Kezdőlap Lengyelország Pomerániai tájakon

Pomerániai tájakon

0

Szymbark egyik attrakciója a tetejére állított házA Balti-tenger déli partján terül el a Pomerániai Vajdaság, mely 42 kisebb-nagyobb várost foglal magában. Ez a váráról híres Malbork, az ezeréves történelméről ismert Gdansk és a gazdasági központként lendületesen fejlődő Gdynia földje, mely tagadhatatlan kulturális gazdagsága mellett hatalmas zöld területeivel is vonzza a turistákat.

Területének több mint 30%-át erdők borítják, két nemzeti parkkal és kilenc tájparkkal büszkélkedhet. Idegenforgalmi szempontból a Pomerániai Vajdaság Lengyelország egyik legversenyképesebb régiója, melynek városai lassacskán felveszik a versenyt az ország legnagyobb turista attrakcióival, Krakkóval és Varsóval is.
A múlt emlékeit és a hagyományokat a sűrűn megrendezésre kerülő fesztiválok, szabadtéri vásárok, ünnepségek révén finoman, mégis hatékonyan csempészik át a jelenbe a települések, melyek tökéletes úti célok egy hétvége kellemes eltöltéséhez.

Szymbark

A mindössze 500 lakosú település nemrégiben került fel a turisták térképére. Egyik nevezetessége a világ leghosszabb, 36,83 m hosszú deszkája, melyet egyetlen fából vágtak ki. Szymbark másik attrakciója a tetejére állított ház, amit 2007-ben építettek fel. A külsőre igencsak szokatlant látványt nyújtó épület belülről sem mondható átlagosnak, hiszen az ember folyton úgy érzi, mintha egyensúlyoznia kéne, miközben minden látszat ellenére a ház nagyon is stabilan áll. Építése még a szakembereken is kifogott, akiknek nem kevés idő kellett, hogy átálljanak erre a fejre állított koncepcióra. A ház egyébként azontúl, hogy látványosság számba megy, egyéb üzenetet is hordoz. Építtetője, Daniel Capiewski szimbólumnak és gondolatébresztőnek szánta minden ember számára, hogy eszükbe juttassa, hogy a környezetszennyezés, a terrorizmus, a diktatúrák és a nukleáris fegyverek elterjedése, vagyis a világunkat veszélyeztető faktorok egyre inkább feje tetejére állítják az emberiséget is.

Slowinski Nemzeti Park

Mintha a sivatagban járnánk, kilométer hosszan sétálhatunk a homokdűnék között a Slowinski Nemzeti Parkban. Ezek a homokdűnék a 42 m-es magasságot is elérik, érdekességük, hogy folyamatos mozgásban vannak, helyüket és magasságukat is változtatják. A séta után nyáron jól esik megmártózni és úszni egyet a tengerben. A park közvetlen szomszédságban fekvő Leba halászfaluba is érdemes ellátogatni, ahol szörf- és vitorlás központ várja a turistákat. Nyáron a nemzeti park és környéke Lengyelország legnépszerűbb úti céljai.

Gniewi vár

A középkorban találja magát, aki belép ebbe a várba. Valódi időgép, ahol találkozni lehet nemcsak lovagokkal, de hercegnőkkel, udvarhölgyekkel is és ehhez fesztiválra, ünnepségre sincs szükség. A “vármunkások” mindennap korhű jelmezekben fogadják a látogatókat és mutatják meg nekik a Német Lovagrend által épített vár legérdekesebb részeit.

Malborki vár

Európa legnagyobb középkori vára és az egyik legfantasztikusabb gótikus műemlék a világon. A 13. században a német lovagok kezdték építeni, 1309-1457. között ez volt a város központja és a Nagymesterek rezidenciája. A vár rengeteg véres csatát látott, de hátborzongató múltjára ma már semmi nem emlékezteti a látogatókat. Helyette lovagi tornák és a középkori hangulatot idéző környezet szolgálják a turisták szórakoztatását.

Slupsk

A turisták dömpingje annak ellenére sem veszélyezteti, hogy egy valóban festői kisvárosról van szó. Múltjának számtalan nyoma fellelhető, már csak az építészete miatt is megéri ellátogatni Slupskba. Közel fekszik ugyan a tengerparthoz és a fontos útvonalakhoz, a legtöbb utazó nyaranta mégis csak áthalad a városon a Balti-tenger frekventáltabb üdülőhelyei felé tartva. Akik azonban úgy döntenek, tesznek itt egy kis kitérőt, nem csalódnak, sőt, sokan azzal a meggyőződéssel hagyják el Slupskot, hogy Észak-Lengyelország legszebb városában jártak. Gótikus és szecessziós házai, a 14. században épült városkapuk és a pomerániai hercegek 16. századi vára a legfontosabb látnivalói, de a városban számos zöld folt és a folyópart is lehetőséget kínál a kikapcsolódásra. Slupsk szállodái, éttermei, kávézói, üzletei számukat és színvonalukat tekintve fel vannak készülve az idegenforgalom fellendülésére.

Gdansk

Ez a káprázatos város meglehetősen fordulatos történelmet tudhat maga mögött. A középkorban a Hanza Szövetség tagja volt, az I. világháború után szabad város maradt, amit lengyelek és németek vegyesen laktak. A II. világháborút követően visszatért Lengyelországhoz, az 1980-as években pedig a Szolidaritás mozgalom bölcsője lett, ami megváltoztatta a politikai rendszert és elindította a kommunizmus bukását. Gdansk a lengyel városok között egyedi építészeti stílusáról ismert. Óvárosa, macskaköves utcái, elegáns, karcsú épületei és érdekes múzeumai a várost turista paradicsommá tették. Minden évben külföldiek ezrei utaznak ide csak azért, hogy részesei legyenek a Szent Domonkos Vásárnak, ahol olyan termékeket szerezhetnek be, amiket sehol máshol Európában.

Mechowoi barlangok

A Mechowo falu szélén található barlangrendszert 1818-ban fedezték fel, miközben geológiai kutatásokat folytattak. A felfedezés azonban hamar feledésbe merült, legközelebb a barlangok sorsa 1910-ben került szóba, amikor a porosz kormány úgy döntött, megvásárolja a területet és felújítja, hogy a föld alatti rendszer a turisták számára is látogatható legyen. A barlangban az utolsó jégkorszak során keletkezett, ritka karsztos képződmények, lenyűgöző cseppkövek és sziklaalakzatok láthatók.

Hel-félsziget

A 35 km hosszú Hel-félsziget teljes egészében homokból áll, téli viharok idején a tenger sokszor úgy körbefogja, hogy különálló szigetté változik. A 17. században még apró szigetek láncolata alkotta, csak nyáron, a víz visszahúzódásakor formálódott belőle összefüggő földsáv. A félsziget egyedülálló természeti látnivalója Lengyelországnak, ennek megfelelően népszerű úti cél. Partjainál a fehér homokos strandokon főszezonban nem könnyű helyet találni, de a félsziget gazdag kulturális öröksége és az itt élők vendégszeretete miatt is ellenállhatatlan.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version