Nyár a Kitzbüheli-Alpokban

Sokan még mindig furcsán néznek azokra, akik nyaralni mennek Ausztriába. A síparadicsomként ősidők óta nagy népszerűségnek örvendő ország első hallásra valóban nem tűnik a legjobb nyári úticélnak, legalábbis azoknak, akik a tengertől és a pálmafáktól nem tudnak elszakadni. Azonban Ausztria tavasztól őszig is rengeteg élményt tartogat, szebbnél szebb tájait nemcsak a hóesés tudja vonzóvá tenni, sőt. Varázslatos alpesi hegyek és völgyek, kristálytiszta tavak felejthetetlen pillanatokkal ajándékoznak meg és az aktív kikapcsolódáshoz is tökéletes terepet kínálnak. Aki szeret kerékpározni, túrázni, golfozni, jókat enni, itt kellemes nyaralásnak néz elébe.

A Kitzbüheli-Alpok kifejezetten családbarát régió, ahol a programok, a szállások kicsiknek és nagyoknak egyformán ideálisak. Ami a gyerekeknek csupa izgalom és kaland, az a felnőtteknek nyugalom és kiszakadás a hétköznapok stresszes életritmusából.
A hegyekben annyi a felfedeznivaló, mezők, erdők, patakok és mellettük az alpesi kalandparkok, ahol az egész család kellemes órákat tölthet el. A Triassic Parkban a Steinplatte 200 millió évvel ezelőtt képződött korallzátonyának élővilágát ismerhetjük meg. A dinoszauruszok világába csöppenünk, ahol egy interaktív kiállítás teszi még érdekesebbé a látogatást. Megismerhetjük az egykor itt hullámzó őstenger élővilágát, de a gyerekeket egy kis homokos strand is várja. A park körül futó ösvény 4 km hosszú, teljesen kiépített, ezért kisgyerekekkel is neki lehet vágni.
A St. Johann feletti Hornparkban kötélpályákon lehet a meghódítani az erdőt, a gyerekek és a felnőttek is próbára tehetik ügyességüket és bátorságukat. Ellmauban a Zaurbelt 1555 m-es magasságban várja a családokat egy varázslatos világgal. A Zauberexpress egyenesen a játszóparkba visz, ahol a mesék és a fantázia világa elevenedik meg. Van itt állatsimogató, csúszda, mászóvár, esőerdő és fa tetejére épített kunyhók, amiket kötélpályákon lehet megközelíteni. A gyerekek megismerhetik az itt élő növényeket a botanikus kertben, de nincs hiány erdei szellemekből és manókból sem.

Hohe SalveAz alpesi tájat igazán akkor fogjuk magunkénak érezni, ha kisebb-nagyobb túrákat teszünk. A nagy magasságokban futó sétautak, túraösvények tárják elénk a legszebb látképeket, elég, ha a felvonók egyik állomásától a másikig megyünk. Segítségükkel bárhova könnyen feljuthatunk és percek alatt a hegyek tetején találjuk magunkat. A túraútvonalak skálája itt nagyon széles. A könnyed sétáktól kezdve az edzettséget igénylő túrákig lehet válogatni, kinek-kinek tetszése és tapasztalatai szerint. A legrövidebb útvonal Hohe Salve és Rigi között fut, ez csupán 1,5 km hosszú, míg az Alpenrose-Gaisberg között húzódó ösvény 8,5 km-es. Ezek azonban csak apró részei annak a hatalmas túraútvonal-komplexumnak, ami a Kitzbüheli-Alpokat szeli át. Kb. 1000 km áll a túrázók rendelkezésére, hogy bejárják a szebbnél szebb vidékeket. Ezen a részen a hegyek többnyire szelídek, a lankákon mezők, legelők zöldellnek, melyek szinte kivétel nélkül 2000 m-es magasságban fekszenek. Bármerre járunk, egymástól kis távolságokra találunk hegyi menedékeket, ahol a gyalogtúrázók és a kerékpárosok is megpihenhetnek felfrissülhetnek. Itt a helyiektől hagyományos ételeket kaphatunk, szalonnát, sajtot és házilag készített lélekmelegítőt. A Kitzbüheli-Alpokban az állatokat koranyáron az 1400-1600 m-en lévő legelőkre terelik ki, de időjárástól függően akár 2000 m-ig is felviszik őket. Ezzel egyidőben nyitják ki a hegyi menedékeket és várják a vendégeket addig, míg az állatokat szeptember-október táján újból visszahajtják a falvakba.

