Kezdőlap Horvátország Pag kincse – pagi sajt

Pag kincse – pagi sajt

0

Vitathatatlanul Horvátország legjobb sajtja és vitathatatlanul világszerte ismert.
Turisták a világ minden tájáról keresik és viszik haza szuvenírként Pag legismertebb termékét a juhsajtot. Hogy miben rejlik a titka?

Amikor először megkóstolod a Paski Sir-t, először csak azt érzed, hogy finom. Majd hamarosan azon kapod magad, hogy ennél belőle még és még, minden jel szerint te is függővé váltál! Talán azon is eltűnődsz, hogy készül ez a mennyei finomság.

A lefejt juhtejet először felforralják, majd a még meleg tejhez tejoltó enzimet adnak. Ezután a tejet tovább melegítik folyamatos kevergetés mellett. Mikor leveszik a tűzről, hagyják teljesen kihűlni. A tejet egy ruhába öntik, mely szűrőként működik. A ruhát a széleinél összehajtogatják, beleteszik egy formába, súlyokat pakolnak rá és így hagyják 15 percig. Majd megfordítják, a másik oldalára pakolják a súlyokat és így hagyják 4 órán át. Miután a sajtot kiveszik a formából, tengeri sóval jó alaposan bedörzsölik, ezt másnap újra megismétlik. Megmossák, teljesen hagyják megszáradni a sajtot és fontos, hogy mindennap megforgatják. Amikor az erjedés véget ér, a sajtot alaposa bekenik olívaolajjal, egy fából készült alátétre helyezik és sötét, hűvös helyen tárolják tovább. A sajt aztán idővel egyre jobban megkeményedik.

Általában előételként, fekete olajbogyóval tálalják a pagi sajtot. Légy figyelmes, mert az éttermekben gyakran Edami sajtot szolgálnak fel a gyanútlan külföldieknek. Ha félbevágod és mindkét oldala lepottyan, az nem pagi sajt.

Különleges ízét egyrészt a sónak, másrészt a helybeli legelőkön található rengeteg gyógy- és fűszernövénynek köszönheti, melyet a birkák előszeretettel fogyasztanak. Ezek íze így kerül be a juhtejbe és a sajtban tovább érik a zamata. A pagi sajtot szerte Horvátországban árulják, de úgy az igazi, ha helyben, házi készítőktől szerzed be.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version