ColmarMesekönyvek lapjaira sem lehet szebbet rajzolni Colmar óvárosánál. Ha azt gondolnánk, a macskaköves utcák és a hangulatos kisvárosok mindenütt egyformán szépek, Colmarban szembesülünk vele, hogy a varázslatot még van hova fokozni. Sokak szerint Elzász ékköve nemcsak Franciaország vagy Európa, de egyenesen a világ egyik legszebb városa.

Colmar látnivalóit röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy az egész város egy hatalmas látnivaló. Természetesen gazdag múltja miatt számtalan történelmi nevezetességgel büszkélkedhet, de ebben a városban nem kell térkép ahhoz, hogy a legszebb helyeket megtaláljuk. Órákon át járhatjuk az óváros utcáit úgy, hogy észre sem vesszük az idő múlását és csak a fejünket kapkodjuk, annyi szépség vesz körül minket. Bár Colmar meseszerűsége főként a sajátos elzászi stílusú épületekben rejlik, a város összességében olyan hangulatot áraszt, mely mégis különbözővé teszi a többi, hagyományos elzászi településtől.

A francia-német határ közelében fekvő város nem tartozik az ország elsőszámú turistacélpontjai közé. Távol esik a legfelkapottabb üdülőhelyektől és a turisták gyakran csak azért térnek be ide, mert éppen erre járnak és véletlenszerűen fedezik fel Colmar báját. Európában még csak-csak, de a világ legtöbb országában Colmar neve egyelőre nem sokat mond még azoknak sem, akik rendszeresen utazgatnak Európa-szerte.

Elzász fővárosaként is szokták emlegetni, de valójában nem regionális, hanem megyei központ. A Rajna és a Vogézek között fekvő, a Strasbourgtól 80 km-re lévő Colmar izgalmas bepillantást nyújt az európai történelem 1000 évébe. 67.000 lakosával megtartotta igazi vidéki kisvárosi jellegét, ami nagyban hozzájárul vonzerejéhez. A városkát csodásan megőrizték az évszázadok pusztításával szemben, egész óvárosát védett értékké nyilvánították és már több évtizede nagy erőkkel fáradoznak azon, hogy a lehető legjobb állapotban tartsák meg és a homogén városképet érintetlenül hagyva fejlesszék tovább.

Colmar, a megelevenedett mesevárosBár a település régi központja elég nagy, gyalog is könnyedén bejárható. A történelmi belváros sétálóutcáit járva megcsodálhatjuk a város felbecsülhetetlen értékeit. A középkor az óvárosban a gótikus építészet olyan gyönyörű példáit hagyta örökül, mint az elzászi vöröskőből épült, ma már inkább rózsaszínben pompázó Szent Márton templom. A régészeti ásatások során az 1234-1365 között épült templom alatt egy korábbi, karoling stílusú, nagyjából ezeréves templom maradványaira bukkantak. A Szent Márton templom berendezése a francia forradalom alatt súlyos károkat szenvedett, de középkori oltárai, szobrai és az 1755-ből származó barokk orgona ma is eredeti szépségükben láthatók. A régi Vámházat 1480 körül építették, emeletén az 1500-as években az elzászi városok tanácsüléseit tartották, másik része pedig raktárként szolgált, ide hozták a városba érkező adóköteles árukat. A díszes, mázas cserepekkel borított Vámház legfelső kőlépcsőiről igazán festői kilátás tárul elénk.

A reneszánsz Colmar egész óvárosában kézzel foghatóan jelen van. Egyik legszebb példája a város jelképévé vált Maison Pfister, az egyik legszebb polgári otthon, mely épségben fennmaradt. A névadó Pfister-család 1842-1892-ig élt e falak közt, de a ház jóval korábban, 1537-ben épült. Különlegességét a középkori és reneszánsz jellemzők adják, mint a hosszú fából készült korlátok, kétszintes, öblös ablakok és a nyolcszögletű torony. Figyelemreméltó épület a Maison des Tétes, vagyis a Fejek Háza, melyet egy gazdag kereskedő építtetett 1609-ben rajnai reneszánsz stílusban. Egyedülálló érdekessége a 111 fej vagy inkább groteszk maszk, mely a homlokzatot díszíti. A rezidencia az elzászi kereskedők aranykorának állít eméket, mely a ház megépítése után tíz évvel, a harmincéves háború kitörésekor az elzászi városok aranykorával együtt véget ért.

Colmart egy kis csatorna szeli ketté, mellette még ma is megvan az ősi halpiac, ami egykor a halászok forgalmas találkozóhelye volt. A csatorna melletti festői városrész az ún. Kis Velence, ahol a város halászai és kertészei laktak. Az 1500-1600-as években épített, színesre festett kis házakat régen csak egy víziút kapcsolta a város többi részéhez. A negyed egy része az 1706-os tűzvészben elpusztult, de házait szépen újjáépítették.

ColmarA híres épületeken kívül számos egyszerű, névtelen ház tanúskodik Colmar középkori és reneszánsz pompájáról. Az óváros utcái a tipikus favázas épületek mellett tele vannak csillogó kirakatú üzletekkel, melyek mégsem hivalkodón, hanem a múltidéző mézeskalácsházak közé tökéletesen beilleszkedve találják meg összhangjukat a városképpel. Kiváló éttermek, sokcsillagos szállodák és exkluzív üzletek bújnak meg a szorosan egymáshoz simuló, párkányaikon tarka virágokkal teli házak falai közt. Colmar egész évben tündérmesébe illő, ám karácsonykor még káprázatosabb arcát mutatja. A hagyományos adventi vásár november végén kezdődik és az óváros különböző részein rendezik meg. A házak csodás fényekbe öltöznek, az egymást túllicitáló karácsonyi dekorációk a meseszerű környezetben sosem tűnnek eltúlzottnak.

Colmar soknyelvű lakói büszkék hagyományaikra és örömmel ismertetik meg a turistákkal történelmüket és gasztronómiai különlegességeiket. Az álomszerű óváros mellett a helyiek jókedve és vendégszeretete is maradásra készteti az utazót. Akár télen, akár az év többi részében járunk Colmarban, legalább egy napot szánjunk rá. Életreszóló szerelem lesz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here