Kezdőlap Szlovénia Ptuj és Északkelet-Szlovénia top 10 látnivalója

Ptuj és Északkelet-Szlovénia top 10 látnivalója

0

Szlovénia északkeleti régiója leginkább borairól, gyógyhelyeiről, vidéki hangulatáról és Ptuj történelmi városáról ismert.

Ptuj Szlovénia legrégebbi állandó települése és vitathatatlanul az egyik legvonzóbb történelmi városa is, mely a Dráva folyó mentén található. Zegzugos középkori utcácskái, terei és templomai egyedi bájt kölcsönöznek a településnek, és a város felett magasodó dombon egy festői vár áll. Érdemes pár napot eltölteni itt, hogy magunkba szívjuk a város történelmi hangulatát. A tartomány egyik legvonzóbb borútja Ptujtól keletre fut a horvát határ közelében Ormož és Ljutomer közt. A borúton végigbiciklizve – meg-megállva a helyi borospincéknél – szlovéniai látogatásunk egy csodás napja lehet.

Prekmurje (magyar nevén Muravidék) Szlovénia legészakkeletibb csücske, mely földrajzilag és bizonyos mértékben kulturálisan is eltér az ország többi részétől. A városon érezhető az erős magyar befolyás, valamint az ország talán legjobb ételeivel várja a látogatókat. A végtelennek tűnő szántókat vidéki falvak, szőlőföldek és templomok tarkítják. A térség legismertebb vonzereje a Moravske Toplicei gyógyfürdő, melynek környezetében számos családbarát sportolási lehetőség, valamint golfpálya is található.

Nem messze terül el a régió ékköve, Bogojina. Hófehér templomát – melynek színe a Szentlélekre utal – Szlovénia leghíresebb építésze Jože Plečnik tervezte. Prekmurje északi részén fekszenek a Goričko hegység bájos sziklái, melyek otthont adnak egy nemzeti parknak és Grad városának is. A település nevének jelentése „kastély”, ahol – ahogyan azt a név is sugallja – Szlovénia legnagyobb barokk kastélyába látogathatunk el.

Ptuj és északkelet Szlovénia top 10 látnivalója:

1. Haloze gyönyörű hegyei

Keletről körülbelül 40 kilométerre Makole, északról pedig a Dráva által határolva állnak Haloze hegyei, melyen kiváló minőségű fehér bort termelnek. Egyike Szlovénia legkedveltebb bortermelő vidékeinek, így a régió ideális úti cél borturisztikai szempontból, de túrázásra és kerékpározásra is kitűnő (különösen a Haloze hegyen lévő útvonalak). Látogatásunk során érdemes még útba ejteni Ptujska Gora városát, a Štatenburg Kastélyt Makole városában és a Borl Kastélyt is.

2. Ljutomer – Ormož borút

A lenyűgöző Ljutomer – Ormož borútja a régió egyik fénypontja a borturizmus szempontjából, hiszen a térséget, mint éltető véráramok szövik át az eszményi borutak. A szőlőföldekkel tarkított dombos vidéken át Jeruzalem nevű kis települést is útba ejthetjük, majd utunk lezárója Ormož kastélya lehet, melynek történelme a XIII. századra nyúlik vissza.

3. Ptuj

A történelmi városban sétálva magunkba szívhatjuk az ország legöregebb városának egyedi atmoszféráját. Különösen érdemes meglátogatni a IX. században épült kastélyt, ahol egy figyelemre méltó múzeum és galéria is található, valamint nagyszerű kilátást nyújt az óvárosra és a Dráva kanyargó folyamára.

4. Terme 3000

A Moravske Topliceben található gyógyfürdő egy az évszázad legnagyobb és legismertebb fürdői közül. Kiemelkedő a maga 5000 m2 vízfelületével, vízicsúszdáival, belső és külső termálmedencéivel – melyek a régió különleges ‘fekete ásványvizével’ vannak feltöltve. A közelben egy 18 lyukas golfpálya is meglátogatható.

5. Goričko Tájvédelmi Park Prekmurjében

A Goričko Tájvédelmi Park bájos terep egy könnyed biciklizésre vagy túrázásra Szlovénia legészakkeletibb régiójának szívében. A Goričko név a „gorice” szóból származik, ami kis dombokat jelent. A park továbbá otthont ad Szlovénia legnagyobb kastélyának is, amelynek az elmondások szerint eredetileg 365 szobája volt.

6. Radenci Gyógyfürdő

Radenci város nem csak a Radenska ásványvíznek ad otthont, (a kellemesen hűsítő víz az országban mindenhol jelen van) hanem egy fürdőkomplexumnak is (1500 négyzetméternyi vízfelülettel), mely kiváló szabadidős programokat és kezeléseket kínál. Számos közülük a helyi természetes forrású szénsavas víz felhasználásával kényeztet, melynek forrását a XIX. században fedezték fel, és amely gyorsan népszerűvé tette a települést az Osztrák-Magyar monarchia szerte.

7. Lebegő malmok

Valaha a Mura folyó kanyarulatainál jellegzetes látkép volt a folyóból kiemelkedő közel 90 hatalmas malomlapát csúcsa. Mára már sajnos csak egyetlen eredeti működő lebegő malom maradt meg; a Babičev malom, Veržej városában. A hagyomány tovább élésének érdekében Ižakovciban egy másik működő malom is épült. Látogatásunk során mind két malomban helyi őrlésű termékeket is vásárolhatunk.

8. Szt. Miklós rotunda, Nagytótlak (szlovénül Selo)

A XIII. században épült román kori templom érdekes látnivaló lehet kör alakú épületstruktúrája, gótikus freskói, valamint a Goričko Tájvédelmi Parkban való festői elhelyezkedése miatt. Első írásos említése 1365-ból származik.

9. Ptuj környéke

A csodálatos vidék számos látnivalót kínál úgy mint; a Ptuj Gyógyfürdő és vízipark, a Ptuj Golfpálya és a Ptuj tó. Utóbbi egy mesterséges tó, mely megközelítőleg 9×1 km szélességben terül el. Kiválóan alkalmas horgászatra valamint teret ad számos vízi sport kipróbálására is.

10. Muravidék (szlovénül Prekmurje) kiváló borai és gazdag konyhája

A térség leginkább a Szlovénia szerte kedvelt Prekmurska Gibanicáról híres. Ez egy ízletes többszintes pudinggal töltött finomság mely bekerült az EU helyi ételeinek listájára, így elkészítési módját valamint receptjét védetté nyilvánították.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version