Kezdőlap Portugália Nudista strandok Portugáliában

Nudista strandok Portugáliában

0

Fantasztikus éghajlati adottságaival, Európa legszebbjei közé tartozó strandjaival és nyitott szemléletével Portugália egyre népszerűbb úti célja a nudistáknak. Bár a naturizmus az idegenforgalom hatalmas tortájának még viszonylag kis szeletét alkotja, térhódítása egyre erőteljesebb. A nudisták a turizmus szempontjából óriási potenciált jelentenek, erre a legjobb bizonyíték, hogy a legnagyobb világutazók hírében álló britek nem kevesebb, mint negyede vallja, hogy szívesen strandol ruha nélkül, nem beszélve a Portugáliába szintén sűrűn látogató holland, német és svéd nudistákról.

Portugália még messze van ugyan attól, hogy kifejezetten a meztelen strandolást kedvelők számára építsen ki üdülőhelyeket, ahogyan tette azt Franciaország Cap d’Adge vagy Spanyolország Vera Playa esetében, azonban egyre több kemping és panzió jön létre, ami kifejezetten azokat a párokat, családokat és baráti társaságokat várja, akik a strandolást is a lehető legtermészetközelibb módon képzelik el.

Van egy portugál kifejezés: “nao faz”, ami nagyjából annyit tesz, “nem számít”. Ez tökéletesen szemlélteti az ország laza hozzáállását mindenhez, többek közt a nyilvános meztelenkedéshez is. Ez az oka annak, hogy még azokon a strandokon is, melyeket hivatalosan ugyan nem soroltak a nudista kategóriába, a ruha nélküliség elfogadott.

A nyilvános meztelenkedést a strandokon gyakorlatilag nem tiltja törvény, tehát nem bűncselekmény, esetleg csak akkor, ha az erkölcsök megsértése miatt valaki panaszt tesz, de ez elég valószínűtlen. Tehát elvileg bármelyik portugál strandon lehet meztelenül fürdőzni.

A szabályok meglététől vagy éppen hiányától függetlenül a legjobb azonban, ha a józan észre hagyatkozunk. Bár a monokinizés Portugáliában – akárcsak a legtöbb dél-európai országban – szinte általánosnak mondható, a csúcsforgalmú üdülőhelyeken, mint pl. Algarve, könnyen megbotránkoztatást válthat ki, ha valaki a’la nature veti bele magát a habokba. Pláne augusztusban, amikor a portugálok családostul szállják meg a partokat, beleértve a gyerekeket és szigorúbb erkölcsű nagymamákat is.

Portugáliában jelenleg hét hivatalosan kijelölt nudista strand van, de ezektől függetlenül Porto, Lisszabon, Alentejo és Algarve partjainál is számos olyan partszakaszt találunk, ahol a ruha nélküli strandolás elfogadott és nemcsak a külföldiek, de maguk a portugálok is szívesen választják a fürdőzésnek ezt a szabadabb formáját.

Bela Vista

Lisszabontól délre találjuk a Costa da Caparica partjait. Itt fekszik a több mint 2,5 km hosszú, fehér homokos Bela Vista nudista strand. Caparica városából egy kisvonat, a Turispraia közlekedik végig a partok mentén, a legegyszerűbben ezzel juthatunk le a strandhoz, ami a 19. megálló. Bela Vista Portugália egyik legrégebbi nudista strandja, mely az utóbbi években szabadosságáról vált hírhedté. A homokdűnék takarásában az itt strandolók többsége nemcsak a napfényt élvezi, ezért családok számára nem a legideálisabb strand ez.

Praia do Meco

Partja gyönyörű, homokos és tiszta, a víz pedig ideális a szörfözéshez. A Lisszabontól 50 km-re fekvő strandon bárki anélkül élvezheti a meztelenséget, hogy ezzel zavarná a családokat, akik a part másik végén strandolnak. Mivel a vidék festői, Lisszabonból sokan érkeznek ide egynapos kirándulásra, amit természetesen a fürdőzéssel is egybekötnek.
A Praia do Meco az 1970-es évektől működik hivatalosan nudista strandként, úttörő volt mind Portugáliában, mind Európában ebből a szempontból.

Praia do Salto

Sines városától kb. 16 km-re, egy öbölben fekszik a strand. Védett az erős széltől, homokja puha és a part sohasem túlzsúfolt. A strand egyik végén forrás fakad, így ha nem viszünk magunkkal elegendő innivalót, itt a legfrissebb vízből bármennyit ihatunk. Arra készüljünk, hogy a strand viszonylag nehezen, csak gyalogosan megközelíthető, az út elég sokáig tart és sziklákon lefelé kell mászni, de megéri, mert Praia do Salto híresen szép hely.

Alteirinhos

Alentejo partjai mentén, Zambujeira közelében találjuk ezt a strandot, melynek a látképe már a fentről, a parkolóból is lenyűgöző. Innen egy falépcsőn keresztül, biztonságosan és kényelmesen juthatunk le a partra. Mivel elég nagy strandról van szó, nem kell tartanunk a tömegtől és bár az egész partszakaszon naturisták élvezik a tengerparti örömöket, mégis magunkban lehetünk.

Adegas

Algarve régióban, Odeceixe közelében fekszik az Adegas strand, egy szikla alatt. A strand viszonylag kicsi, éppen ezért nagyon csendes. A magányt kedvelő nudistáknak elsősorban ezt a partszakaszt szokták ajánlani, mint kötelező úti célt. Egy meredek falépcső vezet le a partra, ami megkívánja a kellő kondíciót. A nudisták mellett ruhában csak a szörfösöket látni errefelé. A strand feletti szikla tetején mindig találunk parkolóhelyet.

Ilha Deserta

Portugália egyik legújabb nudista strandja az algarvei szigeten terül el. Semmi más nem található itt, mint a csodálatos, homokos partok, az érintetlen természet és egyetlen étterem. A sziget a Rio Formosa természetvédelmi park részét képezi, Faroból vagy Olhaoból csónakkal lehet megközelíteni. A vízitaxi elég drága, csak akkor éri meg, ha többen osztozunk a tarifán. Ilha Deserta nudista strandján úgy érezhetjük, teljesen elrejtőztünk a világ elől.

Barril

Ilha de Tavira szigetén találjuk a Barril strandot, ahol a víz jóval melegebb, mint Algarve nyugati felén. Akár órákon át élvezhetjük a hullámokat anélkül, hogy egy kicsit is fáznánk. A strand széles és viszonylag kevesen látogatják, ezért nem kell zsúfoltságra számítani. Tavirából egy kisvonat jár errefelé, melynek megállójától még egy darabig gyalogolni kell a parton, hogy elérjük a hivatalos nudista strandot. Bár ez a partszakasz egyáltalán nem kiépített, nincsenek wc-k, öltözőkabinok, de a homokdűnék és a rajtuk sorakozó, régi, rozsdás vasmacskák látványa mindenért kárpótol.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version