Kezdőlap Spanyolország Utazás a spanyol Pireneusokban

Utazás a spanyol Pireneusokban

0

A Spanyolország és Európa többi része között természetes határt képező Pireneusok még ma is úgy szerepelnek a térképen, mint a turisták által kevésbé ismert helyszín. A 435 km hosszú hegylánc hihetetlen természeti szépséggel van megáldva, a történelem pedig a ma is élénken élő, lenyűgöző kultúrák és a remek gasztronómiai hagyományok formájában hagyta rajta nyomát a vidéken. Több száz festői völgy, képeslapra kívánkozó falvak, sokféleség, ősi romok, autentikus közösségek – a Pireneusok végtelen lehetőségekkel várják az utazókat.

Katalóniában a Pireneusok magukban foglalnak félelmetesen gyönyörű hegyeket és völgyeket, ékszerszerű tavakat és drámai csúcsokat. A táj szépsége és az ebből adódó túrázási lehetőségek mellett azonban figyelmet érdemel a hegyek lábánál élők kulturális öröksége, a megszámlálhatatlan román templom és a mindentől távoli völgyekben megbúvó kolostorok, megannyi felfedeznivaló kincse a Pireneusoknak.

Besalú

Ha a középkori katalán építészet legszebb példáját kellene kiválasztani, valószínűleg Besalú kerülne ki győztesen. Katalóniában ez az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori település, ahol a trubadúrok, lovagok és hercegnők világába tehetünk időutazást. 11. századi román hídja a Fluvia-folyó felett a falu legszebb építészeti emléke. Természeti katasztrófák miatt az évszázadok során négyszer is átépítették, ennek ellenére őrzi eredeti kinézetét. Besalú látnivalói közé tartozik az 1003-ban épített Sant Pere de Besalu kolostor, valamint a szépen helyreállított, 11. századi zsidó mikve és a folyóparton álló zsinagóga. A települést 1966-ban történelmi és művészeti értékei miatt nemzeti védelem alá helyezték.

Garrotxa Vulkáni Körzet Természeti Park

Katalóniában a Holocene vulkáni mezőt foglalja magában a természeti park, területén kb. 40 vulkánnal. Ezek már mind szunnyadó vulkánok, utolsó kitöréseik több mint 10.000 évvel ezelőtt voltak, a régió azonban szeizmikusan még mindig aktív. 12.000 hektáros területén 11 település található, melyek népessége összesen 40.000 fő körül mozog. Az Ibériai-félsziget legnevezetesebb vulkáni tája ez, ahol a vulkáni kúpok és kráterek ma is jól kivehetők, annak ellenére, hogy az erdők mára sűrűn benőtték a vidéket. Legmagasabb vulkánja a 786 m magas Croscat, amit évtizedeken át kőbányaként használtak, ennek köszönhetően láthatóvá vált a vulkán közepe is. A Santa Margarida-vulkán jelképe az előtte álló apró, román stílusú remete kápolna, melyet pontosan a kráter közepén építettek fel. Különleges helyéből adódóan rengeteg zarándok keresi fel kápolnát a 682 m-es vulkán szívében.

Puigcerdá

A francia határtól csupán 2 km-re fekszik a völgy legnagyobb települése. A 12. századi kisváros bár nagy múlttal rendelkezik, történelmi épületeinek nagy része azonban ma már nem látható. A régi Santa Maria templom egyetlen megmaradt darabja a 12. századi, román stílusú torony, az épület többi részét a spanyol polgárháború idején, 1936-ban lerombolták. Puigcerdá inkább csak megállóhely a turisták számára, akik a környékbeli, 45 km-en belül található tucatnyi síterep felé igyekeznek. A város ugyanakkor nem csak télen, de nyáron is élénk, rengeteg túrázó tölti meg hangulatos éttermeit és kávézóinak napfényes teraszait. A városban vasárnaponként tartják a piacot, ha tehetjük, erre a napra érdemes időzíteni a látogatást.

Espot

Az Aigüestortes Nemzeti Park kapujában fekvő Espot az egyik legszebb települése a Pallars Sobirá régiónak. Építészetében a tipikus pireneusi települések jellegzetességeit mutatja, örökségének legszebb darabjai a Santa Llogaia plébániatemplom és a mór torony, amit a középkorban őrtoronyként használtak. Síterepe jól felszerelt, Espot az első hóesést követően már a figyelem középpontjába kerül, első osztályú terep a téli sportok szerelmeseinek. A közeli nemzeti parkot sok folyó, patak szeli át, legmagasabb pontja a 2982 m-es Encantats-csúcs, a hegymászók és a kirándulók egyik kedvenc helye.

La Seu d’Urgell

A két folyó találkozásánál fekvő város központi szerepet tölt be Lleida tartományban. Épületei közül a legérdekesebb a katedrális, gyönyörű példája az itáliai hatásokat tükröző román stílusú épületeknek, melyek Katalóniában a 11-12. században voltak jellemzőek. A Püspöki Múzeumban értékes gyűjteménye látható a középkori festményeknek és szobroknak. Óvárosában több évszázados házak, árkádos épületek idézik vissza a régmúlt hangulatát. Fő utcáján keddenként kerül sor a hagyományos piac megrendezésére, nyáron zenei fesztiválnak ad otthont, októberben pedig Katalónia legrégebbi vásárát tartják La Seu d’Urgellben, de itt rendezik a Pireneusok kézzel készült sajtjainak vásárát is.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version