Kezdőlap Olaszország Olaszország 10 gyönyörű vidéke

Olaszország 10 gyönyörű vidéke

0

Olaszország a világ látnivalókban egyik leggazdagabb országa, ahol nincs is szükség híres nevezetességekre ahhoz, hogy érdemes legyen körülnézni. Már maga a hamisítatlan olasz hangulat is magával ragadó, bármely régiójában is járjunk az olasz csizmának. Emellett azonban a legértékesebb műalkotások, ókori és középkori emlékek jelentős részét is magáénak tudhatja az ország, a természeti szépségekről pedig még szót sem ejtettünk. Éppen ezért lehetetlen vállalkozás lenne meghatározni, melyik a legszebb, a legjobb, a legelbűvölőbb város, táj vagy látnivaló. Mindenkinek megvan a maga kedvenc helye, ahova szeretne eljutni vagy szerencsésebb esetben visszatérni.
Vannak azonban olyan vidékei Olaszországnak, melyek már-már fogalommá váltak az utazók körében. Ki ne vágyna Rómába, ki hagyná ki Velencét és ki mulasztaná el Toszkána mesés, zöld vidékeit? Útunk most 10 lenyűgöző tájon át vezet.

1. Velence

Olaszország egyik leghíresebb és legkülönlegesebb városa. Talán nincs is olyan része a világnak, ahol ne tudnák, hogy Velence vízre épült és utak helyett csatornákat, autók helyett pedig gondolákat használnak a helyiek. Az sem okozhat különösebb meglepetést, hogy az észak-olasz városka már régóta a legromantikusabb városok élvonalában van és a szerelmespárok, nászutasok generációról generációra szívesen látogatnak el ide. Velence központi tere a Szent Márk tér, a Piazza San Marco, melyet szépsége miatt a legenda szerint Napóleon Európa szalonjának nevezett. Itt áll a méreteiben és látványában is impozáns bazilika. Ha valaki rajong a kulturális nevezetességekért, Velence talán a legjobb hely, amit választhat az utazáshoz, hiszen a világon egy km2-re itt jut a legtöbb művészeti alkotás. Gyönyörű templomai, palotái és gazdag múzeumai miatt is érdemes felkeresni. A város egyik fénypontja a Ponte dei Sospiri, jól ismert nevén a Sóhajok hídja a Rio di Palazzo felett, ahova a szerelmeseknek kötelező ellátogatni. A romantikus lelkületűek – no és persze azok, akik nem sajnálják rá az egyre borsosabb összegeket – Velencét teljes valójában gondolázás közben ismerhetik meg.

2. Milánó

Olaszországnak egy egészen más arcát láthatjuk Milánóban, a divat és a luxus egyik központjában. A jómódú, minden ízében európai nagyváros a legnagyobb márkák üzletei mellett építészeti érdekességeket is jócskán kínál a turistáknak. Legszebb épületei a régi, neoklasszikus stílusú milánói paloták, melyek éles kontrasztban állnak az ultramodern toronyházakkal és kereskedelmi központokkal. Milánóban sokakon úrrá lesz a vásárlási láz. Akik ezt némi kultúrával szeretnék csillapítani, ne hagyják ki a La Scala meglátogatását, mely a világ egyik leghíresebb operaháza és mindenképp ejtsék útba a márvány homlokzattal díszített dómot is.

3. Verona és a Tóvidék

Ez a bájos város bár főként Shakespeare Rómeó és Júliájának köszönheti világhírét, minden bizonnyal enélkül is az egyik legnépszerűbb úti cél lenne Olaszországban. Itt láthatjuk az ország harmadik legnagyobb római arénáját, ahol, ha szerencsénk van, elcsíphetjük az opera fesztivált is. Az UNESCO felvette a Világörökségek sorába Veronát a város szerkezete és építészeti értékei miatt, melyek között a legfontosabbak az ókori romok és az ősi paloták. A városból hamar eljuthatunk az olaszországi Tóvidék régiójába, ahol a Comói, a Maggiore- és a Garda-tó, valamint az őket körülvevő hegyvidék nem hagy kétséget afelől, hogy Olaszország nemcsak műemlékei révén, de természeti szépségét tekintve is kitűnő úti cél. A Tóvidék macskaköves utcákkal, régi házakkal teletűzdelt apró településeire legalább egy napot szánjunk.

4. Bologna

Bologna ismert szépségéről, gazdagságáról, de mindenekfölött a konyhájáról. Az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartomány fővárosában az árkádos utcákat összekapcsoló tereken sorakozó kis kávézókban kellemesen tölthetjük az időt, de érdemes alaposabban felfedezni a várost, hiszen bőven tartogat látnivalót. Annál is inkább, mivel ez nemcsak Európa, de a világ legrégebbi egyetemvárosa. Dicső múltjának emlékét a középkori épületek még ma is őrzik. A kulináris élvezetektől azonban Bolognát járva nem szakadhatunk el és a helyi éttermek eleget is tesznek az ínyencek kiváncsiságának. A tagliatelle al ragú, a lasagne és a sült gnocchi csak néhány a város gasztronómiai specialitásai közül.

