SopotHa választani kellene egyetlen várost, amelyik Lengyelország üdülőhelyei közül elviheti a prímet, a legtöbben valószínűleg Sopotra szavaznának. Napsütötte strandok, Európa leghosszabb mólója, pezsgő éjszakai élet – röviden így lehetne összefoglalni a város lényegét, ami a háború előtt a németek – köztük II. Vilmos császár – legkedveltebb nyaralóhelye volt.
A régi, elegáns villák mellett egyre nagyobb számban sorakoznak a sikkes éttermek, jelezve, hogy az utóbbi években Sopot már nemcsak a nyugdíjasok és a gyerekekkel érkező családok számára nyújt élményeket, de a gazdag lengyelek presztízs értékű üdülővárosa is lett.

A települést a 13. században alapították, akkoriban jelentéktelen halászfalu volt. 1823-ban a Napóleon seregében szolgált orvos, Jean Georges Haffner kezdte népszerűsíteni itt a fürdőzést és fogott nagy volumenű fejlesztésekbe. 1881-ben megépítették a város második szanatóriumát, meghosszabbították a mólót, kiépítették a gázvezetékeket, teniszpályát és lóversenypályát nyitottak. Innentől kezdve Sopot útja egyenesen vezetett a nemzetközi ismertség felé. II. Vilmos 1901-ben ruházta fel a települést városi jogokkal, ezzel tovább ösztönözve a fejlődést. 1903 megépült a világítótorony, 1904-ben újabb szanatóriummal gazdagodott a város. Sopot már nemcsak a látogatókat vonzotta, de nőtt azoknak a száma is, akik itt telepedtek le. Röviddel az I. világháború előtt a városnak már több mint 17 ezer lakója volt és évente nagyjából 20 ezer turistát fogadott.

SopotEz a szám napjainkra megsokszorozódott. 1990 óta a város, ahogy mondják, az újgazdagok és a celebek játszótere lett. Átlagosan 2 millióan jönnek ide minden évben, a tengerpart mellett sokakat vonz az augusztusban megrendezésre kerülő Sopot Nemzetközi Dalfesztivál, ami az Eurovízió után Európa második legjelentősebb dalversenye. Aki az aktív kikapcsolódást kedveli, a tenisztől a vízisportok valamennyi válfajáig mindent kipróbálhat és helyben kikölcsönözheti a szükséges felszereléseket. Sopot azok számára is ideális, akik a parton szeretik sütteti magukat, finom homokos strandjain nem nehéz eltölteni egy egész napot sem. Ez a város sohasem alszik. Éjszakánként működésbe lépnek a klubok, amik már naplemente után hamar megtelnek. A fiatalos pezsgés mellett azonban a városban a hagyományos stílust is őrzik, például az 1920-as években épített régi kaszinóban, ahol a legkifinomultabb ízlésnek is megfelelő ételeket szolgálják fel és a város élénk életritmusával szembemenően még mindig az elegáns hangulat az uralkodó.

A Bohaterów Monte Cassino utca Sopot egyik legnagyobb attrakciója. A Szent György templomtól a mólóig fut a város főutcája, melynek minden centiméterét gyönyörű épületek, divatos üzletek, menő éttermek és lelkes emberek töltik meg. Az utcát a II. világháború alatt a németek és a lengyelek között vívott olaszországi csata emlékére nevezték el. Az utca eredetileg a mezőgazdasági területeket és a halászok kunyhóit kötötte össze. Ma az ország egyik leghíresebb sétálóutcája, ahol nyaranta szabadtéri előadásokat tartanak, zenészek, művészek szórakoztatják az arra járókat. Az utca egyik legérdekesebb épülete a Kacskaringós Ház, ami leginkább egy mesekönyvbe illene, nem véletlenül, hiszen a híres gyerekkönyv illusztrátor, Jan Marcin Szancer tiszteletére tervezték. A 2004-ben készült, 4000 m2-es épületben bevásárlóközpontot hoztak létre.

A Monte Cassino utca végén áll a móló, ahol egész nap rengeteg turista fotózkodik. A korábban itt állt mólót 1829-ben építették és mindössze 41 m hosszú volt. 1910-ben 315 m-re növelték meg hosszát, ettől kezdve már nemcsak kikötőként használták, de kedvelt találkahely is lett. A kontinens leghosszabb, fából készült mólóját 1928-ban építették, több mint fél kilométer hosszan nyúlik be a Gdanski-öböl vizébe. Oldalához csónakok és jachtok vannak kikötve, a mólón több kávézó és étterem is van, nyaranta pedig szabadtéri rendezvények helyszíne, hiszen egyszerre akár 6000 ember is elfér rajta. Télen korcsolya pályának használják, április vége és szeptember vége között a mólóra jegyet kell váltani.

Grand HotelSopot egyik legimpozánsabb épülete a Grand Hotel, melynek története nem indult a legfényesebben. Építészeti plágiummal vádolták meg, később pedig fény derült a munkálatokhoz kapcsolódó sikkasztásokra is, melyekben a helyi vezetés több tagja is érintett volt. Amikor megindultak a letartóztatások, Sopot polgármestere öngyilkos lett. A szerencsétlen kezdetek ellenére azonban a Grand Hotel a város ékköve lett, mely megépítése, az 1920-as évek óta ugyanolyan méltóságot sugároz. A tengerre néző, neobarokk stílusú épületben korábban a kaszinó működött, volt hadikórház és a Vörös Hadsereg hadiszállása is. Ma a város legexkluzívabb szállodája, világhírű vendégeinek névsora elég hosszú. Megszállt itt már Charles Aznavour, Marlene Dietrich és Fidel Castro is.

Az Opera Lesna, avagy az Erdei Opera Lengyelország legszebb környezetben kialakított színpada. A varázslatos szabadtéri színházat egy dombos, békés erdő közepén hozták létre a város nyugati felén. A több mint 100 éves opera számos világsztárt látott már vendégül, köztük Whitney Houstont is. A kommunizmus idején dalversenyek megrendezéséhez használták, válaszul a nyugati Eurovízióra. Néhány évvel ezelőtt teljes körűen felújították, így ma már minden szempontból megfelel a 21. század követelményeinek. Európában is ritkaság számba menő képi és hangtechnikát alkalmaznak az előadások során.

Sopot látnivalói közül nem hiányozhatnak a strandok sem, melyeknek elsősorban köszönheti a város, hogy ideáig fejlődött. A partok mentén 4,5 km hosszan lehet strandolni, csúszdázni, vízibiciklit és sportfelszereléseket kölcsönözni vagy beülni a sörözők, kávézók egyikébe. Sopot kiérdemelte a pomerániai régió legbiztonságosabb és legjobb szolgáltatásokat kínáló tengerparti üdülőhelye címet is. A Hel-félsziget megakasztja a Gdanski-öbölbe a Golf-áramlattal érkező hideg szeleket, ezért Sopot partjainál mindig melegebb a tengervíz, mint a balti partok többi városában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here