Monte Gordo

0

Az Algarve régió keleti felén fekszik Monte Gordo, egy hamisítatlan nagyváros, széles utakkal, sokemeletes épületekkel. Ez azonban nem von le semmit a hangulatából. A korábbi halászfalu látványos fejlődésen esett át, ennek köszönhetően az egyik legkeresettebb üdülőhellyé nőtte ki magát, amit a portugálok és a külföldi turisták egyaránt előszeretettel látogatnak. A halászat nem tűnt el nyomtalanul Monte Gordo hétköznapjaiból. A háziasszonyok nap mint nap lelkesen válogatnak a friss fogásokkal biciklin kerekező halászok portékáiból.

A főút választja el a strandot és a parti sétányt a város többi részétől. Itt egymást érik az üzletek, kávézók, bárok és éttermek, ahonnan szép kilátás nyílik az aranyhomokos tengerpart mentén végigfutó, pálmafákkal szegélyezett sétányra. Háttérben az 1996-ban megnyitott, csillogó kaszinó és játékterem, ahol több mint 200 játékgép és fényshow szórakoztatja a vendégeket.

Monte Gordo strandja az Algarve egyébként is elsőosztályú fürdőzőhelyei közül is kiemelkedik, mivel kedvező a földrajzi elhelyezkedése miatt a Guardiana-folyó torkolatánál, itt a legmelegebb a tenger vize és ez a legszélesebb partszakasz. Úszáshoz, evezéshez és a kisgyermekkel érkezők számára is ideális hely. Az egyik legszebb strand ez Portugália déli partjainál. Aranyszínű homok, ameddig a szem ellát.

Monte Gordo városközpontja is meglepően tágas és nyílt, széles utcákkal, lapos, macskaköves járdákkal. A belvárost legjobb gyalog megközelíteni, de ha autóval érkezünk, a strandnál érdemes leparkolni, ahol ezt több helyen ingyen is megtehetjük. A központban nagyon sok helyen megállhatunk, hogy séta közben megpihenjünk vagy együnk-igyunk valamit. Mivel a járdák és utak mindenütt egy szintben vannak, a városnézés a kerekesszékesek számára is zökkenőmentes. Mivel Monte Gordo az Algarve régió legszélén helyezkedik el, a vidék itt már nem dombos, hanem nagyon is sík. Ezért a gyalogtúrákhoz és a kerékpározáshoz is ideális. A városban sok helyen bérelhetünk kerékpárt. A Vila Real de Santo Antonio innen mindössze 3 km-re található és nagyon festői, egyenes útszakasz, rendszerint tele biciklisekkel.

Monte Gordo környéke is sokmindent tartogat, amivel feldobhatjuk a nyaralást. Több golfpálya és a vízisportok minden változata rendelkezésünkre áll. Dzsip túrákkal felfedezhetjük a belső tavakat vagy kellemes hajókiránduláson vehetünk részt a Guardiana-folyó partjai mentén. Cacela Velha egy közeli kis falu, amit szintén érdemes felkeresni. Hagyományos algarve-i stílusú, fehérre meszelt házacskákat, templomot és erődöt láthatunk itt. A kilátás innen pedig egyszerűen magával ragadó. A csendet csak a madarak és a tyúkudvarok lakóinak hangja töri itt meg.

A közelben van még egy érdekes település, Castro Marim, melynek egyik dombján egy vár, másikon egy erőd maradványait láthatjuk. A romok azoknak az időknek az emlékét őrzik, amikor az Algarve régió korántsem volt olyan békés, mint napjainkban. Itt láthatunk egy sólepárlót is a tengerben. A Castro Marim, Monte Gordo és Vila Real de Santo Antonio által határolt háromszögben, mintegy 2000 hektáros területen 153 féle madárfaj él, köztük flamingók is. A vidéknek a sós mocsaras része védettség alatt áll.

Monte Gordo sokban különbözik Algarve nyugati és középső vidékeitől. Felszíne sík, tengerpartjain pedig a sziklákat homokdűnék váltják fel. Ráadásul a víz egy pár fokkal mindig melegebb, mint a távolabbi partoknál. Az összes korosztálynak nagyszerű élményeket tartogat a gyerekektől a nyugdíjasokig. A rengeteg étterem, kávézó és bár között mindenki megtalálja a megfelelőt, még azok is, akik szűkebb pénztárcával indultak útnak. Monte Gordo méltán népszerű a turisták körében és nemcsak nyáron.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version