Quedlinburg

Az ország legnagyobb városai és leghíresebb látnivalói árnyékában megannyi apró gyöngyszem bújik meg. Nem meglepő, hogy Berlin, München, Köln és más, történelmi, kulturális szempontból meghatározó városok állnak a turisztikai toplisták élén, de ez nem jelenti azt, hogy a hagyományos német falvak és kisebb települések ne lennének érdemesek a turisták figyelmére. Egy autentikus utazásnak ezek is elmaradhatatlan részei, rajtuk keresztül ismerhetjük meg a német vidékek sehol másutt nem található jellegzetességeit.

Quedlinburg

A Harz-hegységben fekvő kisvárost nagyjából megkímélte a II. világháború, ezért még ma is őrzi középkori jellegét. 1600 hagyományos, favázas ház a Quedlinburg legféltettebb kincse, ebből a szempontból országos rekorder, hiszen egyetlen más városban sem maradt fenn ennyi a középkori épületekből. A tradicionális, német stílusú házak többsége 500 évesnél is régebbi, a városka antik ékszerdoboz hangulatát a román, reneszánsz és szecessziós műemlékek még tovább fokozzák. Quedlinburgban az eredeti, középkori városelrendezés szinte sértetlenül megmaradt, emiatt az UNESCO világörökségei közé is jelölték a várost. Húzóágazata ma már egyértelműen a turizmus.

Meissen

Meissen

Drezdától 25 km-re északra, az Elba-folyó partján fekszik ez a romantikus kisváros. A település több mint 1000 éves múlttal büszkélkedhet, festői látképe mellett hírnevet leginkább porcelánmanukfaktúrája szerzett neki. A meisseni porcelán védjegyét, a két kék színű, keresztbe fektetett kardot világszerte nagyra értékelik a gyűjtők, de a város számos más kultúrtörténeti kincsnek is otthont ad. A régi városháza, a 15. századi kastély és más, jó állapotban megőrzött épületek, az ódon vendéglők és kiskocsmák hangulata, a várhegyről nyíló kilátás Meissen csendes varázsába engednek betekintést.

Rothenburg

Miért érdemes letérni a főútról a Rothenburgot jelző táblánál? Mert Németországban sehol másutt nem lesz lehetőségünk az eredeti középkori városfallal körbevett településen sétálgatni. A falon végigsétálva körbejárhatjuk a várost és gyönyörködhetünk a Tauber-völgyre nyíló kilátásban. Ez a városka olyan, mint egy időkapszula, annak ellenére, hogy házainak 40%-a megsemmisült a II. világháborúban. Szerencsére azonban a helyiek hamar újjáépítették a felbecsülhetetlen értéket képviselő óvárost és helyreállították Rothenburg dicső építészeti múltját. A városlakók a középkor hangulatát a rendszeresen megtartott középkori fesztiválokkal még közelebb hozzák. Rothenburg az örök karácsony városaként is hírnevet szerzett magának. Ez az egyetlen német város, ahol egész évben vásárolhatunk karácsonyi dísztárgyakat, kézműves termékeket és ajándékokat. Ezek után szinte magától értetődő, hogy karácsonyi vására az egyik legszebb és leghíresebb szerte az országban.

Dinkelsbühl

Bajorországban, a Wörnitz-völgyben található ez a 11.000 lakosú kisváros. Méreténél fogva könnyen bejárható, óvárosa pedig az egyik legszebb a vidéken. Annak ellenére, hogy több hotel és étterem is van a városban, viszonylag kevés turista jár errefelé, ezért őrzi autentikus hangulatát. Az Alte Promenade a régi sétaút, mely az egykori városfalakon kívül halad, történelmi központjában a kis utcákban hangulatos üzletek és régi, favázas házak sorakoznak. Ha Németország legismertebb tematikus útvonalán, a Romantikus úton haladunk végig, Dinkelsbühlbe tegyünk kitérőt.

Rüdesheim

Rüdesheim

A Rajna-völgyben, a folyó partján fekszik az ősi borászati hagyományokkal rendelkező városka. Óvárosának szíve a Drosselgasse, ami mágnesként vonzza a turistákat minden kontinensről. Az év nagy részében, áprilistól decemberig a keskeny, macskaköves utcán rézfúvós és tánczenekarok szórakoztatják a járókelőket késő estig, miközben a sikátorokban megbúvó éttermek és kerthelyiségek a legfinomabb helyi ételekkel és borokkal hívogatják őket. Rüdesheim történelmi látnivalói közé tartozik a korábban a mainzi érsekek tulajdonába tartozó Brömserburg kastély, a Szent Hildegard apátság, ahol ma is élénk kolostori élet folyik és a Klunkhardshof, a város egyik legszebb műemléke, a 16. századi, kétszintes, favázas épület.

Mittenwald

Csodálatosan díszített faházaival Mittenwaldot régóta a bajor Alpok legszebb településének tartják. Házainak gazdagon festett homlokzata és faragott oromzata, háttérben a tiroli Alpokkal olyan varázslatos látványt nyújt, hogy Johann Wolfgang Goethe nagyon találóan élő képeskönyvnek nevezte a várost. A homlokzatok művészi színvonalú díszítése sajátos technikával történt, a festéket a még nedves vakolatra vitték fel, így a képek, melyek főként vallási motívumokat ábrázolnak, évszázadok múltán is őrzik eredeti állapotukat. Sétálni Mittenwald utcáin valódi felüdülés testnek és léleknek.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here