A dél-franciaországi utazásból kihagyni a helyi piacokat olyan, mintha strandolni felejtenénk el a Cote d’Azur partjainál. A kisebb és nagyobb városoknak mind megvan a saját piacuk, melyeket hetente néhány alkalommal vagy a nagyobb települések esetében mindennap megtartanak. Amellett, hogy jóval hangulatosabb körülmények között vásárolhatunk friss zöldségeket és gyümölcsöket, mint egy boltban, számos különleges portékához is hozzájuthatunk. A provence-i piacokra kifejezetten jellemző, hogy helyi motívumokat viselő textíliákat, ágytakarókat, asztalterítőket is árulnak, de itt találjuk meg a híres marseille-i szappanokat és a levendulából készült tradicionális termékeket is.

Ha nem tudnánk, hol tartják a piacot az adott városban, csak érdeklődjünk a marché holléte felől, mindenki útba fog tudni igazítani minket. A piacok reggelente általában 7-8 órakor nyitnak és délben vagy 1 óra körül szedik össze áruikat a kofák, hogy betérjen az egyik közeli vendéglőbe ebédelni. Érdemes követni a példájukat, ízelítőt kaphatunk a dél-francia kisvárosok, falvak esszenciájából, ha egy helyi bisztróban élvezzük az önfeledt diskurálásukat. A francia előírásoknak megfelelően minden termék ára mellett szerepel a származási helye is, így nagyon könnyen kiválaszthatjuk a helyben készült sajtokat, az itt termő gyümölcsöket, melyek mellett a du pays feliratot fogjuk látni.

A kézművesség nagyon is élő mesterség, főként vidéken. A legjobb, amit minden turista tehet, hogy a szuvenírboltok kínálata helyett a piacra indul és itt szerzi be a valóban az adott településre jellemző használati- vagy ajándéktárgyakat. Vallauris szép példája ennek, hiszen a város messzeföldön híres fazekasságáról. Amikor ellátogatott ide, még Pablo Picassot is lenyűgözték a helyi mesterek által készített edények, kerámiák. Ő segített újjáéleszteni az akkoriban haldokló fazekasságot és sok mester kezdte el alkalmazni a festő terveit, mintáit. A jellegzetes termékeket azóta is óriási mennyiségben kínálják a turistáknak, nemcsak a piacokon, de az utcákon is.
Sok városnak megvan a saját maga specialitása. Így Salernes a kerámia csempéiről, Aix-en-Provence a kis figuráiról, Biot az üvegjeiről, Barjol pedig az autentikus fuvoláiról híres. Marseille-ben a szappanokat érdemes elsősorban keresnünk, a városban ennek van több évszázados hagyománya. A szappanokat nemcsak önmagukban vásárolhatjuk meg, de sokan díszcsomagolásban, fürdőolajjal vagy szappantartóval együtt, levendulával díszítve árulják őket, ezeket szuvenírként is érdemes hazahozni.
Provence világszerte híres végtelen levendulamezőiről, így természetesen ezek sem hiányozhatnak a helyi piacokról. Szappan, méz, illatosító formájában éppúgy megtaláljuk őket a standokon, mint csokorba kötve, akár frissen vágva, akár szárazon. Díszíthetjük vele otthonunkat úgy, ahogyan azt Provence-ban ősidők óta teszik.

Bár rengeteg a szemet gyönyörködtető portéka, elsősorban a friss zöldség és gyümölcs az, amit a piacokon a legtöbben keresnek. Kenyerek, sajtok végtelen változatban, fűszer- és gyógynövények, helyben készített olívaolajak, borok és még számtalan finomság tölti meg roskadásig a kis asztalokat. Ha nem szállodában, hanem apartmanban lakunk, ahol a főzésről magunk gondoskodunk, a helyi piacokon juthatunk hozzá a legzamatosabb és legfrissebb alapanyagokhoz. Mégcsak főznünk sem kell: olívabogyó, baguette, egy érett, fűszeres kecskesajt és hozzá egy finom helyi bor tökéletes bármilyen többfogásos menü helyett!

Aix-en-Provence

A város legfontosabb piacai az óvárosban találhatók, körülöttük kávézókkal, ahol nyugodtan lehet üldögélni és élvezni a jól megérdemelt kávénkat a fárasztó vásárlás után. A hagyományos zöldség és gyümölcs piacot kedden, csütörtökön és szombaton reggel tartják a Place de la Madeleine-en és a Place des Pércheurs-ön. A helyi termelők mindennap a Place Richelme-re viszik friss áruikat. A színpompás virágpiacra kedden, csütörtökön és szombaton kerül sor a Place de l’hôtel de ville-en és a Place des Precheurs-ön. A Városháza előtti téren a gyümölcsvásárlásnál nagyobb izgalmakra vágyók is kincsekre lelhetnek, itt szokták megtartani a régi könyvek vásárát minden hónap első vasárnapján.
A textiláruk keddenként és csütörtökönként töltik meg a Cours Mirabeau-t és szombaton pedig a Palais de Justice körül árulják őket.
Kedden, csütörtökön és szombaton reggel 8 és délután 1 óra között antik tárgyakat és mindenféle csecsebecsét vásárolhatunk a Place de Verdunnél.