A hagyományos tiroli falvak templomtornyaikkal, régi bájukkal szintén sok látnivalót tartogatnak. A vidék egyik leglátogatottabb városkája a 2000 m-en fekvő, 8 ezer fős Kitzbühel, melynek nevét először a 12. században említette írott forrás. Az 1400-as években köszöntött a fénykor a településre, amikor megindult a bányászat. Az ezüst gazdagsgot hozott a városnak, majd a 19. század közepén az első turisták is megérkeztek. Kitzbühel, mint nyaralóhely, 1875-től indult lendületes fejlődésnek, amikor kiépült a vasút, ezáltal távolabbi vidékekről is könnyebben megközelíthető lett a város. Az első síelő 1893-ban érkezett ide, rá néhány évre pedig megrendezték itt az első síversenyt is. Kitzbühelt a vidék sí- és sportközpontjának tartják, ma Ausztria egyik legfelkapottabb üdülőhelye, elsősorban a téli szezonban. A régi városmag egy hosszú hegygerincen épült ki, két utcájában hagyományos nyeregtetős házak sorakoznak. A két utca között áll a gótikus Katherinenkirche, a 14. századi templom. Az óváros déli végében találjuk az egykori bajor erőd maradványát, a 14-16. század között épített tornyot. A helyi múzeumot ne felejtsük ki a városnézésből még akkor sem, ha nem vagyunk a múzeumlátogatás megszállottjai. A bányászatról és a tiroli hagyományokról sokat megtudhatunk itt.
A Kitzbüheltől északra fekvő St. Johann in Tirol festői kis település, népszerű téli és nyári üdülőhely, ahol egy medencékkel, különböző sportlétesítményekkel kiépített pihenő komplexum és a Kitzbüheli-fokhoz közlekedő felvonó is található.

Nyár a Kitzbüheli-AlpokbanA forró nyári napokon még az Alpokban is jól esik a strandolás. A vízpartra kívánkozók válogathatnak az idilli hegyi tavak, a hűs erdei patakok, a gyógyhatású mocsaras fürdők és természetesen az úszómedencék között. A Kirchberg mellett található tó partján a szabadidőközpont épült ki, ahol a fák árnyékában pihenhetünk, de van itt egy hatalmas játszótér és két vízicsúszda is. Kirchbilben egy gyógyhatású mocsaras fürdőben mártózhatunk meg, ez Tirol egyik legrégebbi és egyben legmelegebb vízű strandja is, ahova a napimádók és a lelkes úszók is szívesen járnak. Tirol legnagyobb és legizgalmasabb vízi kalandparkját Wörglben találjuk. A hamisítatlan nyaralás valamennyi kellékével felszerelt komplexum három különálló víziparkjában többek közt élménymedence, szauna, római fürdő és egy, a világon egyedülálló duplahurkos csúszda várja a strandolókat.

A családoknak a Kitzbüheli-Alpok egyik kihagyhatatlan látnivalója az aurachi vadaspark, ami valószínűleg felül fogja múlni a várakozásainkat. A gyerekek nemcsak megnézhetik, de simogathatják, etethetik is az állatokat, melyekből több mint 200 él itt, vegyesen laknak egymás mellett a Tirolban őshonos és az egzotikus állatfajok. A park gyönyörű területen fekszik, éttermében pedig kitűnőek a fogások, köztük jellegzetes, regionális ételek és házi sütemények. Játszótér is van, nagy sétákat lehet tenni, a panoráma gyönyörű és ha szerencsénk van, akár Arnold Schwarzeneggerrel is összefuthatunk, aki már nem egyszer fordult meg itt.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here