Kezdőlap Anglia Anglia leggyorsabb hullámvasútjai

Anglia leggyorsabb hullámvasútjai

0

A hullámvasút gyerekkorunk kedvenc játéka volt a vidámparkokban és a vásárokban. Imádtuk, ahogy a „hegyek” és a „völgyek” váltják egymást, és önfeledten sikítoztunk, mikor a kis kocsi nekiindult a lejtőnek. Pedig akkor nem is sejtettük, hogy tulajdonképpen semmi okunk a sikításra, mert van rosszabb a klasszikus vidámparki hullámvasutaknál. Rosszabb annak, aki tériszonyos, ellenben annak, aki imádja az érzést, – mikor az adrenalin elszabadul a testében – a legújabb modern hullámvasutak jelentik a mennyországot. Ha Te is ilyen vagy, és épp Angliában jársz, ne hagyd ki az ország legvadabb hullámvasútjait!

The Millennium

A hullámvasút Lincolnshire megyében, a Fantasy Island Theme Parkban található, és ahogy a neve is mutatja, az új évezred elérkezésére építtették 1999-ben. Ezen a hullámvasúton a vállalkozó kedvű látogatók 834 méteren keresztül élvezhetik a 90 km per órás sebesség, és a zuhanás nyújtotta mámorító érzését, amelyet a két függőleges hurkon való áthaladáskor tapasztalhatnak. Legmagasabb pontja 46 méteren található, azonban ezzel a magassággal még nem ez a vidámpark legmagasabb hullámvasútja.

The Odyssey

Ennek a hullámvasútnak már a neve is beszédes, hiszen az angolban az ’odyssey’ azt jelenti, hogy kalandos utazás. Ennek tudatában igazán nem mindennapi élményre számíthatnak a bátor jelentkezők, akik jegyet váltanak a szintén Fantasy Island Theme Parkban található legmagasabb hullámvasútra. A 2002-ben átadott építmény legnagyobb sebessége 99 km/óra. Magassága 51 méter, és van benne egy 38 méteres függőleges hurok, melyen átszáguldva biztosan zuborogni fog az adrenalin mindenki vérében. Mindemellett a hossza is nagyobb, mint a másik hullámvasútnak a vidámparkban, az Odyssey összesen 891 méter hosszú.

Oblivion

Az Oblivion nevezetű hullámvasút, mely magyarul annyit tesz, hogy ’feledés’, Staffordshire-ben található az Alton Towers vidámparkban. Akárcsak a The Millennium, az Oblivion is megélt már másfél évtizedet, ugyanis az első kalandorok 1998-ban próbálhatták ki. Akkoriban ez volt a világ első függőlegesen zuhanó hullámvasútja. Ha az érdeklődők ellátogatnak a vidámpark honlapjára, az Oblivion hullámvasút sokatmondó szlogenjével találkozhatnak: „Ne nézz le!” Nem is véletlen ez a figyelmeztetés, hiszen a függőleges zuhanás során egy feneketlennek tűnő fekete lyukba érkezik a kocsi, amely körül, hogy még hátborzongatóbbá tegyék, sűrű füst gomolyog. Ha pedig mindez még nem lenne elegendő, jó tudni, hogy a vasút maximális sebessége 110 km/óra, valamint 373 méter hosszú, és 60 méter magasból történik a zuhanás.

Stealth

Az extrém hullámvasutak rajongói bizonyára imádni fogják ezt a hullámvasutat, amely a London melletti Surrey megyében található Thorpe Parkban próbálható ki. Ez az építmény még viszonylag újnak számít, hiszen 2006-ban adták át. Annak ellenére, hogy maximális sebessége igen nagy, mindössze 1,8 másodperc alatt képest azt elérni, tehát alig két másodperc kell ahhoz, hogy a kalandvágyó látogatók 129 km per órás sebességgel száguldjanak a pályán. A hullámvasút 62 méter magas, így nem is csoda, hogy a tetejéről látni Londont, Heathrowt, a windsori kastélyt és a Royal Holloway egyetemet.

Big One

Nem véletlen itt sem az elnevezés, hiszen 72 méteres magasságával és 1675 méteres hosszával gigantikus méreteket ölt ez az angliai hullámvasút. Ha valaki ki szeretné próbálni, Anglia nyugati partjára, Blackpool városába kell ellátogatnia, a Blackpool Pleasure Beach-re. Az Egyesült Királyság legnagyobb, leggyorsabb és legijesztőbb hullámvasútját 1994-ben építették, és a több mint két évtizedes működése alatt számtalan bátor kalandor kipróbálta már. Legnagyobb sebessége 136 km/óra, valamint nemcsak méretei teszik egyedivé és különlegessé ezt a hullámvasutat, hanem az is, hogy fentről az Ír-tenger végtelenségében gyönyörködhetnek az utazók… persze, csak ha marad lélekjelenlétük a gyönyörködésre.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version