A Romantikus út egy tematikus útvonal, melyről nem túlzás kijelenteni, hogy legfőbb vonzereje az országnak. A 400 km hosszan, Würzenbergtől Füssenig kanyargó út a Majnától az Alpokig vezeti az utazókat. Érintetlen tájak, festői városok, eldugott kolostorok, hagyományos, favázas házak, ódon kastélyok, barokk templomok mentén halad el az út, amit hosszát tekintve ugyan megtehetnénk akár egyetlen nap alatt is, de nagy kár lenne érte. A Romantikus utat bejárni az egyik legjobb módja a német vidék, a hagyományok, a múlt és az autentikus kultúra megismerésének.

A rómaiak idején és középkorban fontos kereskedelmi út volt, melyet az 1950-es években a turizmus fellendítésére marketingfogásként hoztak létre, mint hivatalos útvonalat. A háború utáni években a németek kétségbeesetten próbálták visszaállítani országuk renoméját a külföldiek szemében, ennek szellemében fejlesztették nagy erőkkel az idegenforgalmat is. A Romantikus út legelső turistái az itt állomásozó amerikai katonák és családjaik voltak, de nem kellett sokat várni arra, hogy népszerűsége átlépje az országhatárokat.

A Romantikus utat a legtöbben északról dél felé haladva teszik meg. Bár az út önmagukban is csodálatos tájakon fut végig, esszenciáját mégis a települések adják. A barna táblákkal gondosan jelzett Romantikus úthoz hivatalosan 28 település tartozik, melyek sokszor inkább tűnnek filmbéli díszletnek, mint valóságos, élő kisvárosoknak. A természet, a kultúra és a vendégszeretet hármasa fémjelzi legjobban a Romantikus utat, ami a természetkedvelőknek, művészlelkűeknek, a történelem rajongóinak, a sport és a fesztiválok szerelmeseinek egyformán rengeteg élményt tartogat. Utazás közben a látnivalók gyors egymásutánban követik egymást, időbe fog telni, hogy az eredeti varázsukat szinte érintetlenül őrző palotákat, kastélyokat, tradicionális falvakat végigjárjuk. Ha mindenre nem is marad idő, van néhány páratlan gyöngyszem a Romantikus út mentén, ami mellett nem szabad továbbhajtani.

Az útvonal kiindulópontja Würzburg, ahol szebbnél szebb épületek állnak, de egyik sem vonja magára annyira a figyelmet, mint a Residenz, Németország legszebb barokk palotája. Ez volt a rezidenciája, würzburgi hercegérsekeknek, a 18. században egy jómódú család építtette a kor legnevesebb művészeinek és építészeinek bevonásával. A Residenz 40 szobája mellett borospincéje is érdekes, hiszen az egyik legrégebbi Németországban. Würzburg ma egyértelműen turisztikai központ, köszönhetően a gondos újjáépítéseknek. Évente 3 millió látogató érkezik ide, elsősorban az építészeti emlékek miatt, melyek annál is inkább lenyűgözőek, mivel tökéletes másai a sokszáz évvel ezelőtti épületeknek. Gyakorlatilag egy egész város született újjá és viszi vissza a látogatókat az időben.

Rothenburg ob der Tauber a legjobb állapotban megőrzött középkori német városként kihagyhatatlan megállója a Romantikus útnak. Az erődített település központja tökéletes képet nyújt, Rothenburgot a középkori városok között is igazi ékszerként tartják számon. Látnivalói közé tartozik a Karácsony Múzeum, a számtalan kis üzlet, ahol egész évben lehet karácsonyi dekorációkat és ajándékokat vásárolni, valamint a régi városháza, melynek tetejéről gyönyörű a kilátás. Központi piacterét hagyományos stílusú, favázas házak övezik. Az egész óváros annyira meseszerű, hogy a Harry Potter és a halál ereklyéi forgatásához is ideális díszletként szolgált. A II. világháborúban Rothenburg még a többi városnál is nagyon szenvedéseket élt át. A nácik itt alakították ki egyik központjukat, mivel szerintük teljes mértékben megtestesítette az ideális német várost. Valamennyi zsidó polgárt kiirtottak, a szövetségesek bombázásai miatt pedig 1945-ben Rothenburg épületeinek 40%-a földdel vált egyenlővé. A gondos és nagy volumenű helyreállítási munkálatoknak köszönhetően azonban ma már lehetetlen megmondani, hogy melyik ház eredeti és melyiket kellett tégláról téglára újjáépíteni.

Würzburgból indulva 143 km megtétele után érjük el a 16 erődített tornyáról messziről felismerhető Dinkelsbühl városát. Itt láthatjuk Németország néhány legszebb favázas házát, az utcák olyan hangulatot árasztanak, mintha Pinokkió is bármikor szembejöhetne velünk. Igazi kisvárosi atmoszféra, a már-már giccsbe hajlóan díszesre festett homlokzatok és a gyönyörű katedrális híven adják vissza, hogy milyen lehetett a középkorban egy német városka.

Augsburgot sokszor Olaszország legészakibb városának nevezik, köszönhetően varázslatos reneszánsz épületeinek és rengeteg szökőkútjának. Ha valahol érdemes hosszabb időre megállni, itt biztosan. Augsburg Németország egyik legrégebbi, 2000 éves múltra visszatekintő városa, mely a késő középkorban a leggazdagabb német település volt és épületei efelől kétséget sem hagynak. A főtéren álló Városháza épülete nyitva áll a látogatók előtt, ide már csak a Goldener Saal, vagyis az Aranyterem miatt is érdemes betérni, ami egy gyönyörű, márvánnyal, freskókkal és aranyozott stukkókkal díszített szalon. A városháza közelében áll a Perlachtoren, a 11. századi torony, amit ma a mellette lévő templom harangtornyaként használnak. Tetejére fel lehet menni, hogy az időjárási viszonyoktól függően jó-e a kilátás, azt sárga zászlóval jelzik. Augsburg egy fantasztikus barokk város, tele pompás házakkal, körutakkal és hagyományos ételeket kínáló vendéglőkkel.

Az Alpok lábainál fekvő Schwangau a Romantikus út utolsó előtti állomása. Németország egyik legnépszerűbb látnivalójával, Lajos király mesebeli kastélyával büszkélkedhet. A hohchenschwangaui neogótikus kastélyt a 19. században I. Miksa bajor választófejedelem építtette, halála után fia, II. Lajos élt itt egy darabig. Ő azonban nem elégedett meg ennyivel, 1868-ban új kastély építtetésébe fogott egy magas szikla tetején. Neuschwansteinben még nagyobb luxust hívott életre, de nem élvezhette sokáig, mivel beköltözése után hat hónappal meghalt. Schwangauba nemcsak a kastélyok miatt érdemes kitérőt tenni. Környékén gyönyörű tavak, hegyvidéki táj, mindentől távoli hangulat fogadja a szabadba vágyó utazókat.

Bár hivatalosan Füssennel végződik a Romantikus út, de a több száz kilométeres utazásnak méltó megkoronázásaként még érdemes elautózni a csupán 30 km-rel odébb található Zugspitzéhez, Németország legmagasabb pontjához. Garmisch- Partenkirchenből felvonóval juthatunk fel a 2964 m-es tengerszint feletti magasságba, ahonnan lélegzetelállító panoráma tárul elénk az osztrák hegycsúcsokra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here