LeeuwardenHollandiának ez a tartománya méltán büszke saját kultúrájára, melynek egyik fő jellemzője a fríz nyelv. Itt a táj is egyedi, Európa legkiterjedtebb édesvízi tórendszere kínál paradicsomi körülményeket a vízisportok szerelmeseinek. Az erdőkkel, strandokkal, legelőkkel tarkított fríz vidék ideális ahhoz is, hogy kerékpáron felfedezzük. Frízföld híres kerékpáros útvonala hurokszerűen fonja körbe a tartomány legfontosabb településeit. Gyakorlatilag minden látnivaló a 11 város és a 7 tó köré koncentrálódik. A tavakat piros szívek jelzik a tartomány zászlaján, mely sok kertben ott lobog. Az itt élők ősi hagyományai szintén részét képezik a vidék turista attrakcióinak, a frízföldi utazásból ezek megismerését sem szabad kihagyni.

Frízföldet sok száz évvel ezelőtt komolyan fenyegette a tenger. Az árvizek gyakran öntötték el a földeket és a településeket, az itt élők kétségbeesett küzdelmet folytattak a vízzel. Az évszázadok során azonban megtanulták kordában tartani a tengert, gátak komplex hálózatát építették ki. Frízföld sokáig a maga útját járta és szinte teljesen független volt Hollandia többi tartományától. Ez az önállóság egészen a 16. század első feléig tartott, amikor az ország többi részével együtt beolvadt a Habsburg Birodalomba.

A tartomány történetében a hajózás és a halászat voltak a meghatározó gazdasági ágazatok, napjainkra ezt egyértelműen az idegenforgalom váltotta fel. Festői tájai és települései rengeteg turistát vonzanak, akik vízen, kerékpáron vagy gyalog vághatnak neki a vidék bebarangolásának. Frízföld legnagyobb vonzerejét az adja, hogy tipikusan holland, a legtöbb külföldi turista pedig éppen erre kíváncsi. Tájai zöldek, laposak, tele legelésző tehéncsordákkal. Leginkább nyáron érdemes útnak indulni ide, amikor a természet a legszebb arcát mutatja és a vitorlázáshoz is ideális az időjárás. Télen Frízföld a világ legnagyobb korcsolya eseményének ad otthont, ekkor tartják az Elfstedentocht nevű maratoni versenyt, melynek során a befagyott csatornákon összesen 220 km hosszan érintik a versenyzők a tartomány 11 történelmi városát. A tömegrendezvény ezreket vonz a világ minden pontjáról.

Leeuwarden

Frízföld fővárosa, melyet a világ leginkább az itt született híres kémnőről, Mata Hariról ismerhet. Sok éven át a Nassau királyi család székelt itt és hagyott maga után számos műemléket. A városban az ő nyomukat követve eljuthatunk a legszebb épületekhez és helyszínekhez, mint a Princessehof palota, a herceg kertje, a Prinsentuin, a Palota Hotel és a Jacobijnerkerk templom. Kár lenne kihagyni Leeuwarden egyik szimbólumát, a pisai ferde torony fríz megfelelőjét, az Oldehove tornyot, melynek tetejébe fel lehet mászni. Innen tiszta időben egészen a Watt-tengeri szigetekig ellátni. Leeuwarden történelmi központjában nemcsak nézelődni, de vásárolni is lehet. Keskeny kis utcái tele vannak szebbnél szebb üzletekkel, a város csatornái mentén pedig kellemes sétákat tehetünk. Az ínyencek számára a város meglátogatásához a legjobb időpont a szeptember, amikor több mint 30 étterem kínálja finomságait az Oldehove tövében, a gasztrofesztivál keretében.

Dokkum

Hosszú idővel ezelőtt Dokkum tengeri kikötő volt, ma elsősorban zarándokhelyként ismert. A gyönyörű, erődített városban valóságos időutazást tehetünk. Csatornákkal szabdalt központjában áll a Városháza, melyet a 17-18. és 19. században alakítottak jelenlegi formájára. Dokkum látnivalói közül kiemelkedik a két malom, a Zeldenrust és a de Hoop, valamint a Bonifác-kút, melyet a legenda szerint maga Szent Bonifác áldott meg, aki 754-ben ebben a városban halt meg. A kútból édesvizet lehetett nyerni, annak ellenére, hogy környéken valamennyi víz sós vagy keserű volt. A helybeliek szerint Bonifác szelleme még mindig jelen van és gyógyhatást ad a kútnak. A turisták ezt maguk is kipróbálhatják.

Sneek

Sneek

Sneek szimbóluma a Vízi-kapu és a minden évben megrendezett vitorlás fesztivál. A város a Fríz-tóvidék közepén fekszik, ezért érdemes hajóra szállni a környék felfedezéséhez. Sneek népszerű úti cél, kellemes kávézói, hangulatos utcái, sikátorai sok külföldi látogatót vonzanak. Műemlékei közül a leghíresebb az 1613-ban épített Vízi-kapu, ami a város védelmi rendszerének része volt. Sneek főként nem történelmi látnivalóiról, hanem a vízről és az ahhoz kapcsolódó szabadidős tevékenységekről híres. A vízisportok holland fővárosának is nevezik, nyaranta számos rendezvényre kerül sor.

Harlingen

A halászok és a hajók városa, ahol mindenütt érezni lehet a sós tengeri levegő fuvallatát, hallani lehet a hajókürtöket. Harlingen tengeri kikötő, tökéletes célpont az egy napos kirándulásokhoz. Központjában galériák, éttermek, bárok sorakoznak, az egyik legjobb program valamelyik tengerparti vendéglő teraszán ebédelni és közben nézni a kifutó vagy érkező hajókat. Harlingen csatornáin vízre lehet szállni, ha a városnak a másik arcát is látni szeretnénk. Augusztus utolsó hétvégéjén hagyományosan megrendezésre kerül a Visserijdagen, ami a tenger jegyében mutatja be a város jellegzetes halételeit és a tengerészettel kapcsolatos történelmét.

Hindeloopen

Hindeloopen

A helyi népviselet és festészeti stílus világszerte ismert. Az itt lakók saját nyelvet beszélnek, olyannyira, hogy azt még Frízföld többi részén sem értik. Fából készült hidak, jellegzetes épületek, keskeny utcák – ezek alkotják Hindeloopen festői városképét, amit megnézni nagyon sok turista érkezik a városba. A séta során láthatjuk a régi kapitányi házat, melyet a ház előtt álló vasmacska jelez. Nyáron, amikor a kapitány a vízen volt, családja egy kisebb házban élt, ami a kert végében, a csatorna mentén áll. Eltéveszteni sem lehet a világoskék, emeletes faházat. A város történelmét részletesen a Hidde Nijland Múzeumban lehet megismerni, a Jégkorcsolya Múzeumban pedig régi korcsolyákat állítanak ki. Kikötője és strandja miatt Hindeloopen egyaránt népszerű a holland és a külföldi turisták körében, közelében két nemzeti parkba is el lehet kirándulni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here