Montana

Montana csodálatos tája leginkább a Suttogó és a Túl a barátságon című filmekből vált ismerté.

Montana tájképe igen változatos, míg nyugaton és a középső részein a Sziklás és a Bitterroot-hegység magas hegyláncai emelkednek, addig keleti része főleg síkságokból és dombságokból áll.
A flórájára ugyanez a diverzitás jellemző, nyugaton tűlevelű erdők, fenyvesek, a középső részen legelők és préri váltják egymást, míg keleten mezőgazdasági területek vannak, ahol főleg búzatermesztéssel foglalkoznak.

Montana lakóinak száma még az 1 millió főt sem éri el, ezzel az USA egyik legritkábban lakott területe.

Helena

Montana állam fővárosa Helena, melyet csodás vadnyugati erdőség ölel körbe. A városba járva mindenképpen vessünk egy pillantást a St. Helena Katedrálisra illetve a Montana State Capitol rézkupolás épületére is!

Billings

Az állam legnagyobb városa Billings. A városba járva ne hagyjuk ki a Yellowstone Art Museum-ot, mely festményekkel és szobrokkal varázsol el bennünket, valamint érdemes betérnünk a helyi állatkertbe, a Montana Zoo-ba, ahol a vadnyugaton őshonos állatokkal ismerkedhetünk meg.

Yellowstone Nemzeti Park

Yellowstone

Billingstől délnyugatra, leginkább Wyoming államban fekszik a híres Yellowstone Nemzeti Park, de 3%-a Montana-hoz tartozik. A hegyi vadon ad otthont olyan állatoknak, mint a grizzly medvék, farkasok, bölény csordák, jávorszarvasok. A Föld egyik utolsó érintetlen ökoszisztémája. 1872-ben Amerika első Nemzeti Parkjaként jött létre a világ legismertebb gejzírjével melynek neve Öreg Hűséges, vagyis Old Faithful. Itt alakult ki az egyik legnagyobb megkövesedett erdő, miután betemette a hamu és ásványi anyagokká alakultak fái. A Nemzeti Parknak 290 vízesése van, még a legkisebb is 4,5 méter magas, a legnagyobbak viszont 94 méterről zuhannak alá.

Great Falls

Missouri

Az állam északi részén található Great Falls városa, s a várost számos gyönyörű vízesésen keresztül szeli ketté a Missouri folyó. A Lewis and Clark Nationa Historic Trail Interpretive Center-t meglátogatva pedig a vadnyugatot felfedező 19. századi expedíció történeteivel ismerkedhetünk meg.

Indián rezervátumok

Indián

Montana 7 indián rezervátumában is érdekes látnivalókban és élményekben lehet részünk. Ezek a Flathead-, Blackfeet-, Rocky Boy’s-, Fort Belknap-, Fort Peck-, Crow-, és Northern Cheyenne Rezervátumok. A lenyűgöző szépségű helyek Amerika fontos alappillérébe adnak betekintést. A törzsek törzsi szuverenitással rendelkeznek, törvényeik eltérnek a környező régiókéitól. Engedélyezik például a kaszinók tartását, ami vonzza a turistákat.

Az állam délnyugati részén fekszik például a csodálatos Bitterroot-, Beaverhead-, Gallatin-, Custer National Forest, melyek erdőségeiben izgalmas vízi és kalandtúrákon vehetünk részt. Montananak 10 Nemzeti Parkja van, összesen 19.39 millió hektáron!

Írta: Ilycsin Zsuzsi

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here