ManchesterManchester Anglia egyik legnagyobb városa, az északi országrész kereskedelmi és kulturális központja. Egy nyüzsgő metropolisz, mely az elmúlt években nagy lépéseket tett afelé, hogy felfrissítse a róla alkotott képet, hiszen a 19. század óta világszerte szinte kizárólag az iparral azonosítják a várost. Bár a gyárkémények még ma is részei Manchester látképének, már nem terítik be sűrű fekete füsttel az egész várost. Az elhagyott raktárépületekbe lassacskán újra élet költözik, sorra újítják fel őket és lakóházakat, kiállítótermeket, éttermeket alakítanak ki bennük. A régi gyárak berendezései a múzeumokat gazdagítják, a viktoriánus épületeken ráncfelvarrást végeznek.

Manchester történelme a római időkig nyúlik vissza, egészen a birodalom hanyatlásáig a légiók állomásoztak itt. A középkorban vásárváros lett, majd a flamand szövők tömeges beköltözésével létrehozta saját textiliparát. A 18. század elején azonban Manchestert még falusias körülmények jellemezték, az urbanizációnak nem sok nyomát lehetett megtalálni. Az ipari forradalom azonban mindent megváltoztatott, a gőzgépek elterjedésével fellendült a gyapotipar, a vasúthálózat kiépülésével pedig a kereskedelem. Manchester néhány év leforgása alatt nagyvárossá vált, ezzel együtt lakossága is többszörösére nőtt.
A hirtelen létrejött iparváros csak úgy vonzotta a jobb sorsra vágyó munkásokat. Nemcsak a környékbeli településekről, de a szigetekről és elsősorban Írországból érkezett rengeteg bevándorló. Az ír hatás Manchester hangulatában ma is erősen érződik, de Londonon kívül itt él Anglia legnagyobb kínai közössége is.

Manchesteri katedrális

Manchesteri katedrális

1421-ben a városban csupán egy kis plébániatemplom állt, de ahogy az évszázadok során Manchester nagyvárossá nőtte ki magát, új egyházmegyét hoztak létre, ennek következtében temploma katedrálisi státuszt kapott 1847-ben. Főhajója a legszélesebb egész Nagy-Britanniában, hat karzattal a kórus számára. Ezek a 16. századból származnak, gyönyörű faragással készítették őket, szokatlan módon a középkori életet humorosan ábrázolják. A manchesteri katedrális különös sorsot tudhat maga mögött, hiszen történelme során túlélte a 17. századi polgárháborúkat, a II. világháború alatti bombázásokat és az IRA 1996-os bombatámadását is.

Tudományos és Ipari Múzeum

Manchester hihetetlen iramú fejlődését követi nyomon a múzeum a vízzel és gőzzel hajtott gépek elterjedésétől kezdve a textilipar aranykorán át a legkezdetlegesebb számítógépek megjelenéséig. Láthatunk itt veterán autókat, melyeket a városban gyártottak, köztük egy 1912-es Rolls Royce-t. A múzeum öt hatalmas, 1830-ban létrehozott ipari épületet foglal el és nemcsak a múlttal, de jövővel és a legkorszerűbb technológiákkal is foglalkozik. Egyik leglátványosabb része a 4d-s színház, mely a látogatók kedvence.

Old Trafford stadion

Az Álmok Színházának is becézett stadion kihagyhatatlan látnivaló a focirajongók számára. Anglia futballtörténetének egyik szentélye a manchesteri stadion, melynek múzeumában a város több mint 130 éves klubjának, a Manchester Unitednek történetét, a legendákat, az ikonikus tárgyakat és trófeákat nézhetjük meg. Az interaktív kiállítások még közelebb visznek a Manchester United világához. A stadion-túrák során a látogatók megnézhetik a világklasszisok öltözőit és a stadion olyan részeit, ahova egyébként soha sem juthatnának be.

Csatornák

Csatornák

Manchester jól ismert a világszínvonalú fociról, az éjszakai pezsgésről és a művészeti életről, de van egy egyedülálló jellegzetessége is: a várost csatornahálózatok szelik át. A világ első ipari fővárosának emlékművei ezek a csatornák, Manchester történetének egy rendkívül innovatív korszakára emlékeztetnek. 1894-ben Viktória királynő jelenlétében nyitották meg a csatornákat azzal a céllal, hogy lökést adjanak a gyapotkereskedelemnek. A csatornák felett vasúti hidak és viaduktok ívelnek át, mind az ipari múlt nyomai. Ma turista attrakcióként vesznek részt a város életében, népszerű hajókirándulások helyszínei.

Kínai negyed

A manchesteri Chinatown a második legnagyobb az Egyesült Királyságban és a harmadik legnagyobb Európában. Az első kínai telepesek a századforduló környékén érkeztek a városba, de az I. világháborúig nem volt jelentős a kínaiak lakosok száma. A háború utáni munkaerőhiány miatt azonban a kormány könnyített a letelepedés feltételein. A bevándorlók sorra nyitották meg az éttermeket, majd az 1970-es évektől más típusú kínai üzletek, áruházak is nyíltak. A kínai negyed egyik látványossága a Chinatown kezdetét jelző, gazdagon díszített, hatalmas kapu, melyet Kínában készítettek és onnan szállítottak ide darabokban.

John Rylands Egyetemi Könyvtár

Első látásra valószínűleg nem a könyvtár lesz az első szó, ami a látogatók eszébe jut az épületről. A viktoriánus gótikus építészet remekműve inkább egy katedrálisra vagy egy kastélyra emlékeztet. Amikor John Rylands, Manchester egyik legnagyobb iparmágnása 1888-ban meghalt, több millió fontos vagyonát a városra hagyta. 1890-ben felesége férje emlékére kezdeményezte a könyvtár megalapítását. Ez a világszerte elismert gyűjtemény olyan felbecsülhetetlen értékű darabokat tartalmaz, mint az Újszövetség egyik töredéke, középkori kéziratok és a Canterbury Mesék 1476-os kiadása.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here