5. Firenze és Toszkána

Olaszországnak ez a régiója a legnagyobb művészek ihletője volt évszázadokon keresztül és ma sem hagyja érintetlenül a látogatókat. Firenze múzeumai dugig vannak a világ legnagyszerűbb festményeivel és szobraival, ám a nyári turistahad sokak kedvét elveszi attól, hogy végigállják a bejárat előtt kígyózó sorokat. Mégis vegyünk erőt magunkon és legalább az Uffizi és a Pitti Palota páratlan gyűjteményét nézzük meg. A Világörökségek közé tartozó Pitti Palotában a Mediciek műkincseit állítják ki. A művészetek világából vegyük az irányt Toszkána vidéki tájai felé, ahol lélgezetelállító panorámák tárulnak elénk. A szárazföld és a tengerpartok látványát még teljesebbé teszik a kitűnő borok, a helyi konyha remekei és az olasz vendégszeretet.

6. Róma

Nem lenne méltó az olaszországi utazásból éppen a fővárost kihagyni. Mindenki fel tud sorolni néhány római látnivalót, de ahhoz, hogy a várost teljesen megismerjük, nem elég az egynapos városnézés, de még az egy hetes nyaralás sem. A pezsgő kulturális életet élő, kozmopolita nagyváros kifogyhatatlan a lehetőségekből. Ha csak a történelmi nevezetességeit szeretnék sorra venni, sok gyaloglásra és több napos városnéző körútra készüljünk, mert Rómában nem nagyon van olyan látnivaló, ami nem éri meg a fáradtságot. Olaszország fővárosa gyakorlatilag a világ legnagyobb szabadtéri múzeuma. Központjában építészeti remekművek sorakoznak, köztük a legismertebbek a Colosseum, a Trevi-kút, a Pantheton és természetesen nem maradhat ki a sorból a katolikus világ központja, Vatikánváros sem, ahol a páratlan műkincsek találhatók. Mindent lehetetlen megnézni, de legalább lesz okunk újra visszatérni.

7. Sorrento és az Amalfi partok

Olaszország egyik legszebb partszakaszán és egyik legfelkapottabb üdülőhelyén járunk, a híres limoncello és az elsőosztályú borok földjén. A sorrentoi pihenést érdemes megszakítani egy pompeii kirándulással, hiszen a Vezúv 79-es kitörése által elpusztult és egyben konzervált város a közelben található. Positano és Amalfi városa festői partszakaszok mentén fekszenek, melyeket a legkönnyebben autóval járhatunk végig. Sorrentoból érdemes áthajózni Capri szigetére, ahol megnézhetjük a híres Kék Barlangot is. Az Amalfi-partoknál egyetlen dolog vethet árnyékot a nyaralásra: a hihetetlen tömeg.

8. Szardínia

A kiterjedt sziget közvetlenül Olaszország partjai mentén nemcsak a külföldi turisták, de a helyiek és főként a híres focisták egyik kedvenc nyaralóhelye. Legtöbb része egész évben csendes és háborítatlan, ám az üdülőkörzetekre ez nem igaz, hiszen nyáron hatalmas forgalmat bonyolítanak az itteni hotelek és a luxus yachtokkal teli kikötők. A szárazföldről Szardínia szigetére repülővel és hajóval is eljuthatunk és Alghero, Cagliari vagy Olbia városába érkezünk. A sziget egésze gyönyörű és szinte teljesen érintetlen, kivéve természetesen az üdülővárosokat, de ezekről is elmondható, hogy hatalmas toronyházak helyett ízléses, a környezethez illő épületek határozzák meg arculatukat. A sziget világhírű partjai mentén nem kell sokat keresgélni a szép strandok után. Bár Szardínia nem a legolcsóbb úti célok közé tartozik, érdemes spórolni rá.

9. Puglia

Nem a legfelkapottabb régió, de kétség sem fér hozzá, hogy a dél-olaszországi utazás során vétek lenne nem ellátogatni Pugliaba. Az olajfák, a fehérfalú, ódon épületek elsőre talán inkább görög, mint itáliai hangulatot idéznek az utazóban. Itt ne keressünk művészileg tökéletesen megkomponált városképeket, inkább adjuk át magunkat a bizánci, arab, balkáni és római hangulat egyedi keverékének. A vidék egykor fontos kijárat volt az Égei-tengerre, ma a turistákat nyűgözi le látványos partjaival, strandjaival, miközben ennél jóval többet is kínál, hiszen a Dél autentikus világát tárja elénk, csodás gasztronómiával fűszerezve.

10. Szicília

A Földközi-tenger legnagyobb szigete nagyjából ugyanazt kínálja mint Szardínia: lenyűgöző strandokat és remek ételeket. Az egyetlen, ám fontos különbség, hogy mindezt jóval olcsóbban teszi. Bár a luxus Szicília szigetén is elérhető, elsősorban rusztikus és tradicionális vidék, gazdag kultúrával, a művészetek, az építészet, a gasztronómia, a zene csodás keveredésével. Eltölthetjük az időt a parton üldögélve, de ha kedvünk támad a városnézéshez, Selinunte tökéletes választás. Az akropolisz tetején álló ősi, görög település az ország egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye, ahol öt ókori templom maradványait is megnézhetjük. Szicília keleti partjai jóval fejlettebbek és idegenforgalmi szempontból előrébb járnak, míg a nyugati részek a maguk természetességét őrzik. A szigetet bejárva tapasztalni fogjuk, milyen barátságosak a szicíliai emberek és mekkora örömmel fogadják, hogy utazásunk során az ő földjükre látogattunk el.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version