot is. A vártnál azonban jóval tovább volt távol, mire megérkezett, az a hír járta, hogy a lány már egy másik férfihoz ment feleségül. Amikor kikötött, egy csapat gyerek szaladt elé a kikötőbe, akik között felfedezett egy sötét szemű lányt, kinek tekintete éppen olyan volt, mint Antoniáé. Kiderült, a gyermek Domenika, Antonia lánya. Megfogadta, hogy húsz év múlva feleségül veszi annak a nőnek lányát, aki nem tudott várni rá. Az esküvő után felépítette a tornyot, ahogyan azt ígérte. A tornyon ez a felirat olvasható: Ez a torony 1872 óta áll és hirdeti a szeretet és a hűség határtalanságát. Peter Marinic, a vén tengeri medve építette Domenika Rasolnak. A pár állítólag boldog házasságban élt élete végéig.
A történet, a kilátás, a naplemente – maga a megtestesült romantika.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version