Vár

Görögország negyedik legnagyobb, a Peloponnészosz legnagyobb városa, egyben legjelentősebb kikötője Pátra. A város egész évben nagyon nyüzsgő képet mutat, köszönhetően annak, hogy kikötőjébe folyamatosan érkeznek és indulnak innen a hajók a Jón-szigetekre és Olaszországba. Pátra élénk egyetemváros, ahol a szórakozási lehetőségek, a történelem és a kultúra kézen fogva járnak. A város mégis kívül esik a legtöbb turista látókörén, inkább csak átutaznak rajta. Kétségtelen, hogy Pátra 3000 éves történelme során megélt szebb napokat is, hiszen a gazdasági válságot nagyon megérezte. A bezárt üzletek, a turisták hiánya mind az elmúlt néhány év nehézségeire emlékeztetik az erre járókat. Pátra mégis ideális ahhoz, hogy néhány napot eltöltsünk a városban barangolva, a hangulatos kávézókban üldögélve, de részesei lehetünk Görögország legjobb karneváljának, a közel egy hónapon át tartó farsangi ünnepségnek is.

Vár

A város feletti hegyen, Pátra legmagasabb pontján építették fel a középkori várat. Az i.e. 6. században épített, ősi akropolisz helyén álló vár az évszázadok során tartozott a bizánciak, a frankok, a törökök fennhatósága alá, egészen a II. világháborúig használatban volt és ellátta a város védelmét. 551-ben a bizánci császár, I. Iustinianus idején indult meg az építése, 805-ben falai közül verték vissza a kalózokat. A következő évszázadokban kibővítették, közel öt évszázadon át a törökök gyakorolták a hatalmat felette. 1828-ban került vissza a görögökhöz, napjainkban színházát nyári rendezvények helyszíneként használják. A kilátás miatt is érdemes feljönni ide.

Szent András templom

Szent András templom

Pátra legfontosabb temploma, melyet a város védőszentjének tiszteletére építettek. A hagyomány szerint András apostol, Jézus első tanítványa Pátrában lett keresztre feszítve, a kikötő mellett. Ezen a helyén építették fel a templomot, melynek kupolája a legnagyobb az egész balkáni térségben. A templom 5500 embert tud befogadni, belső terét ikonok, festmények díszítik és itt található a Szent Andrásnak tulajdonított koponya, valamint annak a keresztnek egy része, melyen halálát lelte 60-ban. A templom mai formája a II. világháború után készült, napjainkban is zarándokhely, melynek meglátogatásához megfelelő öltözet szükséges.

Római odeon

A Pátra nyugati részén található római színház előbb épült fel, mint az athéni. Az egymást követő támadások, földrengések, háborúk során súlyos károkat szenvedett. Maradványait már majdnem teljesen maga alá temette a föld és a környező épületek romjai, amikor 1899-ben a kikötő építését végző munkások ásás közben felfedezték. Restaurációja 1956-ig zajlott, ekkor nyerte vissza eredeti formáját. A munkálatok során a körülötte lévő területen és régészeti leleteket tártak fel. A római odeon ma a központi helyszíne a Pátrai Nemzetközi Fesztiválnak, amire nyaranta kerül sor. Nézőterén 2300 ember tud helyet foglalni.

I. György király tér

Pátra központi tere ez, ahol a legtöbb üzlet és létesítmény található. A teret az északi és a déli oldalon egy-egy szökőkút díszíti, melyeknek szobrai a görög mitológia világát idézik. A tér körül modern épületek állnak, köztük neoklasszikus stílusú házak, mint az Apolló Színház vagy a Görög Nemzeti Bank épülete, de számos kávézó és étterem is található itt. A 19. század közepén Stamatis Voulgaris tervezte az eredetileg Ottóról, Görögország első királyáról elnevezett teret. Később Nemzeti térnek hívták, mai nevét 1875-ben kapta, amikor I. György trónra került. A 19. és a 20. században Pátra közösségi életében ez a tér játszotta a főszerepet, ma is itt rendezik a város legfontosabb eseményeit, ünnepségeit.

Achaia Clauss

Achaia Clauss

Görögország egyik legrégebbi és leghíresebb borászata, a régió egyik legnépszerűbb attrakciója. Nagyjából 8 km-re található a várostól, egy zöldellő hegyen alapította a 19. században a bajor Gustav Clauss, aki egy kereskedelmi cég alkalmazottjaként érkezett Pátrába. Teljesen lenyűgözte a vidék természeti szépsége és az itt található szőlőültetvények látványa, valamint a helyben termelt borok zamata. Hamarosan vásárolt egy kis birtokot és elkezdte a szőlőművelést. Kezdetben csak saját maga számára készített bort, de barátai ösztönzésére elkezdte a nagybani előállítást. Borászatát hivatalosan 1861-ben alapította meg és olyan nagy sikerrel működtette, hogy borai hamarosan híressé váltak nemcsak Görögország határain belül, de Európa más országaiban is. 1908-as halála után a görög állam eladta a borászatot, mely azóta többször is gazdát cserélt, de folyamatosan működik. Napjainkban is a hagyományos módon készítik itt a bort és ezt a turisták és megnézhetik. Az Achaia Claus évente nem kevesebb, mint 200 ezer látogatót fogad, akiket a régi kőépületek, a múlt századi eszközök és a káprázatos panoráma egyaránt lenyűgöz.

Városi strand

Csupán 1 km-re található Pátra városközpontjától, ezért nyáron ez a legnyüzsgőbb strand a környéken. A helyiek is szívesen ugranak le ide a forró délutánokon, hogy felfrissítsék magukat. A napozás és az úszás mellett a strand alkalmas a vízisportok különböző válfajaihoz, szolgáltatások tekintetében kitűnő, környékén több étterem és hotel is található. A strandhoz a városból közvetlen buszjárattal is el lehet jutni.

Rio strand

A Pátrától 8 km-re fekvő strand nyáron és télen egyaránt nagyon népszerű, elsősorban annak köszönhetően, hogy közelében található a város egyeteme és a turisták számára is színvonalas szolgáltatásokat kínálnak a strand környékén. Aki Pátrában száll meg, de szeretne kimaradni a nagyvárosi nyüzsgésből, a Rio strand közelében bőven válogathat a szálláslehetőségek között. Bár a strand élénk és a bárokban hangos zene szól hajnalig, maga a falu jóval csendesebb, ideális a pihenéshez. Rio elsősorban hídjáról nevezetes, ami a Peloponnészoszt és Közép-Görögországot köti össze. Ez a világ második legnagyobb kábelhídja, 2004 óta Pátra büszkesége.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here