Sibenik

Sibenik sokáig volt a magyarok és a velenceiek harcának tétje, hiszen a Krka torkolatában elterülve Horvátország egyik legjelentősebb kikötővárosa. Történelmében különleges vonás, hogy a legtöbb horvát várostól eltérően nem az illírek vagy a rómaiak, hanem maguk a horvátok alapították ezer évvel ezelőtt.

Jellegében bár hasonló a dalmát városokhoz, de régi negyedeinek magas kőházai, kanyargó utcái, a boltívek és lépcsősorok, valamint erődítményszerű városfala mégis egyedivé és nagyon romantikussá varázsolja.

Óvárosát egy kényelmes sétával bejárhatjuk, innen érdemes felmenni a Szent Mihály erődbe. Nem biztos, hogy fogadra való lesz ez a hegymászó túra, de ha már Sibenikben vagy, nem érdemes kihagynod, ennyi fáradságot megér a dolog, 20 perc, pihenőkkel fél óra alatt biztosan letudod a távot. A monumentális középkori erődből való kilátás kárpótol az erőfeszítésekért, beláthatod innen az óvárost és persze az Adria békés csillogásában is gyönyörködhetsz. Ha kedvet kaptál, nem ez az egyetlen erőd, ahova felmászhatsz. Itt találod a Szent János és Szent Mikós erődöt is – ez utóbbi az egyik legjelentősebb védmű volt az egész Adriai térségben, a törökök többször is hiába ostromolták, kardjuk éle nem fogott az erőd falán, így nem tudták elfoglalni Sibeniket.

Szent Jakab katedrálisTörténelmileg legjelentősebb látnivalója a Szent Jakab katedrális, mely 2000 óta az UNESCO világörökségei sorába bekerülve áll védelem alatt. A katedrális lenyűgöző, csodás látványt nyújt, érdekessége, hogy szentélyén 74 arc látható, a város 15. században élt előkelő családjainak és főméltóságainak emléket állítva.
Másik legfigyelemreméltóbb épülete, Sibenik jelképe a látványos, boltíves árkádsora mögött kedves kávézót rejtő, reneszánsz stílusú városháza, mely ezt a funkciót tölti be folyamatosan a 16. század óta.

A történelmi látnivalókon kívül a természet sem szűkölködött, amikor a szépséget mérte errefelé. A tájat a Krka folyó szeli ketté, két partján két nemzeti parkot alakítottak ki. A Krka Nemzeti Park nagyon közel fekszik Sibenikhez, így nem jelent nagy kitérőt ellátogatni ide. Sziklák, vízesések, gazdag élővilág fogad, ha a területre lépünk. Akár búvárkodhatunk is, ez azért egyedülálló lehetőség, mert a park vizeiben található 18 halfajból 10 az egész világon kizárólag itt él, másutt nem láthatjuk őket.

A lenyűgöző Kornati Nemzeti Park madártávlatbólA Kornati Nemzeti Park területét a 140, bálnára emlékeztető, lakatlan sziget, sziklazátony és a hatalmas kőszirtek teszik bámulatossá. A hajósoknak kiváló terep, gyakran lepik el vitorlások, hiszen igazi paradicsom ez számukra. Meredeken magasba szökő, hófehér sziklái az Adria tiszta kékségével csodálatos kontrasztot alkotnak. A szigetek legmagasabb pontjaihoz túrákat szerveznek, egyrészt a kilátás káprázatos, másrészt kincseket rejtegetnek, hiszen ezeréves rommaradványokat is láthatunk. Kirándulóhajókkal, a vízről szemlélve is elképesztő a látvány. Néhány kilométerrel messzebb van ugyan Sibeniktől, mint a Krka Nemzeti Park, az értékéből viszont ez semmit nem von le, sőt különleges élményekkel lehetünk gazdagabbak, ha megvesszük a napijegyet és egy napot nem a strandolásnak szentelünk.

Sibenik tartogat történelmi látnivalókat, szemet gyönyörködtető épületeket, magasztos erődítményeket és két káprázatos nemzeti parkot a szomszédságában. A parti kávézókat, éttermeket és strandokat említeni is felesleges, ezek elengedhetetlen kellékei egy valamire való dalmát városnak. Sibenik pedig nemhogy valamire, de arra biztosan való, hogy legalább egyszer mi is vendégei legyünk.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here