Mrkopalj, a horvát síelés bölcsőjeEz a mindössze 1400 lakosú apró település 924 m magasságban fekszik Gorski Kotar hegyvidéki régiójában. Horvátország síközpontjai közül talán legelsőként itt, a vidék egyik legnagyobb múltra visszatekintő városában kapott szárnyra a téli turizmus. Érdekes véletlen, hogy Jakov Fak, a horvátok olimpiai bronzérmes biatlonistája is innen származik.

Mrkopalj nevét először az 1400-as években említi írott forrás, de a város korai kialakulását számos régészeti lelet, illetve a 14-15. századból származó középkori kis temploma is bizonyítja, melyet a Frangepánok építtettek jobbágyaikkal. Sok száz évvel ezelőtt Mrkopalj a kereskedelemből élt, a hegyoldalakon legelő juhnyájak és az erdők fáinak értékesítéséből szerezte bevételeit. Napjainkban a kisváros főként gyönyörű természeti környezetéről ismert országszerte és egyre inkább a külföldi turisták körében is. Aki kedveli a festői tájakat, azt a környék gyönyörű folyói, forrásai, vízesései, az erdőkkel borított hegyek látványa és a gazdag élővilág biztosan elbűvöli.

MrkopaljA természet ajándékai nyáron és télen egyaránt kényeztetik az arrajárót. Tavasztól őszig Mrkopalj és környéke az aktív kikapcsolódáshoz kínál tökéletes terepet. Kerékpározás, vadászat, horgászat vagy kellemes séták színesíthetik a hegyekben töltött pihenést. A kerékpárutak átvezetnek a falvakon, idilli mezőkön, de a szintkülönbségek és a terepviszonyok miatt próbára teszik még a rendszeres sportoláshoz hozzászokott túrázókat is. A bátrabbaknak a hegymászásra is van lehetőségük. A hegyi út nyolc ellenőrző pontja és a képzett hegymászó vezetők jelentik a biztosítékot, hogy a kezdőktől a gyakorlott hegymászókig mindenki sikerrel vághasson neki az útnak. Nyáron látványos ünnepségek keretében zajlik a gyümölcsszedés és az áfonyaszüret, amikor a helyiek nagy lakomákat ülnek, hozzájuk bárki csatlakozhat. Élvezhetjük a helyben készült sajtokat, lekvárokat, süteményeket és a változatos gyümölcspálinkákat. A természeti látnivalók közt megnézhetjük a környék legidősebb fáját, a több mint 2000 éves tiszafát is.

Mrkopalj igazi szezonja azonban mégiscsak a tél. Amikor a hegyvidék fehérbe öltözik, a városban és a környékbeli sípályákon megélénkül az élet. Nemcsak a téli sportok kedvelői utaznak ide, de azok is, akik egy gyönyörű és hangulatos helyen szeretnének eltölteni néhány napot. A behavazott falvak és hegyoldalak tavaszig kínálnak lehetőséget a téli romantikára vágyóknak. A környék elsőosztályú borai és pálinkai felmelegítik a turistákat, a helyi ételspecialitások pedig gondoskodnak arról, hogy senki ne maradjon éhen. Mrkopalj mellett található a népszerű síközpont, Celimbasa, ami az utóbbi időben szépen kiépült és egyre több szolgáltatással várja a síelőket. Szállást Mrkopaljban és környékén főként egyszerű magánházaknál találhatunk, de motelek és hotelek is működnek errefelé.

Mrkopalj

Mrkopalj Horvátország legismertebb és legkeresettebb turisztikai célpontjaitól távol maga a béke szigete. A háborítatlan hegyvidéket tavasztól madárcsicsergés és ezerszínű mezők tarkítják, télen a vastag hótakaró csendesíti el. Mrkopalj és környéke minden évszakban várja azokat, akik kedvelik a természetközeli pihenést, hiszen sétálni a virággal borított réteken vagy szánkózás után felmelegedni a ropogó tűz mellett egyformán meghitt és felejthetetlen élmény.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here