Antibes

Antibes óvárosának szívében áll a híres fedett piac. A Cours Messanan zöldségek, gyümölcsök, sajtok, olívaolajak, friss élelmiszerek, hentesáruk csodás keveréke fogadja a vásárlókat és a nézelődőket immár évszázadok óta. A külső standokon a hivatásos termelők és kereskedők kínálják portékáikat, míg középütt a kiskertek, apró földek tulajdonosainak standjait találjuk. A turisták szerencséjére nyaranta július 1. és szeptember 1. között mindennap megtartják itt a piacot. A többi hónapban hétfő kivételével mindennap reggel 6 és délután 1 óra között vásárolhatunk itt.

Arles

A római eredetű Arles városában szerda reggelenként nagy a nyüzsgés. Az Emile Combes sugárúton csak úgy hemzsegnek az árusok. Szombatonként nemcsak a helyi termelők, de a környékbeliek is megérkeznek, hogy a provence-i piacon a Boulevard des Lices és a Boulevard Clémanceau mentén kirakodják friss áruikat.
Minden hónap első szerdáján a Boulevard des Lices ad helyet az antik piacnak.

Avignon

Vauclause régió központja és Provence kapuja egy fedett termelői piaccal várja a vásárlókat. Itt valódi helyi termékeket, fűszer- és gyógynövényeket, gyümölcsöket, zöldségeket vásárolhatunk. Szombatonként délelőtt 11-től (augusztus kivételével) híres helyi szakácsok tartanak bemutatót, hogy Provence kincseiből hogyan lehet hagyományos, mégis változatos ételeket elkészíteni.
A virágpiacot a Carmes téren szombatonként és a bolhapiacot ugyanitt vasárnaponként reggel 6-tól délután 1-ig tartják.

Cannes

Cannes-ban főként fedett piacok találhatók, köztük a három legnagyobb élelmiszer piac a Forville, a Gambetta és a La Bocca. A kis standok szorosan egymás mellett sorakoznak, rajtuk gyümölcsökkel, zöldségekkel, virágokkal és frissen fogott halakkal. Az itt található üzletekben pedig minden mást megvásárolhatunk, amit a piaci árusoknál nem találunk meg, a kávézókban, bárokban pedig a legjobb helyről figyelhetjük a forgatagot.
A Les Allées de la Liberté mindennap virágpiacnak és szombatonként antik piacnak ad otthont.
A régiségek vásárát és a bolhapiacot a Forville-ben tartják hétfőn egész nap, reggel 8-tól este 6-ig és a La Boccan csütörtökönként 8-tól délután fél 1-ig.

Nizza

Ahogy a Földközi-tenger királynőjéhez illik, számtalan piacot találunk Nizza városában. A Cours Saleyan megrendezett zöldség és gyümölcs piac az egyik leghangulatosabb eseménye a városnak. Erre hétfő kivételével mindennap sor kerül reggel 6 és délután fél 2 között. Mellette hétfő és vasárnap délután kivételével mindennap megcsodálhatjuk a szivárványos virágpiacot.
Nizza halpiaca viszonylag kicsi, ez azonban nem jelenti azt, hogy a választék is szűkös lenne. A Place Saint-Francois-n mindennap reggel 6 és délután 5 óra között válogathatunk a tengergyümölcseiből.
Amikor a Cours Saleyan bezárják a zöldség és gyümölcs piacot, a termelők helyét a használt cikkeket árulók veszik át.
Júniustól szeptemberig kifejezetten a turisták számára rendezik meg a kézműves piacot, ami izgalmas része lehet egy kellemes esti városnézésnek, mivel mindennap este 6-kor nyitja meg kapuit és éjfélig tart a Cours Saleyan.
Könyviritkaságokhoz, különleges kiadásokhoz juthatunk hozzá olcsón a Place du Palais de Justice téren minden hónap első és harmadik szombatján.

St. Tropez

St. Tropez lakói és az itt nyaralók a legfrissebb portékákat keddenként és szombatonként délután 1 óráig szerezhetik be a Lices téren tartott piacon.
A különleges tárgyakkal teli antik piacra szintén itt kerül sor. Régi, elegáns francia utazótáskákat, kárpitokat, bútorokat, borokat, étkészleteket szerezhetünk be jó áron. Nem szabad kihagyni!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here