Aki ezeket a sorokat olvassa, feltehetően azért tévedt az oldalra, mert rajongója Horvátországnak vagy még bizonytalan és ezért próbál utánaolvasni kicsit. Azonban ne legyünk szemellenzősek, Horvátország nem mindenkinek jön be. Bizony akadnak olyanok is, akiknek nem tartozik a kedvenc helyei közé és soha nem töltenék a nyaralásukat az Adria partján. Ízléssel nem lehet vitatkozni – valami vagy tetszik vagy nem. De előfordulhat, hogy egy korábbi negatív tapasztalat folytán ódzkodnak újra visszatérni.
Nézzük, mik lehetnek azok a területek, ahol a horvátoknak bizony van még hova fejlődniük.

Az egyik – talán legszembetűnőbb dolog, amikor az országba érkezel -, hogy rengeteg befejezetlen, félig kész, ugyanakkor lakott családi házat látsz. Nyilván valamikor régen belefogtak az építkezésbe, de közben a pénz elfogyott, a ház meg úgy maradt. Horvátországban semmiféle idevonatkozó törvény nincs, ami kötelezné a tulajdonosokat az építés befejezésére. Valóban nem egy szép látvány.

A másik, amivel sok vendég szembesül, hogy az éttermekben, bárokban viszonylag sokat kell várni, hogy kihozzák a rendelést. A lényeg, hogy ne fogyjon el a türelmed, a maximális várakozási idő általában nem haladja meg a negyed órát!

A horvátok közlekedési kultúrája vagy annak hiánya leginkább a külföldiek számára lehet szembetűnő, mi nem nagyon szólhatunk rá semmit. Az igaz, hogy a taxik talán túlzottan drágák, metróközlekedés szinte nincs is és mivel majdhogynem mindenkinek van autója, de legalább egy robogója, ezért az állandó dugók elkerülhetetlenek.

Végül ejtsünk szót egy olyan dologról, melynek megszüntetéséhez valóban nem pénzre, csak mentalitásbeli változtatásra lenne szükség. Amikor késő este vagy éjjel jártad a városok utcáit, biztosan te is találkoztál már részeg tinédzserekkel. Nyilván ez nem annyira egyedi eset, hogy megáll tőle a Föld forgása, csakhogy Horvátországban nagyon, talán túlzottan is gyakori ez a látvány. Habár törvény náluk is létezik rá, hogy 18 éven aluliaknak tilos szeszesitalt árulni, mégis mindenhol hozzájuthatnak. Úgy tűnik, a kereskedőket a rajtuk keresztüli bevétel sokkal inkább érdekli, mint az, hogy végiggondolják, hova is vezet ez az egész. Sokan ráadásul nem ülnek be bárokba, kocsmákba, hanem az utcán isznak. Valljuk be, ha turistaként külföldre látogatsz, te sem arra vágysz, hogy a részeg fiatalokat kerülgesd jártadban-keltedben.

Ezek a negatívumok a pozitív tulajdonságokkal együtt adják a mai Horvátország arculatát. Hiányosságok minden országban voltak, vannak és lesznek, de bízunk abban, hogy a horvátok egyre komolyabban veszik a turizmust és lépésről lépésre megteszik, ami tőlük telik, hogy ne okozhassanak csalódást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here