Olasz RiviéraMíg a francia Riviéra leginkább a csillogásról szól, a határ túloldalán fekszik „kistestvére”, ahol ennek éppen az ellenkezőjét találjuk. Az olasz Riviéra, vagyis a Ligur-tengerpart egy keskeny sáv a Földközi-tenger partján, melynek nyugati határát Franciaország, a keletit a La Spezia-öböl alkotja. A régió fővárosa Genova, legkedveltebb pontja pedig a Cinque Terre. A ligur partok városai és falvai elsősorban azoknak szerezhetnek felejthetetlen élményt, akik nem a pörgős olasz mindennapokat, hanem Olaszország tradicionálisabb arcát szeretnénk megismerni. Kicsit úgy érezhetjük, mintha megállt volna az idő és nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy a rusztikus, vidéki Itália többszáz évvel ezelőtti hangulatát átélhessük.

Liguria természetvédelmi területekben gazdag, a tájat pálmafák, fenyők, olíva- és citromligetek, szőlőskertek és a rengeteg virág varázsolják ezerszínűvé. Az olasz Riviéra azúrkék tengerrel, vonzó strandokkal, bájos falvakkal és az Alpok védelmében rendkívül kellemes éghajlattal hosszú idő óta az egyik legnépszerűbb úti cél. Az ország egyik legkisebb régióját ősidőktől kezdve a romantikával kapcsolják össze. Számos művészt, írókat, költőket, festőket ihletett meg a vidék, a középkori arcukat őrző települések és az itt élők életritmusa.

Olasz RiviéraAz olasz Riviérát két szakaszra szokás osztani. Nyugati fele Riviera de Ponente néven ismert, a széles partszakaszok, a gyönyörű naplementék és a strand örömei rá a legjellemzőbbek. Míg a keleti rész, Riviera di Levante inkább sziklákkal szegélyezett, érintetlen vidékeiről híres. Hogy kinek melyik ajánlott, attól függ, ki mit keres. Riviera di Levante a természetkedvelők paradicsoma, ahol mindennap újra és újra rácsodálkozhatnak a természet alkotta mesterművekre. Aki kifogástalan időjárásra és a strand örömeinek végtelen élvezetére vágyik, Riviera di Ponente-től rengeteg élményt kaphat. Ennek legnyugatibb szeglete a Riviera dei Fiori, vagyis a Virágos part, ami – nem nehéz kitalálni – az itt termő rengeteg virágról kapta a nevét, ami kereskedelmi szinten is meghatározó a vidék gazdaságában. Egyik legkülönlegesebb városa Ventimiglia, közvetlenül a francia határ mellett, ahol ízelítőt kaphatunk a hamisítatlan olasz kisvárosi életből. Tőle kissé nyugatra találjuk a mesébeillő, 1867-ben létrehozott Hanbury botanikus kertet tele egzotikus növényekkel, amit szintén érdemes felkeresni.

Homokos partért, a századfordulós tengerparti villákért és az 1904-ben alapított kaszinóért San Remo felé vegyük az irányt. Kanyargós óvárosi utcák, hangulatos belváros várja az ide érkezőket. Tőle keletre fekszik Imperia városa, melynek környékét az olajligetek uralják. A város közelében találjuk Diano Marinat hosszú, homokos strandjával, ami kitűnő egy vidám, nyári fürdőzéshez. Riviera delle Palme az olasz Riviéra középső részén terül el a történelmi tengerparti üdülőhellyel, Alassioval és az egyik legkedveltebb úti céllal, Finale Liguriaval, ahol számtalan bárt és szórakozóhelyet, pezsgőbb életet találunk. A 12 ezres település három különböző város összeolvadásából jött létre. 12. századi apátsága, középkori óvárosa és élénk tengerpartja sok turistát csábít ide.

PortofinoPortofino az egyik legismertebb városa az olasz Riviérának. Az 1950-es években a híresek és gazdagok egyik legfontosabb találkozóhelye volt. Ezzel a halászfalu csendes napjai végetértek, a települést évről évre többen választották úti célnak, míg mára az egyik legkeresettebb üdülőhelyévé vált az olasz partoknak. Sokak szerint a világ legszebb kikötőjével büszkélkedhet, a 19. században pedig a romantikus rejtekhelyek netovábbjának tartották. A ringatozó csónakokkal teli kikötőt, a színes tengerparti házakat, a káprázatos partokat természetesen ma is megtaláljuk Portofinoban, emellett az elmúlt száz évben azonban jelentős fejlődésen esett át a falu, amik a hotelek és a szolgáltatások bővítésével mind a turizmus fellendülését szolgálják. Az eredmény nem maradt el, Portofino ma a világ egyik legnépszerűbb városa.

Akár a nyugati, akár a keleti partok, Camogli, Nervi vagy Portovenere legyen az úti célunk, a Riviéra, a Ligur-tengerpart gyöngyszemei nemcsak az Olaszország-imádóknak nem fognak csalódást okozni, de azokat is magukkal ragadják, akik először lépnek Itália földjére.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here