ProvidenceAz egyesült államok közül a legkisebb Rhode Island, melyet csupán 45 percig tart keresztben átszelni autóval, partvonalai ugyanakkor több mint 600 km-t tesznek ki. Fehér homokos partjaiból a kis állam sokat profitál, Amerika észak-keleti vidékén itt a legjobbak a partok adottságai az óceánban való úszáshoz. Az első osztályú strandoktól valamivel távolabb kis szigetek várnak felfedezésre, a kikötőket 18-19. századi villák keretezik magasztosan.

Rhode Islandnek két nagyobb városa van, központi települése Providence, ahol a nappalok és az éjszakák egyaránt élénkek. Hozzá képest egészen más atmoszférával rendelkezik a lassú életritmust megtestesítő Newport, melynek macskaköves utcái mentén a gyarmati stílus legszebb példáiként született házak állnak.

Vízen lobogó tüzek

Évente nagyjából 1 millióan érkeznek csak azért, hogy megnézzék Providence legfőbb attrakcióját, amikor a város három folyójának víztükrén máglyák lobognak. Önkéntesek hajóznak le a folyókon és gyújtják meg a 100 máglyát, miközben misztikus és klasszikus hangulatú zene szól a partokon. Nem csak Rhode Island, de egész Észak-Amerika egyik legnagyobb látványosságaként tartják számon a vízen lobogó tüzeket, melyeknek két évtizedes hagyománya van a városban.

Roger Williams Park Állatkert

New England legjobb állatkertje 500 ezer látogatót fogad évente. Legalább 3 órát érdemes eltölteni a világ valamennyi kontinenséről származó, több százféle állatfaj között. Az állatkert nem a legnagyobb, éppen akkora, hogy kisgyerekekkel is gond nélkül be lehessen járni. Nagyjából 1 km hosszan vezet az ösvény az állatok között, melyek nem a kizárólagos attrakciói a parknak. Található itt egy planetárium, egy botanikus kert és a Természettudományi Múzeumot sem szabad kihagyni.

Newport történelmi épületei

Newport történelmi épületei

Rhode Island egyik legfőbb vonzerejét adják Newport szemet gyönyörködtető, régi házai. Ezekre még azok a turisták is kíváncsiak, akik nem különösebben érdeklődnek a történelem iránt. Évente átlagosan 800 ezren keresik fel a védettség alatt álló épületeket, melyek közül az egyik legnépszerűbb a Vanderbilt család által 1895-ben építtetett The Breakers. A 70 szobás nyári “lak” az itáliai reneszánsz stílus jegyében készült, kilátással Newport híres partmenti szikla-sétányára.

Körhinta a Crescent Parkban

Rhode Islanden nem csak egyetlen körhinta van, de kétségkívül mind közül ez a legszebb. 1895-ben épült a híres körhinta tervező, Charles I. D. Loof tervezésben és az azóta eltelt több mint egy évszázad alatt is sikerült szinte eredeti állapotában megőrizni. Az amerikai állam műemléknek nyilvánította a körhintát, melyet évente 100 ezren keresnek fel.

Kormányzói rezidencia

1895-1904. között McKim, White és Mead tervezésében épült a Providence látképét uraló kormányzói rezidencia, melyet mérföldekről látni lehet. Részben a vatikáni Szent Péter bazilika ihlette az épületet, melyet a Gilbert Stuart által készített George Washington portrék díszítenek. Az épület látogatók előtt nyitva álló részében Rhode Island katonai zászlaját és egy polgárháborús ágyút is meg lehet nézni.

Szikla-sétány

Az 5,6 km hosszú túraútvonal közvetlenül az óceán felett, a sziklákon halad, a történelmi villák adnak neki gyönyörű hátteret. Az út nagyobb része kiépített, míg legutolsó szakaszát a sziklákon kell megtenni. Ez nagyobb kihívás és némi edzettséget igényel, de aki vállalkozik rá, életre szóló élményben lesz része a csodás panoráma miatt. Gyerekekkel a túrának nem feltétlenül jó ötlet neki indulni, mivel egyes szakaszokon a sziklák alatt 20 m mély szakadékok találhatók.

Régi kőmalom

Newportban áll a kőtorony, amit kőmalom néven is emlegetnek. A helyiek úgy tartják róla, hogy a 17. században szélmalomnak épült, ugyanakkor tornya kiemelt figyelmet kapott, mert egyes szakértők szerint ennél sokkal korábbi építményről van szó, mely jóval a Kolumbusz előtti időkből származik. A nem pontosan kör alakú tornyot széna tárolására és őrtoronyként is használták.

Slatersville

Rhode Island egyik legrégebbi molnár falva, melyet 1803-ban két vállalkozó, Samuel és John Slater alapított. Legelső malma, a Slatersville malom 1807-ben épült. A falu legtöbb házát a vállalkozás keretében építették 1810-1820. között. A 20. század elején ezeket a házakat szépen felújították, így a település ma is őrzi régi arculatát, hagyományos new englandi jellegét. A falu egyik alapítójának háza napjainkban is áll.

Rhode Island strandjai

Rhode Island strandja

Rhode Island hosszú partvonalán nagyon változatos strandok találhatók. Aki családi kikapcsolódásként szeretné eltölteni a napját a parton, Middletown vagy Narragansett felé vegye az irányt, aki eseménydús strandolásra vágyik, válassza Newport partjait. Block Islandre komppal lehet áthajózni és akik a mindentől távoli partszakaszokat keresik, itt fogják igazán jól érezni magukat. Egy napos kirándulásnak is kitűnő program ez, főleg nyáron, amikor Rhode Island strandjai csak úgy nyüzsögnek a turistáktól.

Rose Island világítótorony

Newport egyik jelképe a szárazföldtől nem messze fekvő két sziget egyikén álló világítótorony. A területet az I. és a II. világháború idején a haditengerészet használta robbanóanyagok tárolására. A szigetek ma szabadon látogathatók, csak hajóval lehet eljutni hozzájuk. Maga a világítótorony 1970-ig működött, majd nagyon romos állapotba került. 1984-ben újították fel, azóta a látogatók akár az éjszakát is itt tölthetik, mert szálláslehetőség is van a toronyban. Sőt, akik igazi kalandra vágynak, egy teljes hétvégére átvehetik a toronyőr szerepét is, annak minden feladatával és felelősségével irányíthatják a világítótornyot.

Castle Hill Inn

Newport egyik legfestőibb része ez a fogadó és annak gyönyörű környezete. A ma luxus hotelként működő épület eredetileg a híres tudós és felfedező, Alexander Agassiz nyári villája volt. Egy kis félszigeten áll, ahol az Atlanti-óceán találkozik a Narragansett-öböllel. A tengeri emlősök megfigyeléséhez nem is lehetne jobb helyen, mint ahol gondos tervezés után tulajdonosa 1874-ben felépítette. A viktoriánus stílusú épület az elmúlt évek alatt mit sem veszített bájából. Kívülről és ajtaján belépve is magával ragadó hangulatot áraszt, abba az időbe repít vissza, amikor a társadalom felső rétegei a 19. században ehhez hasonló barátságos, ám mégis elegáns tengerparti villákban töltötték szabadidejük nagy részét. Az épületben ma 9 szobában lehet szállást foglalni, ezek mindegyikéből 360 fokos panoráma nyílik az óceánra. Ha ez még nem lenne elég, a szállóhoz tartozó területen áll Newport egyik legszebb világítótornya is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here